Pleva: Zubní pasta s propolisem


Věděli jste, že existují i jiné zubní pasty, než ty z drogérky? Já ne. Teda až do nedávna, kdy mi Pleva nabídla k vyzkoušení Propolisovou zubní pastu pro svěží dech. Všechno, co se týká zubů, je pro mě obrovská věda a velká neznámá. Zubařů se sice nebojím, ale mám z nich respekt a když řeknou, že kartáček za dvě kila prostě musím mít, tak se nevzpírám (protože u toho většinou míří vrtačkou přímo na nějaký zub a v takovém stavu bych jim odkývala všechno).

Se zuby mám podobný problém jako s pletí. Dokud používám dobré produkty, které mi vyhovují, nic se neděje. Ale jakmile udělám nějakou změnu, hned se mi udělá nějaké bebí. V případě zoubků je to zánět dásní. Když jsem byla malá, měla jsem rovnátka (jako další tisíce lidí). Moje ortodontistka byla hrozná sadistka, pravidelně jsem u toho bolestí skučela a brečela. Zuby mám docela srovnaná, ale zároveň se na nich tahle sadistická praxe podepsala. Od té doby trpím na záněty dásní. Dlouho jsem hledala pastu, která mi bude vyhovovat (a věřte nevěřte, fialové Vademecum za čtyři pětky mi vyhovuje skvěle). Bojím se pak udělat jakoukoli změnu, protože vím, že to hned poznám. Dokonce si někdy nosím vlastní zubní pastu i na návštěvu, protože si zuby čistím skoro po každém jídle.

Zánět dásní se mi dělá, když změním zubní pastu nebo když mám nějaké náročné několikadenní období, kdy třeba nemám čas správně jíst zeleninu a vitamínky. Šup a už je tam bebí. V takovém případě pak zobu béčko a céčko, kloktám šalvějový čaj a místo mažu kokosovým olejem.

Mnohem lepší, než řešit akutní problémy, je ale takovým bolavým stavům předcházet. A k tomu slouží Propolisová zubní pasta pro svěží dech.


Tak tedy, co to je zubní pasta s propolisem? Je to dílo české kosmetické značky Pleva, která se specializuje na využívání včelích produktů. Pasta má 100% přírodní složení a obsahuje například mátu, která má osvěžující účinky pro svěží dech. Propolis má sám o sobě antibakteriální a hojivé účinky, takže pomáhá třeba i k prevenci proti zánětům dásně. Koho by zajímalo celé složení, dočte se ho v detailu produktu na stránká Pleva.


Z úvodního povídání jste si mohli odvodit, že jsem měla před testováním ždibíček obav. Co když mi pasta nesedne? I to by se totiž mohlo stát. Při prvním čištění jsem se ale zaradovala. Víte, jak pasta s propolisem chutná? Jako Perlička! Prodává se ještě ta dětská zubní pasta s takovým tím bobrem v čepečku, co držel zubní kartáček? Nebo se mi to plete s dětským leporelem Když jde malý bobr spát? Jmenovalo se to vůbec Perlička? Ať je to jak chce, chuť mi připomíná dětství. Je to taková jemně nasládlá chuť, která by se mohla na jiné zubní pastě jmenovat jako "jahodová" nebo "tutti frutti". Respektive, taková je spíš vůně. Chuť jako taková je sladká, trochu kořeněná, ne tak výrazná, jako pasty z drogérky. Je s nádechem mentolu, osvěžující a nedráždící. Nepálí. A nepění. Z toho jsem byla nejdřív docela překvapená, ale rychle jsem si zvykla. Ona ta pěna totiž není nic světoborného. I zubař mi říkal, že čištění zubů je manuální práce a příliš moc pasty a pěny tvoří mezi zubem a kartáčkem vrstvu, která naopak správnému vyčištění zabraňuje. Pokud jste stejně, jako já, zvyklí při čištění zubů pochodovat a ještě u toho všem vyprávět své momentální prožitky, tak si dejte pozor, ať nenacintáte po podlaze (vyzkoušeno).


Osvěžuje pasta dech? Rozhodně ano. Hned první vyčištění vám změní život. Je to docela nezvyk, čistit si zoubky pastou, která nechutná jako polovina drogérie a kterou za chvíli musíte vyplivnout, jinak vám vypálí díru do jazyka (protože na to jsme přeci zvyklí a to nám přijde správné). Jemné čištění s jemnou chutí, která zanechává svěží dech a příjemný pocit v ústech je ale návykový. Vrátit se znovu k "pastě z drogérky" mě po dvouměsíčním používání docela děsí.

Bělí pasta zoubky? To nevím, nějak jsem to ani nesledovala. Barva zubů mě nikdy netrápila. Nekouřím a čistím si je asi až přehnaně často. Pasta mi ale trochu zažlutila kartáček. Přijde mi to jako takový důkaz místo slibů, že tam něco žlutého od včeliček opravdu je.

Co se mi hrozně líbí je i balení pasty. V bílé papírové krabičce je plastová tuba. A ta je tuze zajímavá. Je plastová, ale zároveň muchlavá! Nevím, jak to správně popsat. Je to takový měkký tvárný plast, který se nevrátí do stejného tvaru, jako byl předtím, ale postupně se mění s tím, jak ubývá uvnitř množství.


Velké finále si nechávám samozřejmě na konec. Pasta je naprosto skvělá pro ty, kteří trpí na záněty dásní nebo jiná ústní bebínka a neduhy. Během používání se mi zánět neudělal ani jednou! Jakmile jsem byla na týden pryč a používala zase to staré dobré Vademecum, které mi předtím nevadilo, zánět byl hned tu, hned na mě vykukoval a nutil mě kloktat šalvěj a opatrně kousat do oříšků. Jakmile jsem pak zase šáhla pro pastě s propolisem, jako kouzlem byl pryč. Tahle pasta mě přesvědčila o tom, že bych se měla trochu víc vzdělat v péči o zuby a dásně a začít vyhledávat nějaké přírodní.


Závěrečný verdikt je tedy jasný. Jásám a volám ano! Zároveň děkuji firmě Pleva za poskytnutí pasty na vyzkoušení. Komu ještě recenze nestačila a rád by se dozvěděl víc informací přímo od výrobce, kuk sem.




Komentáře

  1. Neskusala som zatial ziaden vyrobok, ale paci sa mi, ze ide o rodinnu firmu a zaroven regionalneho vyrobcu. Taketo firmy treba urcite podporit.

    OdpovědětVymazat
  2. Pastu mám taky a už jsem skoro na dně určitě si objednám rovnou dvě do zásoby :).
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  3. vyzera super :) ja striedam prirodne s neprirodnymi, fluoridove s nefluoridovymi, bez sls a s sls a tak to vsetko nejak prestriedavam :) z prirodnych mam skusenost s laverou a so solnou pastou od weledy - ta je fakt super, ale treba si na nu zvyknut :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já z ní na začátku taky byla nadšená, ale pak jsem se nějak blíž podívala na složení... a zůstalo jen u té jedné tuby. Bohužel. A testováno na zvířatech :-(

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥