Tip na výlet: Hrad Český Šternberk

Zdroj

Jeden z nejkrásnějších hradů, který jsem kdy navštívila (a to jsem jich navštívila docela málo, takže mě neberte zas tak vážně) je Hrad Český Šternberk, který se nachází ve Středočeském kraji. Miluju výlety a během léta se snažím víkendy využít maximálně k objevování krás naší české kotlinky. Městys Český Šternberk jsem poprvé navštívila loni v létě a okamžitě jsem byla uchvácená tím velkolepým princeznovským hradem, který na vesnici (teda městys) majestátně shlíží. Řeknu vám, že vstupné na hrady není žádná "hubička", ale Hrad Český Šternberk za návštěvu určitě stojí. Už jen proto, že hrabě Šternberk, celým jménem Zdeněk Filip Maria Emanuel Jiří Ignatius Sternberg, na hradě pořád žije.

Zdroj
Hrad má všechno, po čem mé princeznovské srdce touží. Předně hlavně vypadá jako pravý hrad z pohádky (a taky se jich tam několik natáčelo). Je vysoko a je obrovský a majestátně se tyčí na řekou Sázavou. Když jsem stoupala po vysokých schodech, které na hrad vedou, živě jsem před sebou viděla tu gotickou éru, strategické plánování výstavby hradu a boje s draky. Proč je to skvělé místo na výlet? Protože hrad obklopují lesy, kde je krásná procházka. Z hradu je krásný výhled na městys. A pokud se půjdete projít, dojdete k "mučící věži", respektivě hladomorně, ze které je výhled ještě krásnější.

Zdroj
Pokud se na Hrad Český Šternberk vypravíte, nenechte si ujít ani prohlídku zámku. Upřímně, nejsem žádný znalec historie, architektury, umění a podobně. Líbí se mi na to koukat a líbí se mi to, co je hezké, ale secesní oblouk na první pohled opravdu nepoznám. Dřív mě všechny školní výlety na hrady nebesky nudily, proto si to vynahrazuji teď, když už jsem velká. Nepamatuji si z prohlídky vůbec nic, jen, že to tam bylo krásné, je tam nádherná knihovna, kam si chodí hrabě číst a jeden z jeho předků miloval a maloval koně. Z toho jsme měli druhé Vánoce a s pubertálním řehotem jsme si ukazovali "hele, zase namalovaný kůň hahaha".



Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥