O bydlení a kytičkách

Víte, co nejvíc zútulní jakékoli bydlení, ať už venku nebo vevnitř, v domečku nebo v bytě? Kytičky a bylinky! Neznám nic krásnějšího, než dům se zahradou, kde je část bylinková a část okrasná zahrada. Jestli po něčem v životě toužím, tak je to právě toto. 

V té dnešní uspěchané době, kdy se ráno probudím mezi betonem, nastoupím do železné tramvaje a zalezu do další betonové krabice, skoro zapomínám, že nějaká příroda je. Pamatuji se, jak jsem se jednou ráno probudila, rozhlížím se po pokoji a nevidím nic zeleného. Jednu dobu jsem se všemi kytičkami válčila a postupně se jich zbavovala, až mi nezbylo nic. Květiny v bytě nejsou jen na okrasu (alespoň podle mého). Správně vybrané taky zvlhčují a čistí vzduch. Oblíbila jsem si teď třeba rýmovník, který mám od babičky a který, když ho promnete mezi prsty a následně inhalujete jeho vůni, pomáhá proti rýmě a alergiím. Fakt, čestné pionýrské. Babička je vůbec nejlepší inspirace bydlení, kterou mám. Všechny babiččiny rady, nad kterými jsem dřív ofrňovala nos, dneska vítám s otevřenou náručí. A těším se, až jednou budu velká a budu mít svou vlastní zahrádku, protože babiččina zahrada je něco kouzelného.

Zdroj
Než ale budu velká a budu mít postavený dům, zasazený strom a zrozeného syna (protože díky silným ženám a feminismu to vlastně můžu udělat sama, žejo), tak zatím tvořím zelený koutek alespoň na balkoně. Tolik diskuzí jako o tom, jak pěstovat bazalku v bytě, jsem snad s kamarádkami o ničem jiném neměla. Řídím se spíš srdíčkem a metodou pokus omyl, protože si říkám, že si příroda poradí sama (hlavně na tom balkoně, že). Hodně záleží i na druhu té dané bylinky, kterou si domů přinesete. Jinak se chová bazalka od babičky a jinak ta, kterou koupíte v obchodě. Myslím, že žádná bazalka dopředu nepočítala s tím, že bude bydlet ve třetím patře, takže je potřeba jí vyjít ve všech přáních vstříc. 

Bazalka má ráda teplá slunná místa, jak píší v článku o bylinkách, ale na betonovém balkóně na přímém sluníčku se jí rozhodně nelíbí. Radši jí proto dávám do stínu, nebo rozhodně ne na přímé sluníčko (přeci jen to není palma, že). Jakmile je venku alespoň trochu hezky a nemrzne, šup s ní na balkón, kde je jí nejlépe. Taková zahrádka na balkoně je tuze šikovná věc. Krom bylinek (a to se ani nerozepisuji o mátě nebo levanduli) se dají v květináči pěstovat třeba rajčata nebo chilli papričky. 

Dřív jsem rýpání v půdě považovala za největší nudu (ale dřív mi taky bývalo čtrnáct). Dneska, když můžu na podzim třeba u babičky shrabat listí, cítím takovou extázi, jako asi spousta městských brouků, kteří kousek zeleného vidí maximálně jako spořič na obrazovce. Když jsem zjistila, že se dá na balkónové minizahrádce pěstovat i jídlo, mé nadšení vzrostlo. Zatím jsem zkoušela jenom malá rajčátka, ale příští rok plánuji vyzkoušet i jahody a další dobrůtky. Moje minizahrádka na balkóně má velké aspirace a mé plány také. Napřesrok vám dám vědět, co mi vyrostlo a co ne.




Komentáře

  1. Ja som začala mať vzťah ku kvetom odkedy som sa vydala. Od svokry som dostala 2 orchidey a tam to začalo. Dostala som zopár kvetov aj v robote a teraz som zasypaná. S drahým sme založili záhradu :) máme zasadené cherry paradajky (a momentálne nejeme nič iné) a papriky. A na okne pestujem bazalku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné, Zuzi! Není nad vlastní papání. Jednou bych chtěla mít zahradu plnou dobrot, od jahůdek přes rajčátka, jak říkáš, až po ořechy na podzim ♥

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥