Nesnáším Velikonoce


Je to tak, nesnáším Velikonoce. Při jediném zvuku, který připomíná hody, hody, doprovody se mi zvedají mandle, u dejte vejce malovaný už vzteky vybuchuju. Ve Španělsku mají o Velikonocích týden volno a průvody, v Anglii se cpou nehorázně čokoládou, v Německu hledají schovaná velikonoční vajíčka. Jen v Česku dostanou holky nařezáno a ještě za to musí poděkovat. Tradice? Ně, děkuji.

Takhle nenávistná jsem nebyla vždycky, až poslední roky, co se z téhle tradice stalo žebráctví malých holek o čokoládu. Nevím, jak je to na vesnicích, ale na sídlišti v paneláku ve městě chodí koledovat tlupy malých holek, které pomalu ani nepozdraví. Když už tradice, tak přeci se vším všudy, ne? Velikonoce už jsou jenom příležitost pro děcka, jak od sousedů dostat čokoládu, kterou se pak přejí, až je jim špatně, protože si jí přece vykoledovali, a vajíčka na modrozelený salát, který pak mamky připraví. Že se jedná o původně pohanskou tradici, kdy je pomlázka symbolem klučičích pipíků a holky se šlehají SYMBOLICKY, aby byly plodné, to už se dnešní rodiče svým dětem snad ani nenamáhají říct. A že jsou to vlastně křesťanské svátky, slavící Ježíšovo zmrtvýchvstání? No to už neví snad vůbec nikdo. 

Dneska jsem docela protivná, že? To bude tím blížícím se Velikonočním pondělím. Nejhorším dnem v celém roce. 

Moje feministická část osobnosti se bouří proti tomu, aby bylo jeden den v roce povoleno "symbolické" mrskání žen. Protože polévání vodou, což by mělo být součástí tradice jako holčičí protiútok, je naprosto nemyslitelné. Zkuste polít vaše drahé polovičky vodou, myslím, že nebudou vůbec šťastní. 

Asi si teď říkáte, jaká jsem blbá citlivka, co nedrží krásné české tradice a ničí tak naši milovanou kulturu a napomáhá amerikanizmu, mekdonalizmu a všemu dalšímu nepřátelskému izmu, proti kterému by se mělo brojit. Tak si to klidně myslete, nic s tím stejně nenadělám.

Takže, co mi tedy nejvíc vadí? Umělost. Jeden den v roce se z byznysmenů a sekretářek proměníme v uřvance a násilníky. Kdybychom kolektivně dodržovali všechny s Velikonocemi spojené tradice, jako je předcházející půst a příprava na toto období, nebo krádeže májky a tak, tak neřeknu. Ale neděláme to. Je to prostě jen státní svátek, kdy se nikdo nevyspí, protože kluci (někteří) vstávají brzo, aby stihli koledu před polednem, a holky nemůžou strachy pomalu ani dospat. Kdyby aspoň chodili koledovat kluci! Ale jak jsem už řekla, poslední roky už k nám chodí jen holky, protože kluci jsou líní, nechce se jim vstávat, radši paří WOWko, nebo jim to přijde nesmírně trapné. Trapnost, to je druhá věc, kterou na Velikonocích nemám ráda. Trapnější svátek jsem asi ještě nikde jinde neviděla.

Trochu si myslím, že nám ty naše "pravé" české svátky zanikají. Občas je mi to líto, občas si zase řeknu, že se nic neděje a taková už je ta naše globalizovaná doba. Na oplátku jsme získali zase jiné možnosti pro oslavování - Valentýn, svatého Patrika (zelené pivo teče proudem, juch), nebo poameričtěné Vánoce se Santou a dárky ráno na boží hod vánoční. Jo, znám lidi, co to takhle slaví.

Když byl letos MDŽ, na FB jsem četla řadu KLUČIČÍCH statusů o tom, že nechápou, proč se tenhle "svátek" ještě vůbec dodržuje. Moje feministické mandle jsou pravděpodobně načuřené od té doby. K MDŽ nám ti zmetci ani nepopřejou, ale pomlázkou by nás mydlili hlava nehlava. Alespoň, že ti velikonoční králíčci jsou roztomilí.

S mým chlapem máme nepsanou dohodu a s pomlázkou na mě nesmí. Většinou jsme oba na Velikonoční pondělí u svých rodin a večer se sejdeme bez pomlázek, bez vajíček a mého zbytečného pištění.

Uf, to jsem se dneska rozčílila :D Jdu si raději lakovat nehty a myslet na nějaké pozitivnější věci. A vám všem přeji zítra hezký den a málo modřin!

Co vy a Velikonoce? Slavíte nebo neslavíte? 
Máte na ně stejný názor, jako já?








Obrázky tady, tady a tady

Komentáře

  1. Mám na tento svátek úplně stejný názor jako ty. Nemám ho ráda už od mala a nikomu neotvírám. I u přítele jsem tento svátek zakázala. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně stejný názor..už od mala jsem to nesnášela-příjde mi to jako možnost kluků zmlátit holku

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥