Přírodní pasta na zuby od strejdy JĀSÖNA


Blíží se půlnoc, vypálená očíčka mě pálí od celodenního koukání do počítačů a mozečk mi už dávno nemyslí. Zrovna jsem si vyčistila zuby touhle pastou, kterou používám už třetí měsíc, a v puse mám ještě pořád chuť jako po modrých orbitkách se skořicí. Zároveň mám dilema. Je pasta na zuby kosmetika? Nebo je to hygienická potřeba? Pokud víte, jak to je, dejte mi vědět v komentářích, protože jsem se teď tak zmátla, že z toho asi neusnu.

Ještě tak dva roky dozadu jsem si myslela, že budu žít navždy se zdravými zoubky. Jako malá jsem měla fixní rovnátka, která mě naučila si čistit zuby prakticky po každém jídle. K zubaři jsem chodila vždycky ráda, protože mi nikdy nic nedělal. Až před dvěma lety, kdy jsem šla zase na svou oblíbenou preventivní prohlídku, mi našel dva kazy. A na podzim další! Najednou se chození k zubaři docela prodražilo. Samozřejmě mě to donutilo přemýšlet, co dělám špatně (i když pan doktor říkal, že to není moje chyba a dokonce jsem ani nemusela jít na zubní hygienu, prý by mi tam neměli co čistit). Jediné, co jsem v posledních letech změnila, jsou zubní pasty. Přešla jsem na přírodní zubní pasty. Přešla jsem na ně z pádného důvodu - "normální" zubní pasty mi způsobovaly záněty dásní. Jediné, které jsem jakž takž snesla, byly fialové Vademecum. Od té doby, co používám Alverde (moje stálice) a testovací (třeba Weledu), mám po problémech a záněty dásní se mi objevují výjimečně a většinou jsou spojené s nemocemi nebo nedostatkem ovoce a zeleniny. Přemýšlím nad těmi kazy a snažím se uklidnit tím, že pasta je jen takový bonus, protože čištění zubů je hlavně manuální záležitost.

Zkoušet nové věci a objevovat neprobádaná území mě tuze baví, proto jsem poprosila paní Míšu z eshopu Krásná každý den, jestli bych mohla vyzkoušet pastu na zuby Healhty Mouth od značky JĀSÖN.


Jak se vůbec JĀSÖN čte? Jáson, Džejson, Jejzón? Jusen? Co myslíte? To je váš druhý úkol a druhý test pozornosti - napište mi, jak byste název přečetli vy.

Co se mi při zkoumání téhle pasty líbilo? Kombinace tee trea olejíčku, díky kterému má zubní pasta svěží chuť a vůni a který má antimikrobiální a antiseptické účinky, což znamená, že pomáhá chránit naše tlamičky před bakteriemi, které by mohly způsobovat paradentózu. Výtažek z grapefruitových jadérek v kombinaci perillou, což je taková kytička, která pomáhá například proti alergiím, přispívají ke snížení zubního kamene. Následuje Aloe Vera, která má blahodárné účinky na dásně, jak se píše na přelepce i v popisu na stránkách. A na závěr špetka skořice pro svěží dech a pikantní chuť.


Pasta má domeček v papírové krabičce. V ní se schovává klasická pastová plastová tubička, která má otevírací víčko, které si pamatuju z dětství. Naučila jsem se ho otevírat zubním kartáčkem a přijdu si u toho vždycky trochu jako ninja. Držátkem kartáčku provedu rychlý prudký pohyb, kterým to otevírátko odklopím, vymáčknu trochu pasty (stačí fakt jen maličko, velikost jedné čočky nebo půlky hrášku), zavřu (a teď si zaboha nevzpomenu, jestli taky kartáčkem, nebo rukou) a vesele čistím. Hned na první vyčištění mě překvapila chuť. To pálí! Pálí to úplně normálně, jako všechny "normální" zubní pasty. Pokud ale taky používáte Alverďáckou, tak víte, že ta nemá zase skoro žádnou chuť. Chutná to jako velmi jemný bílý krém s kapičkou máty. Zato tahle Jason pasta je teda chuťově obdařená velice. Svěží máta převládá úplně nejvíc, jako druhá se přidává skořice. Chutná výborně. Ale umíte si asi představit ten šok, který mé chuťové pohárky nečekaly. Nevěděla jsem, že přírodní zubní pasty můžou chutnat taky tak dobře. 


Vyšokovaná z chuti jsem si začala zoubky čistit a přišel druhý šok. Napoprvé jsem si dala klasickou velikost hrášku a během pár vteřin jsem měla pusu plnou pálivé pěny, proto doporučuji úplně minimální množství. Pasta totiž hrozně pění! To jsem taky u přírodních ještě nezažila. Alverďácká pění velmi zlehka, Weleďácká prakticky vůbec. Pan Jajsón ale pění velmi slušně. 

Sice ty vlastnosti vyprávím dost tragicky a dramaticky, ale věřte mi, že to jsou dobré vlastnosti. Věřím, že na tuto zubní pastu si zvykne i ten, komu by přišel přechod z klasických zubních past na ty přírodní moc radikální. Tahle pasta není ani tak drahá, na Krásná každý den ji koupíte za 145 korunek. Používám ji od prosince několikrát denně (čistím si zoubky skoro po každém jídle nebo kávě), takže tak cca tři až čtyři použití za den vydrží víc, jak tři měsíce. Teď cítím, že jsem už pod polovinou, ale počítám, že ještě tak měsíc až dva mi pasta vydrží.   


Shrňme si to. Je to šetrná přírodní zubní pasta, která má skvělou svěží sladkou pálivou a trochu kořenitou chuť, která hodně pění a hezky čistí. Víte ale, že moc pěny není na čištění zubů dobré? Ta pěna pak totiž zabrání štětinkám kartáčku, aby se dostaly do všech potřebných míst, proto jsem na začátku říkala, že je čištění zubů spíš manuální práce. Pastu vám můžu doporučit všema dvaceti prstíčkama a všema zoubkama, které mám. Za tři měsíce používání se mi z pasty neudělal žádný zánět dásní, kterými jsem dřív trpěla jak pes. Za mě tedy ano a velké hurá. 



Komentáře

  1. Páni, to musí "chutnat" vážně zajímavě, když je tam ta skořice:D, Jinak myslím, že zubní pasta je asi hygienická potřeba:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  2. Zkoušela jsem tu modrou a byla jsem hodně spokojená :) Určitě se k ní ještě někdy vrátím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥