Yves Rocher: Nutritive Végétal & Sensitive Végétal

Čas od času si říkám, že při všem to zkoušení a patlání se vším možným si už musím někdy spálit prsty a natrefit na nějakou příšernou kosmetiku, která zničí mé sebevědomí a rozpláče mě jen při pomyšlení na její jméno. A taky že jo. Narazila jsem pěkně tvrdě a trvalo mi přes dva měsíce se z toho vylízat zpátky. V dnešním článku se nesnažím pomlouvat kosmetický produkt, ale popsat vám zdravotní problém, který se mi z něj udělal. Každý reagujeme na něco jiného jinak, takže je možné, že vy tyto krémy k naprosté spokojenosti používáte. Zároveň je to taky trochu zkouška čtenářů. Schválně, kolik komentářů typu "ten vypadá pěkně" se tu dnes objeví, aniž by čtenáři tušili, že je to hororová story.

Jednou, když jsem mamince nadšeně vyprávěla o svém novém životním poslání zkoušet kosmetiku a psát o ní srdceryvné recenze na blog, řekla mi památnou větu "Ty chceš taky dostat všechny vyrážky na světě, viď?" Vyděšeně jsem na ni koukala a nemohla uvěřit té kletbě, kterou nade mnou pronesla. Došlo mi ale, že ví, o čem mluví. Citlivou pleť mám po ní, dlouho jsem s žádnou nepříjemnou "událostí" nebojovala, tak jsem přestala být opatrná. 

Vyzkoušela jsem nespočet různých krémů na pleť. Za minulý rok třeba Dermacol, Garnier, Ziaja, Lirene, Alverde, Weleda, Lavera a Urban Veda. A taky Yves Rocher. A tam jsem narazila, konkrétně u těchto dvou krémů, na které jsem se hrozněmoc těšila a které jsem nadšeně otevřela oba najednou, protože neumím používat jen jednu kosmetickou věc naráz.


Nejprve jsem načala růžový pleťový krém Yves Rocher Sensitive Végétal. Krém je určený pro citlivou pleť, tedy přesně pro mě, myslela jsem si.


Už když jsem otevřela balení, něco se mi na krému nezdálo. Znáte to, taková ta divná předtucha. Všimněte si té zaschlé žluté části krému na víčku. Většinou se po otevření setkávám s čerstvým krémem a zaschnuté části přicházejí až s používáním. Je klidně možné, že se mi do rukou dostal vadný produkt.


Krém je jemný, bez znatelné parfemace a nic moc nehydratuje. Nanášela jsem ho večer ve dvou vrstvách a někdy si chodila přemazávat obličej ještě uprostřed noci. Zhruba po týdnu se mi na obličeji objevila peorální dermatitida. Nejprve okolo nosu, poté okolo očí. Nikdy, opakuji NIKDY jsem ještě peorálku, jak se tahle mrcha mezi bloggerkami nazývá, neměla. Pamatuji si na incident s Niveou, kdy jsem se osypala, ale po vysazení krému vyrážka zmizela. Nu, maminky mají vždycky pravdu, opravdu jsem si koledovala o všechny vyrážky světa.


Během prvního týdne jsem otevřela i druhý krém, protože mě jeho obal nenechal spát a ohromně lákal. Yves Rocher Nutritive Végétal měl trochu hustší konzistenci a pamatuji si na divný rozhovor se slečnou na prodejně, které se mi ho nějak nechtělo doporučit. Přes zimu mám ráda hutnější krémy a radovala jsem se, že je tento určený na suchou pleť a na chladné období by měl být o něco lepší, než krém předchozí.


Aby bylo jasno, jedno balení YR krému jsem v minulosti už vypotřebovala. Mazala jsem se Yves Rocher Hydra Végétal a všechno bylo v pohodě největší. V recenzi ho nazývám jedním z nejlepších krémů, se kterými jsem měla tu čest. Berte mé o rok mladší nadšené já neznalé Weledy a Lavery s rezervou. Každopádně se ale žádný problém nekonal. Dnešní dva krémy jsem si dokonce pořídila na základě vzorečků.


Jak si tak přemýšlím, spíš si myslím, že se ke mě dostalo vadné balení (nebo v to alespoň doufám). Jednoznačným spouštěčem peorální dermatitidy byl Sensitive Végétal. O druhém to na stopro tvrdit nemůžu, protože jsem ho začala používat koncem prvního týdne, kdy se už peorálka začala objevovat a já myslela, že mám jen odřený nos.


Oba krémy jsem okamžitě vysadila a léčila se přes dva měsíce. I teď musím být hodně opatrná a čas od času zahlédnu známé suché místo, na které hned naťupkám vodičku z lékárny. Člověk by si mohl říct, že je to jen špatná shoda náhod. Ona to určitá shoda náhod a okolností docela je, protože ve stejnou dobu používala moje maminka taky YR krémy pro její zralejší pleť a hádejte, co se jí stalo! Objevila se jí peorální dermatitida. Maminka na ni trpí už leta a na pleť je obzvlášť opatrná. Obě jsme se ale hloupě nadchly pro všechna ta barevná blýskátka, která v YR mají a naletěly jsme.


Oba krémy jsem dopoužívala jako krém na ruce a bylo. Za sebe nemůžu doporučit ani jeden, protože takovou paseku jsem ještě nezažila. Jediné pozitivní, co na této zkušenosti vidím, byla změna mého životního režimu. Peorálka se totiž léčí tak, že na pleť nedáváte NIC, dokud se to nezhojí, a to trvá minimálně měsíc. Tím ničím se myslí i krémy a malovátka. Přestala jsem se malovat, dodnes chodím čas od času nenamalovaná do práce a vůbec to neřeším. Začala jsem díky nemalování se po ránu vstávat o dvacet minut později. Znovu se ale k pleťovým krémům Yves Rocher nepřiblížím ani na sto honů (metaforicky, protože mi chybí dvě razítka na kartičce a nutně potřebuji ten pomerančový sprcháček).


Co vy a vaše hororové zkušenosti s kosmetikou?




Komentáře

  1. Kosmetika dokáže pomoci ale spousta produktů je pěkné svinstvo. Já nemám pleť tolik citlivou, či suchou, mám ji smíšenou a citlivou pouze na tvorbu akné. Krémů jsem vystřídala taky dost ale je fakt že toho na obličej nepatlám tolik naráz. Peorální dermatitida vím co je, běžně to vídám na ulici co spousta lidí to má. Problém tvých krémů bych viděla spíš jestli to nebyl vadný produkt nebo zkažený ale kdoví. Od Yves Rochera jsem nikdy nic neměla krom dvou sprcháčů ale na tom toho moc nepokazí. Mě se krémy od YR zdají celkem drahé na to že to není nijaká extra značka. Trochu mi přijde že oni si na to hrají, na ty lepší, ale nejsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi přijde, že to byl vadný produkt, ale kdo ví, v tu chvíli jsem to nepoznala a akorát mě to utvrzuje v tom, že se budu chemii snažit co nejvíce vyhýbat :)

      Vymazat
  2. Já jsem si před Vánoci koupila ten krém pro citlivou pleť, přesně jako ty. A já tam žádný zaschlý žlutý okraj neměla a krém jsem si právě moc pochvalovala, protože mě zbavil i takových červených skvrnek na obličeji. Krém jsem dopotřebovala asi v dubnu. Teď je květen a když se dívám na svůj obličej, tak ty skvrnky zase vidím. Takže si říkám, že když bych je nechtěla, asi bych ten krém musela používat pořád dokola. Zkušenost s ním mám teda za sebe skvělou, ale s odstupem času vidím, že ten efekt zmizení červených žilek byl dočasný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, Veru. Ráda slyším, že jsi měla s krémem takhle dobrou zkušenost, mrzí mě, že ta má byla úplně opačná :D

      Vymazat
  3. Ja som mala oba krémy a so Sensitive Végétal som bola veľmi spokojná, páčilo sa mi jeho ľahké gélové zloženie. Nutritive Végétal som si kúpila ako ty, na zimné obdobie, aj najpriek tomu, že suchou pokožkou netrpím, ale mala som pocit, že potrebujem niečo hutnejšej konzistencie. Po dlhšom používaní som mala pleť mastnejšiu a nepekne vyzerajúcu, tak som ho dala mamine, ktorej sa páčil. Ďalšia moja skúsenosť je s radou Sebo Végétal, a mám z nej momentálne veľmi zmiešané pocity, nakoľko micelárku som už mala a bola som spokojná, a tak som si kúpila aj krém a opäť som si všimla podobné zmeny ako pri používaní oranžového krému. Teraz som si kúpila karbónové mydlo od Soaphorie a dúfam, že sa mi dá pleť postupne do poriadku. Inak mám YR kozmetiku pomerne dosť rada, no čo sa týka pleťovej kozmetiky, tak od tej určite upúšťam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, koukám, že každému taky vyhovuje něco jiného. Jednu micelárku mám (Hydra Vegetal) a s tou jsem spokojená, ale používám ji střídavě, pro jistotu. Držím palce, aby jsi měla pleť brzy v pořádku!

      Vymazat
  4. :D TO MI ANI NEHOVOR OBA KREMY SOM SI KUPILA !

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem měla oba krémy a byla jsem vcelku spokojená. Je pravda, že by mohly hydratovat víc, ale naštěstí mi na obličeji žádnou paseku neudělaly. Je možné, že YR do svých krémů používá něco, co ti pleť dráždí. Každopádně si dám po tvojí recenzi na krémy YR pozor.

    OdpovědětVymazat
  6. Ono zrovna tohle bude asi dost individuální, tak si myslím, že se slečny nade mnou nemusí zas tak děsit. Je to zkrátka pech, být na něco citlivější. :(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥