Superpotraviny = Super papání

Když jsem poprvé slyšela slovo superpotraviny, představila jsem si Pepka Námořníka, jak vymačkává svou silnou paží špenát z konzervy, slupne ho ze vzduchu a naskočí mu bicáky. Vždycky mi přišlo, že Pepkovi je už tak 60 let, takže síla špenátu je proto uvěřitelná. Následná asociace se týkala mého podezření, že se jedná o nějakou další marketingovou strategii. Superpotravina? Takový zvláštní název. Čím je tahle potravina víc super, než třeba mrkev? Nedalo mi to a pár článků na téma superpotraviny jsem si přečetla. Víte, co jsem zjistila? Že už je vlastně dávno jím!

Co to vlastně ta superpotravina je? Je to taková potravina, která obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek, než "běžná" nesuper potravina. 

Zdroj
Chia semínka

Kdo by neznal chia semínka, ty malé kuličky, které při kontaktu s vodou nabobtnají, obalí se "slizem" a v bříšku nás pak na dlouho zasytí. Pro mě jsou chia nejznámějším zástupcem kategorie superpotravin. Zamilovala jsem si je a přidávám je do všeho sladkého. Chia semínka mají omega-3 mastné kyseliny, spoustu vlákniny, bílkoviny a vitamíny, třeba vitamín B. Vlákniny mají chia semínka dokonce dvakrát tolik, co obilné vločky. Především díky velkému obsahu vlákniny jsou oblíbené u lidí, kteří se snaží zhubnout. Mají pozitivní vliv na trávicí soustavu a dokáží skvěle zasytit. Říká se jim také "jídlo běžců". Dokáží na sebe totiž navázat až 12x více vody, než je jejich objem. Díky tomu jsou super po fyzické námaze. 
Zdroj
Javorový sirup

Javorovým sirupem sladím už léta. Víte třeba to, že je vhodný i pro diabetiky? Tuhle informaci ale raději konzultovat se svým lékařem! Že se javorový sirup řadí mezi superpotraviny jsem si přečetla až v článku na internetu. Pro mě je to prostě zdravá dobrota, zdravé slazení a nejlepší ochucovadlo na palačinky. Mňam! Miluju tu sladkou téměř karamelovou chuť. V javorovém sirupu najdeme důležité minerální látky, například zinek, železo, draslík, mangan, vápník nebo fosfor. Dále pak vitamíny B, B2 nebo D. Takový banán se sójovým jogurtem, chia semínky a javorovým sirupem patří k mým nejoblíbenějším snídaním. Javorový sirup je vhodný při budování imunity a je skvělý i jako sladidlo pro děti. 

Zdroj
Cizrna

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel je cizrna. Dlouho se vaří a máčí, ale výsledek stojí za to. Nebo si ji můžete koupit ve sklenici už naloženou. Miluju hummus! Cizrnu mi vařila mamka už jako malé Primadonnce a odjakživa patřila k povinné výbavě naší kuchyně. A helemese, ona je to taky superpotravina. Co takový cizrna umí? Snižuje třeba hladinu cholesterolu, napomáhá předcházent kardiovaskulárním chorobám, zvyšuje obranyschopnost organismu a zároveň ho i čistí. Díky vysokému podílu izoflavonů se dává cizrna do souvislosti i při prevenci a boji s rakovinou. Obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, železa, zinku, draslíku nebo třeba vitamínu E.

Zdroj
Hlíva ústřičná

Nejsem moc velký milovník hub a s hlívou ústřičnou jsem ze začátku docela bojovala. Mamka ji totiž před lety začala dávat úplně do všeho. Bramboračka? S hlívou! Rizoto? S hlívou! Zapečené brambory? S hlívou! Tajně jí říkám "hlína" a často jsem na ní vrhala nenávistné pohledy. A přitom je to dobrá houbička, která buduje imunitu jako blázen. Během chřipkového období bychom ji měli jíst všichni. Je skvělá proti zánětům a infekcím, virům a dalším bacilům. Zároveň má pozitivní vliv na únavu, různé alergie i třeba stres. Svými vlastnostmi a účinky se už skoro blíží adaptogenům, což jsou přírodní produkty, které zvyšují odolnost organismu proti nemocem i psychickým neduhům, jako je třeba právě únava nebo stres. Dobré, co?


Superpotravin je spousta a vsadím se, že třeba lněné semínko běžně papáte a ani nevíte, kolik vlákniny v sobě má. Mezi další superpotraviny patří třeba chlorella, mladý zelený ječmen, kustovnice čínská (Goji) nebo quinoa, kterou jsem si taky zamilovala, protože neobsahuje lepek. Kdo by se rád vzdělal ještě o trochu víc, tomu doporučuji články na téma superpotraviny ze stránek Bylinkovo.cz.


Které superpotraviny znáte a papáte?



Komentáře

  1. Přirovnání k Pepkovi mě opravdu pobavilo. Taky jsem si to tak nějak představovala. :D Pro mě velmi užitečný článek. Já věděla, že mezi superpotraviny patří chia a goji, nikdy jsem se ale nepídila po tom, co za další potraviny má tuto jmenovku. Přitom javorový sirup, hlívu, cizrnu, lněné semínko i quinou zařazuju do jídelníčku moc ráda. :)
    KattyLife

    Originální narozeninový dárek | Jak vyrobit piñatu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď! Mi přišel vždycky už starý a říkala jsem si, co na něm ta Olive vidí, ale té bylo taky alespoň 40 :D S těmi superpotravinami je to srandovní, člověk do sebe cpe vitamíny a přitom má mnohem účinnější papání přímo před nosem :)

      Vymazat
  2. O potraviny se docela zajímám a ačkoliv se snažím jíst zdravější věci, těm nezdravým se příliš nevyhýbám. Nemohu říct že by existovalo jídlo, které bych nedokázala sníst. Samozřejmě že se vyhýbám fast foodum, vlastně nikdy ani ve školních létech jsem se zde nestravovala příliš ale občas si ten hambáč dvakrát za rok dám. Ze superpotravin jím pravidelně cizrnu (tu miluji), chia semínka, lněné semínka a konopné. Javorový sirup je výborný a to mi připomíná že už věky jsem ho neměla, pravidelně doma děláme pampeliškový med. Goji semínka jsem vyzkoušela ale nejím je pravidelně. Já nejsem vegetariánka ani nedodržuji žádné bezlaktózové či bezlepkové diety ale já třeba hodně konzumuji luštěniny, nad kterými třičtvrtě našeho národa ohrnuje rypák. Mám ráda ryby ale problém je u nás sehnat čerstvou rybu a hlavně pokud ryby byly ve špatné vodě, vše potom jde člověku do těla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to ohledně kvalitních potravin jeden velký začarovaný kruh a ačkoliv se ví že k nám dováží hnusy, nikdo s tím nic moc nedělá.

      Vymazat
    2. Domácí pampeliškový med miluju, teď dělá vždycky moje babička :) Myslím, že se dá i u nás sehnat dobré a kvalitní jídlo. Pro ryby jezdíme nedaleko do maličké vesničky k rybáři, který je má vždycky čerstvé a jezdí za ním lidé z druhého konce republiky. Hlavně aby člověk jedl to, co mu dělá dobře :)

      Vymazat
  3. Já nedám dopustit na olej z černého kmínu :) Má super detoxikační, protirakovinné a mnohé další účinky, zkrátka je dobrý úplně na všechno :D Akorát u mě je problém, že tím jak fakt silně detoxikuje a ty škodlivý látky mi odcházejí přes kůži nebo co, tak se mi po něm dělá ekzém :/ Takže ho můžu opravdu jen po troškách :D

    Ponio: Masážní kakaová úžasnost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip, Martinko, olej z černého kmínu jsem ještě nezkoušela. Dám si pozor i na množství, až budu zkoušet.

      Vymazat
  4. Chia semínka v kuchyni ráda využívám :) ani jsem nevěděla, že sem patří i javorový sirup, ten jsem teda ještě asi neměla :)
    Nějaké články jsem o superpotravinách taky četla, teď si nevybuju, co vše se tam řadí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Javorový sirup mě taky překvapil, takových překvapivých superjídel je celá spousta :)

      Vymazat
  5. Chia semínka jsem dřív jedla ale už je nejím, protože nejsou vhodná pro mou dóšu. A celkově co se stravuji víc podle ayurvédy, tak se cítím mnohem líp, dokonce se mi spravilo i to mé šílené zažívání :). Co ale miluju tak hummus s mrkví na sváču. Prostě si očistím mrkev a namáčím do hummusu. Hlad to sice u mě nějak zvlášť nezažene, ale dobré to je :D.

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mi nasadila brouka do hlavy a taky vyzkouším ajurvédské papání, třeba mi udělá lépe :) Hummus taky miluju, ňam!

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥