Moje obsese: Balzámy na rty

Jsem balzámový závislák a není se čemu divit, když tu máme v ČR suchý vzduch (samozřejmě v porovnání se zeměmi, které mají moře. Všimáte si taky, že v zahraničí často své české návyky zapomínáte a nepotřebujete?).

Ať už je to pravda, nebo jen moje omluva neustálého patlání čehokoli na rty, stejně představím ty balzámy, které momentálně používám.



Zázrak č. 1: Altermed PANTHENOL Lipbalm


Všichni víme, jak je panthenol skvělá a léčivá věc na spáleniny, odřeniny, na opalování a podobně. Stejně skvělý je i tento balzám. Patří do základní výbavy mé sbírky balzámů a už si to bez něj nedovedu představit (je to pravda, jakmile si jednou něco oblíbím, už bez toho nedám ani ránu :). Tenhle balzám mě před lety zachránil od suchých, popraskaných a loupajících se rtů. Je kouzelný, léčivý efekt zaručený. Jak je známo, tělo si na všechno po čase zvykne a i ty nejúčinnější přípravky přestávají po čase fungovat, proto je dobré ho používat třeba na noc, při akutních obtížích několikrát denně, ale určitě ne každých 10 vteřin. Víc ho používám přes zimu, kdy je kůže více namáhaná a mrazem vysušená. Kdo ještě není přesvědčený, tomu prozradím, že jako bonus balzám  Altermed PANTHENOL Lipbalm překrásně voní (vůni nedokážu popsat, je to jako směs krásného dětství a rozkvetlé zahrady mandarinkovníků, i když po citrusové vůni tam není ani stopy, ale je oranžové barvy, takže jasná asociace). Balzám nebarví, je jemný, snadno se roztírá a rychle vstřebává. Rty zanechává jemné, vyživené a usměvavé :). Kupuji ho v lékárně (vždycky říkám "ten oranžový balzám s panthenolem), cena se pohybuje mezi 60 - 70 Kč.



Zázrak č. 2: Oriflame Tender Care aneb Zázračný kelímek

Zázračný kelímek od Oriflame je prostě zázračný. Je jemný, dobře se roztírá, rychle vstřebává. Přírodní vazelína (i když je to všechno ropa, že...) v kombinaci se včelím voskem je vždy záruka dobré a příjemné kosmetiky. Používám ho jako balzám na rty, ale jeho využití je mnohoúčelové, od odřenin, suchých loktů po opary. Voní krásně, je maličký, takže se vejde do každé kabelky. Osobně si ho nemůžu vynachválit, jen kdyby byl za tu cenu o krapítek větší. Cena se na internetu pohybuje od 90 do 200 Kč.


Zázrak č. 3: Vaseline Lip Therapy - Aloe Vera 
Zdroj




Ze všech "matlacích" balzámů na rty je tento můj nejoblíbenější. Přivezla mi ho kamarádka z

dovolené v UK a mrzí mě, že jich nemám alespoň 20! Už ho používám skoro rok, vydrží opravdu dlouho. Je to čistá vazelína s kapkou aloe vera, díky které balzám překrásně voní. Vnímám ho jako levnou (a nedostupnou v ČR) variantu Oriflame kelímku (cena se pohybuje kolem 1 - 2 £ liber, v přepočtu tedy kolem 40 Kč). Dá se taky používat víceúčelově a až ho příště někde uvidím, nakoupím si doživotní zásoby :D


Neutrální č. 1: Helle balzámy


Pokud hledáte nějaký levný balzám na rychlé použití, Helle balzámy nezklamou. Jsou jemné, navoněné, ale takové nijaké. Čas od času si nějaký koupím, většinou proto, že zapomenu některý ze svých oblíbených. Nevím proč, ale přijde mi, že jsou takové "vodové". Snadno se roztírají a jsou rychle pryč. Momentálně mám jahodový a není špatný, vůně je na mě příliš intenzivní a umělá. Nezavrhuji je, ale nepatří k mým top oblíbeným. Cena se pohybuje kolem 30 Kč.



Neutrální č. 2: Regina Placenta

Tento balzám patřil jednu dobu k mým nejoblíbenějším, ale časem se mi omrzel. Byl to jeden z prvních zachránců mých popraskaných rtů a asi i jeden z prvních balzámů na rty, které jsem kdy používala. Je jemný, dobře se vstřebává a účinně regeneruje poškozené rty. Pamatuji si, že v některých byly hrudky (a nebyla to speciální peeling edice), které nebyly moc příjemné, proto jsem ho na čas přestala používat, ale teď se k němu znovu vracím. Řadím ho mezi neutrální, protože je to taková balzámová klasika, která neurazí. Cena se pohybuje mezi 40 - 65 Kč.


Zklamání č. 1: Astrid regenerační ochranný lůj na rty MAXI

Když jsem poprvé uviděla tento maxi Astrid lůj na rty, myslela jsem, že nadšením omdlím. Byl OBROVSKÝ a moje posedlost balzámy na rty dosahovala v tu chvíli vrcholného blaha. Jenomže velikost není všechno, jak se znovu můžeme přesvědčit.

Co je na něm dobrého? Je opravdu veliký (19 g) a tudíž vydrží neskutečně dlouho i při neustálé aplikaci na rty. Co mi na něm vadí je složení. Je to lůj na rty, takže je tužší (než například zmiňovaný balzám s panthenolem), špatně se vstřebává a rty se mi po něm někdy drolí (což je přesně to, čeho docílit nechci). Je bílý, nebarví, voní nevýrazně, ale ne nepříjemně. Ekonomicky je to jednoznačně výhodná koupě a na domácí mazání asi dostačující. Znovu si ho ale nepořídím, prvotní nadšení vystřídalo zklamání.
Cena kolem 30 Kč.

Zklamání č. 2: Lip Smacker Coca Cola Vanilla 


Coca Cola nepatří k mým top nápojům (jen při nevolnosti nebo nutném doplnění cukru, což je asi tak 2x do roka) a nešílím ani z vanilkové kokakoly. Lip Smacker balzámy se prodávají tuším v Claire's jako sada po šesti různých vůních, já dostala tuhle vanilkovou tyčku jako dárek k Vánocům od kamarádky. Na první pohled to vypadá hezky retro, voní taky příjemně kolovo-vanilkově, ale to je asi tak všechno, co tenhle balzám umí. Ještě by vás mohla zmást sladká chuť po prvním nanesení balzámu, ale jinak to není nic moc. Špatně se roztírá, zanechává nevstřebatelnou vrstvu a rty se mi po něm drolí.




Zklamání č. 3: Nectar of Nature balzám na rty


O tomto balzámu jsem už poreferovala v článku Moje obsese: Čokoláda. Rychlé shrnutí: balzám je lepkavý, špatně se vstřebává, rty nevyživuje, už si ho znovu nepořídím.



Jdeme na to přírodně

Kdo radši volí přírodní varianty zkrášlovacích přípravků, může použít třeba med jako peeling na rty, i jako vyživující kůru. Zcukernatělý med skvěle poslouží jako peeling, tekutý pak jako sladká vyživující maska. Nechte několik minut působit (pozor na upatlaná trička a chuť sníst všechnu tu sladkost! ;) Kdo je medumilovník, může si brát s sebou med třeba do sauny, používat ho jako masku na vlasy nebo celkově na pleť. O tom ale jindy :)

Druhou alternativou je mnou oblíbený, adorovaný a milovaný kokosový olej. Kokos, jeho vůni a chuť naprosto miluji a přírodní kokosový olej je už dávno součástí mých kosmetických procedůr. Kokosový olej lze využít mnoha způsoby (o tom také jindy), třeba právě jako balzám na rty. Jak to dělám já? Odeberu trochu kokosového oleje do prázdné krabičky od balzámu/krému, lehce namočím špičku prstu a přetřu rty - žádná věda. Krabičku lze nosit i s sebou v kabelce (pokud je dobře uzavíratelná, nechceme žádné maléry s vyteklou kosmetikou). Kokosový olej se skvěle vstřebává a není třeba jej oplachovat (slízávat ;) jako med. Pro mě osobně je to nejlepší přírodní řešení.


Uf, to jsem se tedy rozepsala! Alespoň je vidět, že mi téma balzámů na rty není lhostejné :D


Které balzámy patří mezi vaše zázraky a zklamání? Bez kterého nedáte ani ránu, a kterému se naopak vyhýbáte obloukem?





Obrázky tady, tady, tady, tady, tady, tady, tady, tady a tady

Komentáře

  1. Páni to je zbierka, ale tiež trpím touto závislosťou, veď balzam je taká mini vecička, veľa nestojí, všade sa vôjde a niekedy ich už mám tak zapotrošené kade-tade, že neviem, kde sú. Oriflame poznám, no používam ho málo, úprimne som si ho objednala len nedávno a nemám s ním zatiaľ veľké skúsenosti. Za seba odporúčam Avene Cold Cream, je drahší, ale funguje a nevysušuje pery alebo EOS je moja momentálna láska. No a med používam tiež z času na čas, pekne pery upokojí.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sbírku mám velikou, to je pravda :D Jsem na balzámech závislá, tak si teď dělám stopku a používám jen kokosový olej, aby rty odvykly těm chemiím. Děkuju za tip na balzámy, o EOSu jsem ale neslyšela moc dobré recenze :(

      Vymazat
  2. Nevite kde sezenu jeste balzam na rty od panthenolu???
    Vzdycky jsem ho pouzivala, ale najednou jak v lekarnach tak na internetu se po nem slehla zem:-((
    Kdyby jste vedela dejte prosim vedet.dekuji Kvasnickova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kateřino, tak to mě hodně překvapilo, co tu píšete, a jak koukám po internetu, tak taky nic :-O Tak vám nevím, nenašlo mi ho ani srovname.cz ani strejda Google :( Snad se časem objeví.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥