Na vlnách: Lush Waves Solid Shampoo

Poprvé jsem o Lush slyšela už na základce od spolužačky, která v Lushovském krámku brigádničila a lákala nás, abychom se na ní přišli podívat. V té době jsem měla ještě kapesné od rodičů, které jsem mnohem radši využívala na zábavné věci, jako chození do čajoven, do kina nebo nákup placek oblíbených kapel, než nakupování kosmetiky. Vrcholem mého kosmetického procesu bylo použití mamčiny bezbarvé řasenky (což byl pravděpodobně gel na obočí). Když jsem pak do pražské Lush prodejny (která nedávno prošla proměnou alá zahraniční obchody a konečně vypadá k světu) zavítala, na chvíli jsem byla okouzlena tím vším barevným pozlátkem, ale při pohledu na ceny a na relativně malý sortiment mě přešla chuť a vypochodovala jsem zase ven. Takhle končily zatím všechny mé návštěvy.

Koncem léta jsem si udělala dovču a vyrazila do Anglie. Vzala jsem to přes Londýn a nemohla si nechat ujít největší Lush obchod na světě na Oxford Street. Ve chvíli, kdy jsem vstoupila dovnitř, jsem se do Lushe naprosto bezhlavě zamilovala.

Měla jsem zálusk na něco tuhého a zamířila jsem rovnou k tuhým šamponům. Dneska si popovídáme o jednom z nich, který je modrý jako šmoulové, obsahuje mořskou sůl a jmenuje se Waves, tedy vlny. Ještě, než spustím své zdlouhavé vyprávění, chci říct, že ceny v českém Lushi a těm v Anglii jsou nesrovnatelné, čímž myslím, že český Lush je předražený. 


Nerozhodně jsem postávala u velkých šamponních koláčů, až mi přišla na pomoc Lush slečna, se kterou jsme přemýšlely nad tím, co vlastně chci. A víte, co slečna udělala? Ukrojila mi vzorečky. Ale ne vzorečky mini pidi nic, OBROVSKÉ VZORY! Celou tuhle kostičku (nemůžu si vzpomenout, jak se řekne 3D obdélník :D) jsem dostala zadarmo. ZADARMO jako vzorek! Tohle jsem ještě nikdy nezažila a vsadím se, že ani v žádné české prodejně nezažiju.


Bohužel se mi při převážení šamponek trochu ošoupal a popisky mají špatnou čitelnost (a počkejte na budoucí recenze "placiček", tedy rozmačkané kosmetiky :D). Při gůglování jsem našla tyto ingredience, doufám, že alespoň trochu korespondují popisku na etiketě: Sodium Lauryl Sulfate, Stearic Acid, Water (Aqua), Glyceryl Stearate & PEG-100 Stearate, Hand Harvested Sea Salt, Irish Moss Powder (Chondrus crispus), Soya Lecithin, Perfume, Lavender Oil (Lavandula angustifolia), Gardenia Extract (Gardenia jasminoides), Limonene, Colour 42053.
Jednou z věcí, kterou jsem si o Lush produktech myslela, je to, že jsou přírodní. OMYL. Jsou veganské, ale to ještě neznamená přírodní. Jsou šetrnější (nebo to říkají), než běžné drogerkové produkty, jsou ručně dělané, takže zajímavé, ale zdaleka nejsou přírodní, viz třeba to SLS. Přes léto jsem na Lush chatu útočila na slečnu dotěrnými dotazy, proč to nenahradí za coco sulfát, odpovědí mi bylo, že při masivní výrobě se to těžko nahrazuje, prostě kecy v kleci. 

Musím říct, že koncept tuhého šamponu jsem si ihned zamilovala. Nejenom, že to funguje jako normální šampon, ale ono to i umývá, je to legrace a je to skladné! Při převážení nezabírá tolik místa, je lehčí a nehrozí, že se vám rozlije a budete mít vyšamponovanou celou tašku. Jen je potřeba ho po použití nechat dobře vysušit, jinak se rozmočí. 

Už abych začala o tom Waves, že? :D Musím se pochválit, že jsem duchaplně odlomila kousek a nemydlila se rovnou celým šamponem. Podrobila jsem ho i zatěžkávací olejové zkoušce a vše proběhlo velice zdárně. Mycí a mydlící schopnosti jsou tedy na jedničku, o tom žádná. 
Waves má obsahovat mořskou sůl, která působí ohromně blahodárně na vlasy a je taky přírodním kroutičem, šampon je proto vhodný pro kudrnaté a vlnité vlasy. Šampon obsahuje i mořské řasy (což jsou ty tmavší ťupky na fotce). Tuhé části v šamponech mi přijdou spíš nepříjemné. Z vlasů se to v pohodě smyje, ale ucpávají odpad. Lush kosmetika je vůbec taková živá, obsahuje to krystalky soli, kousky mořské řasy, což je na jednu stranu ohromné zpestření, na druhou stranu je to někdy na obtíž.

Technika umývání vlasů tuhým šamponem je dvojí - buď kostkou šamponu přejíždíte po vlasech, nebo napěníte v dlaních a pěnu pak vmasírujete do vlasů. Díky SLS pění Lush Waves poměrně dobře. Vůni má takovou slabou, mořskou, nic význačného nebo zapamatovatelného.

Co se efektu na mé vlásky týče, tady jsem spíš trochu zklamaná. Mám pocit, že mi začaly hodně vypadávat vlasy. Musím je mýt častěji, než s přírodními šampony, protože už druhý den po umytí se vlasy začínají mastit a hlava začíná svědit. Největší legrace taky je, že se mi objevil ekzém mezi prsty, na který normálně NETRPÍM. Přisuzuji to agresivní mořské soli.

Lush Waves drobečky :D
Takže, co tedy s konečným verdiktem? Přiznám se, že nevím. Je to chemická záležitost, po které mi vypadávají vlasy. Po umytí získají na dotek takovou tuhost a po uschnutí se i docela vlní, tenhle efekt splňuje Lushík spolehlivě. Ale nevím, jestli bych vám Waves doporučovala. Já ho teď střídám s Urtekramem a rozhodně celý kvádřík vypotřebuji, ale znovu už si Waves nepořídím. Přeci jen, mé vlasy mají poměrně omezenou kapacitu a při zvýšeném vypadávání by mi za chvíli nic nezbylo.




Máte rádi Lush kosmetiku?
Používáte tuhé šampony?



Komentáře

  1. Zaujimavo napisana recenzia a objasnenie koncepcie znacky. Myslis, ze vlasy vypadavaju prave z tohto samponu? Je jesen, kedy vlasy vseobecne viac padaju, takze mozno to bude sposobene aj tym. Kazdopadne vsak uz len ten ekzem je neprijemny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned, co jsem najela na jiný, přestaly v takovém množství vypadávat, takže to bude bohužel z toho. Ta mořská sůl v tak čiré podobě mi nedělá dobře na pokožku a pleť.

      Vymazat
  2. Ne všechno s nápisem eko je stoprocentně přírodní. Z Lushe nic nemam a tuhý sampon jsem nikdy nevyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám moc ráda Lush, právě na vlasy, miluji American Cream, což je boží kondicionér. Jinak tuhý šampon teď používám. Jmenuje se Godiva, a zatím velká spokojenost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mám dva tuháče na vlasy, jeden šampuk a druhý šampon a kondicionér, ty jsou o něco lepší, recenze chystám. Godivu jsem nezkoušela, jsem zvědavá na recenzi :)

      Vymazat
  4. Mrzí mě, že ti po používání začaly vypadávat více vlasy.
    Jinak se mi Lush produkty na vlasy líbí, zejména jejich barevné henny. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta sůl mi nedělá dobře... Henny jsem nikdy nezkoušela :)

      Vymazat
  5. Já Lush miluju, právě po přejití na přírodní kosmetiku mne podrůstají neuvěřitelným způsobem vlasy. Jsem nadšená :). Možná si jen šlápla vedle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lush právě není moc přírodní, v tom je ten háček. Zas je ale veselý, barevný a voňavý :)

      Vymazat
  6. já jsem z Lushe jednu dobu byla přímo nadšená, způsobila to i mánie na blozích a nedostupnost (mají prodejnu jen v Praze a na eshopu je šílené poštovné 150 Kč), a když jsem se konečně do jejich obchodu dostala, odcházela jsem s prázdnou, páč to složení mi docela vyrazilo dech ... za ty prachy fakt ne a můžou mít nádherné obaly a originální produkty jak chtějí! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České ceny jsou dost ostuda, nikdy jsem si tu nic nepořídila, až právě poprvé v zahraničí. A asi i naposledy, sice je to tam jako v cukrárně, ale člověka pak pěkně bolí bříško...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥