I ženy mají své dny...


K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval tento článek, jehož hlavní myšlenka říká: "There's nothing luxurious about my periods, so why is the Government taxing tampons as if there is?"


Menstruace je citlivé a tabuizované téma. Jasně, všude narážíme na reklamy rozesmátých hubených holek v bílých kalhotách, které dovádí na houpačce, na kole, nebo na diskotéce a přelévají ze zkumavek modrou tekutinu. Intimka sem, intimka tam. Při nákupu dámských hygienických potřeb, jak se tomu nenápadně říká, aby to náhodou někoho neurazilo, se pěkně plácneme přes kapsu. A tady je klíčová myšlenka zmiňovaného článku: Proč stát vydělává na tom, že jsme ženy? Chápu cenu kosmetiky, oblečení a dalších "zkrášlovačů", ale proč jsou tak drahé právě vložky a tampony, které si nekupujeme pro legraci, nebo pro to, abychom byly krásnější? Kupujeme si je proto, že musíme. A platíme DPH za to, že máme každý měsíc své dny.

Až doteď mě nenapadlo, že je na tom něco špatně. Byla jsem zvyklá si s rudou tváří a roztřesenýma rukama rychle strkat u pokladny balíček vložek do tašky, aby náhodou nikdo neviděl, jak jsem trapná, že mám své dny. Byla jsem zvyklá se stydět za ten "červený týden" a předstírat, že se nic neděje. Hážem do sebe brufeny a ibáče, když je nám během našich dnů špatně, a snášíme nevrlé pohledy "co nám to zase přelítlo přes nos, že jsme tak protivné" během PMS. A přitom bychom potřebovaly klid, hodně spánku, teplo a hlavně žádný stres.

Nevím, jak vy, ale já si teda svoji menstruaci neužívám ani omylem. Už týden předem mám PMS a je mi zle od žaludku, bolí mě hlava a čas od času mám i zvýšenou teplotu. Během prvních dnů mě bolí bedra a vůbec celé tělo, mám pocit, že mi spodek upadne, svírají mě křeče a těším se, až bude po všem. A za měsíc znovu a znovu.

Když se to vezme kolem a kolem, jsme odmalička naučené, že menstruace je něco špatného, nechutného a odporného, o čem bychom neměly s nikým mluvit. Když se o reprodukčních orgánech poprvé dozvíme v bižuli, kluci se nám posmívají za to, co to vlastně máme (i když tomu ještě nikdo z nás nerozumí). Ta trapná muka přenášení hygienických potřeb na toaletu o přestávce ve škole, aby to hlavně nikdo neviděl, mi dodnes dělají husí kůži. Být holka prostě není jednoduché.


Bylo by príma, kdyby se tohle tabuizované téma trochu uvolnilo a ženy by si mohly v klidu a beze studu koupit nutné a předražené vložky a tampóny. Bylo by príma, kdyby se daly koupit bez DPH, protože to, že jsem žena a menstruuji, není důvod k tomu, aby za tuto "výhodu" musela platit. Bylo by príma, kdyby naopak stát dotoval výrobu našich potřebných měsíčních "pomocníků". Taky by bylo príma, kdyby byla ke každému balíčku vložek přibalená čokoláda zdarma. Hořká čokoláda totiž pomáhá na zmírnění příznaků PMS a bolestí.

Myslela jsem, že se k tomuto tématu dostanu až později, ale přemohla mě potřeba reagovat na zmiňovaný článek. V dalších článcích, které se týkají tématu menstruace, se budu věnovat opakovaně použitelným dámským hygienickým potřebám, nebo třeba vhodným potravinám, které bychom měly jíst během svých dnů.


Vadí vám, že platíme DPH za tampony a vložky? 
Dokážete beze studu mluvit o "svých dnech"?





Obrázky tady a tady.

Komentáře

  1. https://www.youtube.com/watch?v=UzPdIGu1tTw
    Jinak já mluvím o své menstruaci normálně a bez studu, až to občas někoho šokuje, ale nevím proč by mělo vůbec někoho šokovat, že má někdo menstruaci, snad jsme už v 21. století

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za písničku, trefná :D Mi přijde jak kdyby moderní člověk (a ženy hlavně) neměly nárok na nějaké menstruace a když už se o tom zmíní, tak se na ní ostatní dívají jakože „prosim? Co to má společného s tvou výkonností?“. Hrůza, doufám v osvětu.

      Vymazat
  2. Menstruace je naprosto bezna, tak proc se o ni stydet mluvit. Nerikam,ze je to pro vsechny prijemne tema, ale ma ji temer kazda zdrava divka..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, naprosto s tebou souhlasím. Jsem ráda, že to tak vidí i jiné ženy :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥