7 tipů proti hluku, abychom se dobře vyspinkali

 
Při pravidelném brouzdání internetem jsem narazila na článek 7 tips for blocking out noise so you can finally get a good nights sleep. Kdybyste viděli moje nadšení, s jakým jsem s adrenalinem proudícím v krvi klika na tento článek, museli byste se smát. Ono je to ale docela prosté. Jsem noční můra a věčný nespavec, kterého vzbudí i špendlík spadlý na zem. Nebo teda spíš celý babiččin košík se šitím, protože spadlý špendlík na zem jsem neslyšela ani v první třídě, kdy ho pančitelka pouštěla na podlahu, aby se přesvědčila, jestli jsme dostatečně potichu. Nic jsem neslyšela (a myslím si, že to neslyšel nikdo, i když všichni říkali, že jojo) a je potřeba trochu víc hluku k tomu, abych se probudila.

Co tím chci říct je to, že mě i poměrně malý hluk vzbudí, takže se probouzím pravidelně celou noc se všemi projíždějícími auty, křičícími lidmi a štěkajícími psy. Takže když na mě jednoho dne vyskočí článek s jasnými tipy, jak odblokovat hluk, kterých je ještě navíc 7, tak se mi rozzáří oči a zběsile hltám ty zázračné rady, které mi určitě pomohou od životních útrap se spaním. Kéžby…

Čekala jsem, že se bude jednat o nějaké zaručené metody relaxace, vyzkoušené jogínské cviky, nebo zázračné potraviny, po kterých budu spát jak zabitá. Proto mi už první rada přišla trochu zcestná. Tip číslo 1 – Přestěhujte si nábytek. Oukej, říkám si. Tak je asi jasné, že nemám postel někde ve vstupní chodbě a ne všichni mají šanci si přestavovat byt každý den. Je fakt, že zvuky rezonují skrz zdi, takže pokud máte hlučné sousedy, asi není nejlepší mít postel namáčknutou na zdi. V článku píší, že taková masivní knihovna na zdi docela dobře izoluje zvuky. Rada nad zlato, škoda, že mám jen jednu poličku…

Tip druhý – Vytvořte si kreativní zvukové těsnění. To asi není špatný nápad, ale co když je zrovna 10 večer a vy se chystáte zrovna spát a nemáte na kreativní obkládačky čas, materiál, chuť, nápad, sílu a kdesi cosi? No, tak smůla, budete nevyspaní navždy.

Tip číslo 3 – Bílý šum. Bílý šum je určitý druh „podkladového hluku“, který má pomoct při odzvučení ostatních nepříjemných ruchů. Někdy se pomocí něj uspávají mimina. Článek radí pouštět větrák nebo klimatizaci. „Toto bude speciálně nápomocné těm, kterým nevadí hučení větráků nebo topení,“ doplňují geniální autoři článku. Neumím si představit puštěný větrák 365 nocí v roce, kdy 300 dní je mi kosa. A taky ta spotřeba elektřiny. Díky, článku, další rada, kterou nevyužiju.

Tip čtvrtý – Boj proti hluku lepším hlukem. Pusťte si rádio a usínejte za zvuku šplouchání oceánu nebo bílého šumu. Čtvrtý tip se veze na tipu číslo 3. Prostě vytvořte zvukovou bariéru. A co takové ty zásady zdravého spánku, kdy neusínáme při ŽÁDNÉM hluku? Neměl být účel článku prozradit nám obyčejným smrtelníkům metody, jak nechtěný hluk zablokovat? Kdybych měla usínat s puštěným větrákem a šuměním moře, tak se asi nikdy nevyspinkám.

Pátý tip – odizolujte si podlahu. Pořádným kobercem izolujete zvuky ze spodu. O zvukové izolaci/těsnění jsme se dozvěděli už u druhého tipu, přece. Takže nic nového. A hlavně – nic proveditelného OKAMŽITĚ a bez investic.

Šestý tip – závěsy. Pokud si dáte před okna závěsy, pomohou vám izolovat hluk přicházející zvenčí. Jsem sama, komu tohle připadá jako docela logické vybavení spousty domácností a jako naprosto zbytečný a neužitečný tip, pokud nemáte okna, na které by závěsy pasovaly?

A jdeme do finále. Tip číslo 7 je ze všech nejlepší – zalepte si díry v oknech a ve dveřích. Nevěřícně zírám na poslední radu a chce se mi jenom smát.

Takže, co udělat podle článku k tomu, abychom spali klidně a nerušeně jako miminka? Přestěhovat nábytek, zdi polepit těsněním, na zem položit tlusté koberce, na okna dát pořádné závěsy, zalepit škvíry v oknech a dveřích a pustit si větrák. Dík, ale fakt ne. Radši to vyřeším špunty do uší, jako ostatně doposud.


Co si myslíte o článku? Jsou to dobré nebo zbytečné rady? Máte lehký spánek? Jaké jsou vaše rady pro spinkání až do růžova?






Obrázky tady


Komentáře

  1. Tlemím se tu jak blázen :D:D:D Strašně jsi mě pobavila. Skvělý článek, respektive tvoje dodatky samozřejmě. .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuju, jsem ráda, že jsem tě pobavila :D :)

      Vymazat
  2. Tie závesy sú skvelá vec, mala som ich na intráku a bola to paráda, jednak tam bolo s nimi teplejšie, lebo sme mali dosť staré okná, takže aspoň aká taká izolácia a jednak ráno aspoň nebolo tak veľa svetla a vedela som dospať, mňa svetlo hneď zobudí. A ak je veľký hluk tak používam štuple do uší, mám izbu vedľa kuchyne a spolubývajúca robí vždy ráno hrozný rámus, akoby naschvál, asi nevie spať.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špunty používám také, už bych se bez nich asi nevyspala :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥