Co používám přírodního a co chemického

Přírodní kosmetika je můj hodně velký kámoš. Na bžilion procent mi zlepšila celý život. Naučila mě nespokojit se s tím, že "to tak prostě je", ale naopak být trochu sobecká a hledat, co je to "vončo", co mi udělá dobře. Poznání a přechod na přírodu mi trval bezmála dva roky. Dneska už jsem se svou péčí poměrně spoko. Je to kombinace přírody a chemie. Když mám teď přes svátky trochu víc času, tak bych vám chtěla bych ukázat, co používám za přírodní kosmetiku a co za "chemču". 


Pleťová mazátka
Tady jedu hlavně přírodu. Přírodní krémy, olejíčky, séra... hrňte to na mě! V koupelně mám nejvíc zastoupené krémy od Alverde a Weleda, olejíčky od Saloos a dalších značek. Pleťovou péči si často vybírám i ke zkoušení a zatím se mi nestalo, že bych něco po zrecenzování přestala používat. Většinou jsem spokojená a používám až do poslední kapičky. Dopotřebovala jsem teď taky jeden nepřírodní krém od Lirene, který jsem dostala jako DM skaut, nebo nějak tak. Ten jsem měla už podruhé a byl velmi příjemný, i když mi přišlo, že ty moje přírody vyživují pleť mnohem lépe. Na pupínky používám ty dvě malé postranní tubičky - na začínající ten od Lavera, který je průhledný a usychá, takže s ním může člověk i ven. Alverde je hnědý a ten skvěle vytahuje takové ty červené bolavé pupínky.


Odličovátka
Tady taky jedu hlavně tu přírodu. Na poličce mám jeden Aknelot, který jsem našla v DM boxu a když se mi objeví nějaký ten pupínek, tak pleť ošetřím i tímhle. Na odlíčení běžného makeupu a řasenek používám odličovací mlíčko od Alverde. Když se namaluju něčím nesmyvatelným, třeba voděodolnou rtěnkou nebo řasenkou, tak používám odličovací olej, buď tenhle hydrofilní od Saloos nebo třeba obyčejný kokosák. Po sprše na doodlíčení používám květinovou vodu, kterou dávám někdy taky jako podklady pod pleťové oleje.


Vlasy
Šampony, masky, kondicionéry... Šampony používám jen přírodní, přes to nejede vlak. Nanáším je jen na pokožku hlavy. Vlastně díky nim jsem přešla na přírodno. Dlouhé roky mě svědila hlava a trápily lupy, vlasy jsem si myla každý den. Dneska to dávají ob den na pohodu s prstem v nose, někdy dokonce myju až jednou za dva dny! Zázraky se dějí. Hlavě mě už nesvědí (tak často, občas se to stane taky). Kondicionéry a masky dávám zase jen na konečky. Mám ještě jednu obří nepřírodní masku, kterou tak jednou do měsíce dám na ty svoje konečky, protože krásně voní a nechce se mi jí vyhodit. V DM časáku jsem si tuhle přečetla o několika nových způsobech, jak umývat vlasy. O tom, že se může dát kondicionér dřív, než šampon, jsem už slyšela kdysi. Teď zkouším novou metodu - kondiš nebo masku dám na suché vlasy před mytím a nechám působit (někdy 15 minut, někdy klidně hodinu). Vlasy se tak vyživí podobně, jako když dávám olejovou masku. Ve sprše nejdřív kondicionér smyju, následně dám dvakrát šampon a hotovo. Významně se mi tak zkrátila doba ve sprše a vláskům se to líbí. Nejsou totiž "zatížené" kondicionérem, ale zároveň jsou vyživené a dobře se rozčesávají.

Ze šamponovacích značek mi nejvíc sedí Urtekram a Natura Siberica. Po Alverde a Lavera mi svědí hlava, šampony od Weledy mi zase mastí vlasy - kondiše a masky ale mají skvělé. Takže tak různě mixuji, zkoumám a testuji. Novinkou v koupelně je šampon 100 % Pure, který se mi zatím tuze líbí. 


Mazátka
U této kategorie vůbec netrvám na přírodnosti. Matlám se tím, co zrovna mám, co mi padlo do oka, co mám na testování... Když si kupuju něco sama, šahám po Alverde nebo Balea nebo Dermacolu. A když mám hodně suchou pokožku, kokosák to jistí. Na ruce používám často takové ty pidi Alverde a Balea krémíčky, které nosím v kabelce a různě je střídám. Do sbírky mi teď přibyly krémy na ruce od Weledy a Joiku, v práci mám zase Avon. Tady se nepřírody tolik nebojím, protože třeba ručičky si umývám pořád, takže má krém málokdy čas pořádně zaúčinkovat. Na celé tělo mi nepříroda taky nevadí.


Sprcha
I v této kategorii je to spíš takový mix toho, co mi přijde pod ruku. Ráda kosmetiku střídám, někdy mám chuť na sladký pomeranč, jindy na čokoládu, takže mám zpravidla tři otevřené sprcháče a mydlím se podle momentální nálady. V drogérce nejčastěji sahám zase po tom svém zamilovaném Alverde.


Balzámy na rty
Tak tady jednoznačně vládne příroda. Jsem balzámový závislák, matlám tu pusinu každých pět vteřin. Než mě něco zaměstná a já zjistím, že jsem na balzám na dlouhé hodiny zapomněla. Zatím jsem ve fázi hledání toho ideálu, vede u mě Alverde, kterým se balzámky na rty fakt povedly. Některé nehydratují vůbec, některé zas fungují jen přes zimu (žejo Weledo). Vlastně je to stejné, jako s těmi nepřírodními. Každý si musí najít to, co mu vyhovuje ze všeho nejlépe.


Laky na nehty
V této kategorii vládne chemča. Jako podkladový lak používám už jen Alverde, ten hned vpředu. Jsem s ním maximálně spokojená. Pár přírodních laků mám - Couleur Caramel, Avril, Bo.Ho. A jsou skvělé! Nejvíc mám ale laků od Essence (protože jsou levné a barevné). Jako u každé kosmetiky je i tady mým snem všechny postupně vylakovat a používat už jen jeden nebo dva nejoblíbenější, což je zatraceně těžké, když na mě z regálů pokukují ty barvičky a zrovna si všimnu, že má někdo nalakovanou nějakou barvu, kterou taky nutně potřebuju... Závislost :D


Malovátka
Malovátka mám taky takový mix. Hlavně proto, že jsou nevypotřebovatelná! Makeup používám nejčastěji přírodní Coureul Caramel - buď minerální sypací nebo tekutý (ty na fotce nenajdete). Pudry používám taky přírodní - Alverde a Couleur Caramel. Řasenky jsou mix. Mám jich teď načatých šest, ehm... Trend it up, Kiko, Alverde, Bo.Ho, 100 % Pure a voděodolnou Essence. Dvě mám v práci, když se nestihnu namalovat doma, stejně tak tam mám i makeup a pudr. Většinou se maluju jenom tak málo - pleť sjednotím makeupme a pudrem, nařasenkuju se a běžím. Když mám čas na víc malování, tak šupnu stíny.


Rtěnky
Maluju se málo, protože nosím rtěnky. Furt. Ráno si doma mixuju svůj odstín, protože spousta těhle tekutých krásek se samotné nosit prostě nedají. Buď mi nesedí odstín, nebo jejich struktura. Tak je smíchám a udělám si nové. V kabelce mám vždycky tak dvě, abych mohla během dne rtěnkovat dál. Přes zimu, kdy si tvář balím do šál, preferuji tekuté matné, které se mi neobtiskávají a neumažou mi šáličku. Mám pár "vysouvacích" klasik, které nosím buď v práci, nebo si je schovávám na bezšálové období. V tomto případě je pro mě důležitá výdrž a pocit na rtech a příroda tam moc zastoupená není. Mám pár kousků od Alverde, ale nejsou to žádné držáky. Nejradši mám Dermacolky, na míchání pak Kylie Cosmetics a Jeffree Star Cosmetics. K tomu mám jednu krásku od Too Faced. Na fotku jsem nedávala žádnou Nyxku, protože jsem na ně naštvaná a beru je jako rtěnkový podraz. Svou nejoblíbenější tekutou od Kiko mám v kabelce a nechtělo se mi jí vyndavat, abych jí náhodou nezapomněla :D


Co používáte přírodního a co chemického vy?



Komentáře

  1. Tak tento článek mě hodně bavil! :) Já potřebuji nutně zkusit nějaký přírodní šampon. Protože mi poslední dobou padají vlasy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Míšo, mě bavilo ho psát :) Zkus! A nenech se odradit tím, jak si budou vlásky zvykat. Na padající vlasy mi ale skvěle pomohl ostropestřecový olej.

      Vymazat
    2. Od Soaphorie ostropestřecový olej? :)

      Vymazat
    3. Jj, ten byl fakt skvělý, mrkni na recenzi. Teď používám obyčejný z obchůdku se zdravou výživou, který je určený i k jídlu (od Top Vet) a taky si ho nemůžu vynachválit.

      Vymazat
  2. Pěkný článek. Přírodní kosmetiku používám hlavně na vlasy. Ten způsob nanášení masky na suché vlasy také používám a dost mi to tak vyhovuje. Ze šamponů jsem zkoušela tuhé a i když si vlasy zvyknou, tak mě prostě tenhle typ produktu vážně nebaví. Dekorativku používám chemickou a u sprchových gelů to taky moc neřeším.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhé jsem zkoušela a ty mě hrozně bavily, ale nesedly mi, tak mám ještě hledání ideálního před sebou :)

      Vymazat
  3. Ja sa všeobecne snažím tie veci, ktoré sa do pokožky vpíjajú (telové mlieka, pleťové krémy atď) kupovať prírodné. Ale napríklad do sprchy mi to je jedno. Niekedy sa však nechám zlákať aj na chémiu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý point to s tím vpíjením, na to bych měla začít myslet víc, děkuju za připomínku :)

      Vymazat
  4. Mám to velmi podobně rozloženo. Vlasy a obličej příroda, zbytek mix :-)

    OdpovědětVymazat
  5. U mňa je to tak podobne. Na pleť používam myslím výlučne prírodnú kozmetiku. Telová tam čo sa týka sprchy mi je to jedno, ale čo sa týka krémov tak tam radšej používam prírodné produkty. Balzmam mám najradšej práve ten nechtíkový od Alverde. Vlasy a make-up sú hlavne chemické produkty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týjo, koukám, co jsem používala před rokem za produkty a dneska už mám koupelničku taky úplně jinou, víc do přírodna :) Vlasy si furt držím přírodní, ale makeup zůstává stejný, takový pudr než se vypotřebuje, tak to trvá století :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥