#TheDress: Co je to za šaty?


Internet dnes šílí kvůli šatům. Jakou mají barvu? Jsou bílo-zlaté, nebo černo-modré?


Na začátku byl jeden příspěvek na tumblr s obrázkem těchto šatů a otázkou "Jaká je jejich barva? Jsou černo-modré, nebo bílo-zlaté?". Šaty rázem zaplavily celý internet, staly se trending tématem na všech sociálních sítích a lidé se nemohou shodnout, jakou barevnou kombinaci mají vlastně vidět.


Tak jak to tedy je?

Je důležité si uvědomit, že se v tomto případě jedná o barevnou "iluzi" - každý vnímáme barvy a jejich kombinace jinak. Světlo, které dopadá na sítnici našeho oka vysílá signály do mozku, podle kterých náš mozek určí barvy podle podobností, které určitou barvu spojují a kterou jsme již kdysi viděli. A protože se naše mozky liší, každý vidíme šaty jinak.


O co tedy jde?

Barvy vznikají jednoduše řečeno odrazem světla na sítnici oka. V šeru je vidíme jinak, než za bílého dne. Stejně tak se liší barvy, když jsme venku a uvnitř v místnosti. Jedná se tak o kombinaci hry barev, světla a stínů, ale především špatné kvality fotografie (zřejmě doplněné nějakým módním filtrem, aby se neřeklo) a různého zpracování informací naším mozkem, nic víc. Proč je ale kvůli tomu takový mediální humbuk? No přeci proto, že každý chce mít za každou cenu pravdu :D






Originální šaty jsou - velké překvapení - černo-modré. Jmenují se Royal-Blue Lace Detail Bodycon Dress a k dostání jsou v eshopu Roman Originals.

Tak tedy, záhada vyřešena :) Mě by jen zajímalo, jestli to není náhodou chytrý reklamní trik, jak prodat docela obyčejné šaty.

Trending #: #TheDress#whiteandgold#dressgate#blueandblack#blackandblue


Tak co, jakou mají šaty barvu? Vidíte modro-černou, nebo bílo-zlatou?




Obrázky tady, tady, tady a tady

Komentáře

  1. Nechápu, jak může vidět někdo bílou, fakt se o to snažím a podařilo se mi to asi na vteřinu a obávám se, že to byla jen HALUCINACE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty šaty jsou dobrá haluz :D Dík za komentář! ;)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥