Marocký jíl

Stala se katastrofa. Já, šťastný neatopik, jsem na své hýčkané pleti zpozorovala NĚCO hrozného. Začala jsem okamžitě panikařit a připravovat se na nejhorší, než mi došlo, co a jak jsem v posledních dnech dělala, a že ta hrůza vlastně není nic jiného, než větrem, zimou a mou pitomostí odřená brada. Shodou několika asi spíš legračních okolností jsem si podráždila kůži na bradě, která reagovala zarudnutím, zešupinkovatěním, vyschnutím, a to hlavně tak, aby to bylo pěkně vidět hezky z dálky. Meh, to přejde, říkala jsem si první dny. Když to nepřešlo, začala jsem to brát vážně, skočila si pro nějakou výživnou péči a hned je mi o něco lépe. Shodou osudových okolností jsem v tu chvíli taky dostala překrásný balíček z eshopu Krásná každý den, ve kterém se na mě usmíval i Marocký jíl Rhassoul Soaphoria.


O jílu a jeho zázračných účincích jsem četla v poslední době docela dost. Když mi Míša z eshopu Krásná každý den nabídla dva produkty k vyzkoušení, má volba byla jasná. Hned jsem se dala do zkoušení Marockého jílu a byla zvědavá, co to se mnou udělá.

Mé prvotní obavy se týkaly vysušení pleti. Co když pak budu suchá jak sušenka? Vlastně to byla jen jedna obava, která se rozplynula hned po prvním použití masky. Zpozorovala jsem jen samé blahodárné účinky, o kterých vám dnes s nadšením povyprávím.

Marocký jíl Rhassoul Soaphoria je přírodní zkrášlovač ze slunného Maroka. Obsahuje plno blahodárných minerálů. Pleť čistí a detoxikuje, zbavuje přebytečné mastnoty a zanechává ji hezky vyživenou. Doporučuje se spíše pro mastnější typ pleti.

"Marocký jíl má protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické účinky, proto se může používat i denně na mytí pleti. Pravidelným používáním napomáhá zlepšení vzhledu pokožky, která trpí ekzémem, lupénkou, akné, nebo rosaceou. Studie potvrdily, že marocký jíl zlepšuje strukturu pleti, redukuje její suchost a šupinatění, zlepšuje elasticitu a pevnost pokožky a odstraňuje odumřelé buňky z pleti, čímž ji zanechává jemnou a vláčnou." Píše se v popisku Marockého jílu na Krásná každý den. Pro mě už víc slov chvály není potřeba a vrhám se do zkoušení!



Řeknu vám, že vychytat správné dávkování byl pro mě docela problém. Na první dávku jsem použila dvě lžičky, což se ukázalo být až příliš. Zajímavostí jílu je i to, že lze použít na vlasy. Proto jsem zbytek masky rozředila vodou a nanesla na středovou část vlásků. Jíl je cihlové barvy a barví a špiní všechno kolem. Abych se vyhnula nechtěnému otření se vlasy o cokoli, ohon sroluji, dám přes něj igelitový sáček, zauzluji a nechám působit stejnou dobu, jako masku. Při druhé aplikaci masky se mi stala další katastrofa. Na jednu lžičku jsem dala moc vody, tak jsem chtěla trochu přisypat, ale utrhla se mi ruka a nasypala jsem moc, takže jsem zase dokápla vodou, zase příliš zředila, nanesla radši na vlasy, doplnila znovu práškem a až potom nanesla na obličej. Do třetice jsem už odměřovala prášek jako profík, ale ukázalo se, že lžička a půl vody je až moc, takže jsem zase musela přidat prášek... No, nebylo to jednoduché, to vám řeknu. Marocký jíl je na pleti ale tak příjemný, že i kdyby mi příprava trvala dvě hodiny a zaneřádila celou kouplenu, tak budu celý proces s nadšením postupovat každý týden. Masku si dávám jednou za týden a celá příprava i schnutí masky nezabere víc, jak půl hodinky.


Co tedy maska s pletí dělá? Po nanesení se začne vypařovat voda a maska zasychá. Bála jsem se i nepříjemného pnutí, které ale není kupodivu vůbec tak hrozné, jak jsem očekávala. Nevadí mi, nebolí a ani si ho nevšimnete, pokud teda zrovna nebudete chtít pohnout obličejem. Jílový prášek voní jako jíl, nebo jako Smecta, pokud tento přírodní čištění jíl, který se používá jako lék při střevních potížích, znáte. Má specifickou "omítkovou" nasládlou vůni. Po smíchání s vodou vytvoří kašičku (po smíchání s přiměřeným množstvím, stačí pár kapek). Kašička se nanese na pleť a pak se jen čeká, až maska zaschne. V návodu je napsané, že se má maska zvlhčovat, což nedělám, protože moc nechápu jak.

Pokud znáte pohádku Hejásek a Jujdásek a vybaví se vám scéna o tom, jak se králíčci napatlali bahnem a jílem, aby vypadali jako ten druhý, a až deštíček je z jílu osvobodil, bude vám jasné, jak masku z obličeje (a vlasů) dostat dolů. Ať vás ani ve snu nenapadne něco tak geniálního, jako mě, tedy zkusit masku sloupnout. Strhla jsem si jemnou poškozenou kůži na bradě a pěkně mě to pak bolelo. Přitom stačí šupnout do sprchy a masku umýt vlažnou/teplou/studenou vodou dle libosti.


Taky se vám stává, že se vám při léčení neduhů nebo přecházení na lepší/přírodní kosmetiku nejdřív zhorší pleť, pak se sloupne celý obličej, ale nakonec máte pleť krásnější, než kdy předtím? Pokud si teď klepete na hlavu nad tím, že to asi není normální reakce, budu se muset sama nad sebou zamyslet, ale většinou to tak u mě k finální spokojenosti funguje. Třeba když jsem začala používat výhradně přírodní balzámy na rty, tak jsem první týden trpěla vysušením a šupinkatěním. Po třetím týdnu jsem zpozorovala, že po balzámu sahám mnohem míň, než předtím. A podobně to bylo i s mou pletí v tomhle období.

Jak jsem psala na začátku, začala jsem Marocký jíl Rhassoul Soaphoria na pleť používat ve chvíli, kdy jsem měla odřenou a vysušenou bradu. Hned k tomu se vlivem stresu, přílišného pití kafe, pojídání čokolády a sladkostí a mrazů venku přidala další vysušená místa a pupínky, takže jsem vypadala jak puntíkaté strašidlo. Hned po prvním použití jílu jsem cítila, jak je mi mnohem příjemněji a nemám pleť tak vysušenou. Na šroubovací plastové krabičce se v popisku použití píše i varování, že se může stát, že pleť po prvním použití zrudne, což se mi ale nestalo. Naopak, barva pleti se mi sjednotila.


Zatím jsem Marocký jíl Rhassoul použila všeho všudy čtyřikrát, což mi pořád přijde jako docela málo na to soudit, jaký vlastně doopravdy je a jaké má dlouhodobé účinky. Za ten měsíc ale pozoruji, že se mi mnohem rychleji zhojila suchá místa a pupínky, pleť je prozářenější, tolik se nemastí a vypadá odpočatě. Když maska zasychá, vidím na ní, jak vytahuje z pórů nečistoty a mastnotu.

Masky na obličej mám ráda. Jsou to moje chvilky relaxace, kdy se zašiju od všech pryč, čtu si knížku a snažím se vyhýbat lidskému kontaktu, protože barevné variace na mém obličeji vyvolávají záchvaty smíchu nejen ve mě, ale ve všech ostatních. S Marockým jílem si tuhle chvilku sama pro sebe náramně užívám a rozhodně se zařadil mezi produkty, které plánuji dlouhodobě používat.

Míše z Krásná každý den moc děkuji za úžasnou masku na pleť! Zájemci o prozkoumání jílovité nabídky můžou kouknout rovnou SEM. Ale pozor, návykovost zaručena :)

Vyzkoušeli jste jíl na pleť?


Komentáře

  1. Myslím, že na to ředění bych byla stejný expert jako ty. :-D Já mám doma masku se zeleným jílem, kterou používám taky jednou týdně, vždy v neděli. To je takový pečovací den a nanáším před sprchováním, takže potom jednoduše vše smyji ve sprše. U této masky se mi líbí, že se dá použít i na vlasy. Jinak problémy se zhoršením pleti nemívám. Výjimka je jen tehdy, kdy se blíží mé dny. :-) Kdyby se mi pleť po použití nové kosmetiky zhoršila, nevím, zda bych ji dále používala. U této masky je to ale naštěstí napsané, tak bych s tím i počítala a klidně dále používala.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám víkendy jako pečovací dny, taky nanáším před sprchováním a mytím vlasů a pak vše smyji ve sprše. Pleť se mi po masce nezhoršila, naopak pomohla s nedokonalostmi a suchými místy :)

      Vymazat
  2. Haha, na ředění jsem stejný šikula jako ty, koukám. :D Já mám Zelený jíl od Saloos a když jsem si dělala poprvé masku na pleť, udělala jsem toho šíleně moc! Problém je v tom, že já to v tu chvíli neměla jak jinak použít, takže jsem si toho na obličej napatlala tunu (jsem hloupá no :D), protože zbytek jsem musela zlikvidovat, což mi bylo hodně líto, protože jsem z toho množství mohla mít 2-3 další masky. :( Podruhé jsem na tom byla opět dost podobně, ale už se mi povedlo vytvořit o trochu menší množství, takže doufám, že do třetice už to bude fajn, protože takhle je to zbytečný plýtvání, že jo. :/
    A na tenhle jíl jsem na eshopu také koukala a docela dost mě láká, takže ho nejspíš časem taky vyzkouším. :)
    Diary of Girly Things

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mém případě můžu zbytek použít na vlasy, jinak by mi taky bylo líto, kolik jsem toho připravila :D Překvapilo mě, jak maličké stačí množství, musím se pokaždé hlídat a říkat si, že ta lžička opravdu stačí :)

      Vymazat
  3. Ten e-shop KrasnaKazdyDen jsem si zamilovala! Jak paní Míša krásně balí zásilky! Ó nádhera. A ten jíl vypadá dosti dobře! To použití by pro mne asi nebylo, ale vypadá, že je ho vážně spousty :) a kdo ví? Třeba po něm časem chmatnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zabalené je to nádherně a ty osobní kartičky s poděkováním potěší na dušičce a vykouzlí úsměv na tváři! Sdílím tvé nadšení Luci :) Jílu je fakt spousta, vydrží mi tak sto let. Třeba se k tobě taky dostane :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥