Balzámový závislák

Zdroj
"Olízni si rty, máš je vysušený!" Vzpomínám si na tuhle větu jako kdyby to bylo dneska. Bylo mi asi třináct let a čekali jsme se spolužačkou z béčka na autobus dom. V té době jsem ještě považovala kosmetiku za nutné zlo a když jsem jí dostala k Vánocům, nechápala jsem, za co mě Ježíšek trestá, když jsem byla jinak docela hodné děcko. Jak ale začínají lidé dospívat a začínají se probouzet (prsní a zadkové) růstové hormony, tak se mění i všechno ostatní. Ve dvanácti se mi úplně zkroutily vlasy (které jsem si já pitomá zase pomocí barvení a žehlení narovnala a mám snad ob týden roztřepené konce, o tom ale jindy) a začaly se mi i (hlavně během chladných dnů) vysušovat rty. Tak jsem dostala první jelení lůj a od té doby mažu o sto šest. Až je ze mě dneska absolutní závislák. Mám naprosto stejné příznaky, jako kdybych byla závislá na nějaké droze. Co chvíli mám nutkání sáhnout po balzámu a mazat, i když to není potřeba. Když si náhodou zapomenu balzám doma, tak buď letím do drogerky pro nový, anebo nervózně a nevrle přetrpím celý den s tím, že se mi asi rty za chvíli vysuší a odpadnou. K mému překvapení se tak samozřejmě nikdy nestane, ale místo toho, abych si uvědomila, že tělo se umí regenerovat samo, si doma rychle patlám na čumák všechno, co mi přijde pod ruku.

Zdroj
Dneska jsem si na tuhle větu od béčařky vzpomněla. Doteď mi to přijde jako nejnechutnější řešení popraskaných rtů. Navíc dost sobecké, protože se na mě zřejmě nemohla už ani dívat a kazilo to estetické vnímání jejího světa. Nutit někoho, aby vypadal podle vašeho gusta, je ta nejsobečtější věc na světě. Myslím, že jsem si rty stejnak neolízla. 

Stejně, jako si vlasy navyknou na chemie, si takhle navyknou i naše (moje) rty. Spousta žen přesedá na přírodní šampony, na které si musí vlasy zvykat. Další spousta pak dokonce jede i no poo - žádné šampony (taky se na to chystám, začínám postupně odvykat :D ). Stejným způsobem je prý potřeba postupovat i u balzámkového odvykání. 

S balzámy je to těžké. Jsou totiž fakt hezké! A fakt voňavé! A fakt příjemné! Když jsem přišla s myšlenkou, že jsem na nich závislá a měla bych je vysadit, tak se můj závislý mozek začal okamžitě bouřit. Ale nenechám si diktovat nějakým závislákem. Ale protože je mi jasné, že to BEZ NĚČEHO NA RTECH dlouho nevydržím, povolávám na pomoc kokosový olej.

Už jednou jsem se snažila balzámy trochu omezit a nosila s sebou v kabelce i kelímek s kokosovým olejem. Bylo to na podzim, kdy bylo chladno, takže byl kokosák v tuhém skupenství a neměla jsem takový strach, že se vylije a upatlá celou kabelku (ale stejně jsem ho měla v igelitovém sáčku).
Zdroj

Mám teď takové "alternativně - medicínské - zvídavé" období, kdy čtu různé věci o buněčné paměti a autoregeneraci těla a buněk. Pokud jsme zdraví, zahojí se nám kdejaký škrábanec. Víte ale, že třeba oko se celé regeneruje za 48 hodin? Játra pak za 6 měsíců. Akorát tomu sami podvědomě bráníme. Jo, je to tak. Protože takhle přeci bráním i regeneraci svých rtů tím, že na sebe patlám chemie od rána do večera. 

Chcete něco říct? Doma na stole mám papírovou krabičku od bonboniéry velikosti A5, která je plná balzámů! Mám v ní 4 tyčinky, 5 kelímků, 1 barevný krém a 1 rtěnku. Další balzám mám v koupelně, další u postele. Další v kabelce. Další v práci. A nekonečnou zásobu v šuplíku. Jestli tohle není důkaz závislost, tak už nevím. 

A co teď tedy udělám? Krabičku zavřu, přidám k ní balzámy z koupelny a nočního stolku a schovám do skříně! Na stolek si posadím kokosový olej a na týden s balzámy přestanu. A uvidíme, jestli to mé rty přežijí.

Den 1
Prvního dne jsem se bála jako čert kříže. Co budu bez svých balzámků dělat? Kokosový olej je naštěstí božská záležitost, takže mi kupodivu balzámky ani nechyběly. Navíc, protože není úplně horko, je kokosový olej v tuhém skupenství, takže je to zároveň i drobný peeling, než se rozpustí na rtech. Ale mažu pořád a často, od zítra budu zvyšovat matlací intervaly.

Den 2
Zdroj
Den druhý mi přijde horší, než den první. Probudila jsem se s docela normálními rty (které byly sice sušší, ale ne vysušené, šupinkované či popraskané, halelůja). Ale závislost se začíná projevovat NERVOZITOU a HŘÍŠNÝMI MYŠLENKAMI. Co chvíli se přistihnu, jak toužebně vzpomínám na vůni a texturu máslíčka na rty od Nivei s vůní borůvek, nebo na malinovou tyčinku od Yves Rocher. Kompenzuji to kávou. A olizováním rtů! To mě děsí nejvíc. Jsem taková nervóznější. Ale vím, že jsou to jen abstinenční příznaky a bude líp. Trochu se děsím zítřka, protože se říká, že třetí den je krizový. Uvidíme.

Večer pozoruji, že mám rty o něco sušší a začínají praskat. Ale to taky může být tím, že jsem sežrala misku slaných oříšků. Sůl je na rty docela agresor a rozleptává je (tolik moje znalost chemických procesů a názvosloví). Prostě, slané oříšky rty vysušují. Nemám to žrát.

Den 3
Je nejhorší! Ráno mám rty jak sušenky, dolní ret víc, jak horní, popraskaný, napnutý. Už mám kokosového oleje plné rty zuby a přijde mi, že ani nepomáhá. Mám docela napilno, takže nad svými rty nestíhám (tak často) přemýšlet. Odezněly mi závislácké příznaky, už si nemám nutkání rty kousat nebo olizovat. Ani ty balzámy už mi vlastně nechybí, ale říkám si, že něco na tom balzámování bude. Vždyť se balzámovaly i mumie, aby dlouho vydržely! Večer si ve sprše udělám peeling a rty jsou pak o něco lepší. Upřímně doufám, že to bude zítra o něco lepší.
Zdroj

Den 4
Ráno se probouzím, rty mám sušší, ale ne VYSUŠENÉ! Horní ret je v super stavu, dolní už nemá tendence praskat. Je sušší, ale nešupinkatí, ani se kolem rtů nedělají takové ty suché okraje. Závislost je pryč. už po krabičce balzámů ve skříni ani nevzdychnu. Kokosový olej je príma, ale už nemám ani potřebu si ho na rty dávat. Jsem zvědavá, jaké to bude zítra.

Den 5
Zakřikla jsem to. Dnešek je vyloženě utrpení! Kokos nepomáhá, rty mám suché, mám tendence si je okusovat. Říká se, že před zdárným koncem je to nejtěžší, takže doufám, že se mi zdárně povede do toho konce vůbec vydržet. Dneska mi totiž balzámy hodně chybí.

Den 6
Můj život nemá bez balzámů cenu! Fakt! Je to hrozné a nepříjemné. Rty jsou suché, napuchlé a bolí. Co jsem si to zase vymyslela?! Ale vydržím, protože jsem si tak nějak navykla a nemám ani chuť si na ně nic patlat.

Den 7
Rty jsou suché, smutné a popraskané. Asi si musíte nad mými pokusy ťukat na čelo, mě to ale fakt zajímalo :D Navíc, jak tak pozoruju, tak mám docela silnou vůli. Vydržím týden bez balzámů! Teda ale, za jakou cenu... Když vím, že to dokážu bez balzámů vydržet, tak se mi snad povede udržet na uzdě i frekvence balzámových orgií.

Závěr
Původně jsem myslela, že si "odtrpím" odvykací týden a v den č. 8 o půlnoci se začnu vášnivě rochnit ve všech balzámech co mám. A taky, že jo. Na den 8 jsem se poslední dny vyloženě těšila, protože mně rty fakt popraskaly. Zapomněla jsem totiž na jeden faktor. VŠECHNO OKOLO MĚ :D Jídlo, vzduch, erupce na slunci a nevím, co všechno ještě. V naší malé kotlince máme dost suchý vzduch. Rty jsou na něj citlivé. Všímáte si, že třeba u moře si balzámujete rty o něco míň? (když se teda nesušíte celý den na sluníčku). Aby se mi rty zregenerovaly, musela bych zřejmě být v nějakém vakuovaném prostředí nebo co (nebo pod vodou :D) a nesměla bych nikdy jíst, protože potraviny obsahují všechny možné složky, od soli, koření a cukr po nevímco, co taky přispívá k narušení rtů. Takže ne, prostě to bez balzámů nepůjde.
Zdroj

Byl to docela zajímavý pokus, protože mi došlo, jak mám závislé a naučené tělo na nějakou věc, v tomto případě na mazání si rtů balzámy. Tělo samo o sobě je nepotřebuje, umí si poradit samo, myslela jsem si na začátku. Copak se miminka rodí s kosmetickou taštičkou? Nejzajímavější na tom byl ten psychický proces, kdy jsem od opravdické psychické závislosti na něčem přešla k volnosti. Od čtvrtého dne už to bylo dobré, ta závislost. A musím říct, že jakoby mi spadl obrovský kámen ze srdce, jako by se uvolnila nějaká velká zátěž, která mě tam svazovala. Strašně zajímavé. Psychicky jsem se od balzámování sice odpoutala, ale po fyzické stránce se bez nich neobejdu.

Milí balzámoví závisláci. Nevím, jestli bych vám tuhle odvykačku doporučila. Pokud se vám rty tolik nevysušují (a jste taky trochu masochisti), tak proč ne. Pokud vaše rty potřebují důkladnou péči, tak na to zapomeňte. Mi to otevřelo oči v tom si uvědomit, jak velký jsem byla závislák. Ale bez balzámů se neobejdu. Po uplynutí doby jsem se nemohla balzámů dočkat, jako první jsem si rty namazala Bio Karité s rakytníkem od Saloosu. Možná je nejlepší způsob přejít na bio přírodní balzámy, ale to se teprve uvidí :)

Co vy a vaše závislosti? Na čem jste závislí?
Jste taky balzámoví závisláci?



Komentáře

  1. Zajímavý článek. Já bez balzámu nedokážu být a také si rty neustále musím něčím mazat. Suché rty a ruce je hotové peklo. :D
    HAUTE BASICS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Ruce a rty taky pořád něčím mažu, jinak jsem nepříčetná :D

      Vymazat
  2. Take kdyz si nenatru rty balzamem je mam hnusne, suche atd. Proste balzam je ma kazdodenni zavislost.
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Super nápad na článek, pobavil mě. :) Taky mám ráda balzámky, ale snažím se vyhledávat už jen přírodní. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ze mě už se pomalu balzámový závislák stává také, akorát mě to postihlo trochu později než tebe :D Každopádně teď v září bude rok, co jsem tomu podlehla a ve sbírce jich mám asi deset, což je fakt málo, ale přitom hodně. Mámm to tak, že si koupím balzám, který chvilku používám, jenže si pak koupím další a ten starý mě omrzí a používám ten nový a pořád je to tak dokola :D A jinak super článek! :)

    Unboxing | Parfums.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deset už je jasná závislost :D Taky ráda balzámy střídám, jsou tak maličké a roztomilé... :D

      Vymazat
  5. No tak toto sa mi asi tak skoro nestane, že by som sa navykla na balzámy, keďže si ho (jeden z nich) skoro každé ráno zabudnem doma, na ceste zanadávam a potom na to zabudnem. Pery sa mi vysušujú iba cez zimu a aj vtedy im poviem, nech to vydržia :D Ale absolútne tvoju závislost chápem, lebo ja keby som nemohla ísť 2 týždne do kina, som veľmi nervózna a agresívna :D A to keby som si nemohla dať šperky....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S balzámy ti to závidím, já zas kinový závislák nejsem :D Ale šperky, to je jiná...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥