Pampeliškování: pampeliškový med

Taky tak strašně rádi foukáte do pampelišek? Když mi někdo řekne, ať to nedělám, že "to svinstvo" pak bude růst všude, foukám (tajně) o to víc! Jarní měsíce si bez žlutých pampelišek a bílých sedmikrásek už nedokážu vůbec představit! Bylo by mi smutno, kdyby "to svinstvo" nezdobilo svou žluťoučkou barvou louky, škarpy u silnic a kdejakou zahrádku. 


Taky vám musím říct, že mám kouzelnou babičku bylinkářku. Chodí brzy ráno na kytičky do lesa, všude po chaloupce jí voní sušené bylinky, prostě jako z pohádky. Vždycky taky z kytiček něco dobrého vyrobí, ať už je to sirup z růží, nebo med z pampelišek. O něm si budeme povídat dneska.


Kdo rád sladí, ale hledá nějakou jinou variantu, než cukr nebo med, může si zkusit vyrobit med z pampelišek. Slovo "med" je v tomto případě spíš přehnané, protože mi osobně se povedl spíš sirup, takže je hodně tekutý. Pampeliškový medosirup je taky vegan friendly, takže hurá!


Potřebujeme:

  • 400 květů pampelišky v plném květu
  • vodu
  • cukr
  • 2 bio citrony
  • trochu meduňky
Nasbíráme přesně 400 květů pampelišky (říká babička, já bych dodala, že nasbíráme minimálně 400 květů, samozřejmě lze dávku i snížit podle vody, nechám na vás, jak si recept upravíte). Nasbírané pampelišky (sbíráme hezky žluté v plném květu nejlépe ze zahrádek a polí, ne u silnic!) dobře umyjeme a očistíme. Dáme do velkého hrnce a zalijeme 1,5 litry vody. Přivedeme k varu. Mezitím si umyjeme a nakrájíme 2 bio citrony (i se šlupkami, proto jsou lepší ty bio, a se vším všudy, ani pecky nemusíme dolovat). Když se voda začne v hrnci vařit, přidáme nakrájené citrony a hrst/svazek meduňky (tu pro vůni a vylepšení chuti). Odstavíme ze sporáku a přikryté pokličkou necháme louhovat alespoň 24 hodin. Zatím to není tolik složité, že? Unaveni počítáním si v klidu odpočineme a pokračujeme druhý den.

Po 24 hodinách přecedíme celou směs přes plátýnko (takže je potřeba druhý velký hrnec, kam přes plátýnko přelijeme vylouhovanou tekutinu. Do té pak přidáme kilo cukru (Jo, celé kilo. Tady končí to "zdraví" :D). Promícháme a vaříme cca 80 minut. Doporučuju k tomu zapnout nějaký film, protože na začátku je potřeba směs míchat, aby se cukr nepřipaloval a dobře rozpustil. Vaříme bez pokličky, v tuhle chvíli nám jde o "redukování" směsi, která by se měla odpařováním snížit až na polovinu. Směs by měla pobublávat a mělo by se z ní kouřit (odpařování vody). Chceme dostat vodu pryč, aby nám zůstal sirup. Pokud chceme mít hustý med, přidáme ještě další kilo cukru (takže - tekutý sirup chce 1 kg cukru, pro med 2 kg cukru). 


Po odpaření vody a průběžném ochutnávání a zhruba po těch (alespoň) 80 minutách máme hotovo. Necháme sirup/med trochu vychladnout a nalijeme do skleniček a hotovo. A máte sladké sladidlo se zdravou pampeliškou (a pylem, který je taky zdravý). Pak sladíme podle chuti a potřeby, nebo rozdáváme dle libosti přátelům :)



Co vy a vaše bylinkové umění? 
Děláte si vlastní medy a sirupy?


Komentáře

  1. tak to by mi v zivote nenapadlo :) nikdy som si vlastny med nerobila, akurat sa snazim vzdy kupovat si ho, od nejakych poctivych malych vyrobcov :)

    Pozyvam na GA o balicek kozmetiky, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/05/giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. Ako môže niekto povedať na púpavy ”to svinstvo”? Chúďatká, veď sú krásne :( Zaujímavý nápad s tým medom ;)
    Michelle

    OdpovědětVymazat
  3. My se sestřenicí jsme pampelišky (ty květy) jako malé jedly :D

    Klára
    NARA // czech fashion
    www.natalieklara.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní článek. Moc se ti med povedl. Mám ho od své maminky a je naprosto báječný.
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jen je docela řídký, příště zkusím míň vody, aby byl trožku medovitěžší. Od své babi mám ještě ze sedmikrásek s různými bylinkami a ten je ještě lepší :)

      Vymazat
  5. Když jsem byla malá, tak jsme také dělávali med z pampelišek a musím se přiznat, že trhání květů mě teda moc nebavilo, ale med z toho byl velmi chutný. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trhání květů je otrava! Zvlášť, když jsou na počet, což mi nikdy nejde :D Ale med je pak lahůdka :)

      Vymazat
  6. Pamatuji si, že jako malá jsem s bratránkem trhala květy pro babičku, že z toho pak med dělala, ale vůbec si nepamatuji, jak ho dělala :D :) Přeci jen jsem byla dítě a už je to hodně let nazpátek, ale taky si pamatuji, že mi vůbec nechutnal :D

    OdpovědětVymazat
  7. Yummmyyyy! Pampeliškový med mi připomíná dětství. U nás ho vždycky dělávala babička. Jednou jsem se do toho ale pustila s kamarádkou, mohlo nám být tak deset. Pamatuju si, že jsme je zavařovali do skleniček od přesnídávky a pak se na celé odpoledne vytratily a šly je prodávat po vesnici:-D. Dodneška to slýchám od sousedů když se náhodou dostanu zase domů. Holt na vesnici se nezapomíná...:-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělá historka! Vydělaly jste na tom s kamarádkou něco? :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥