Jak se správně česat + Černý ricinový olej na vlasy


Víte, jak byste mě nalákali prakticky kamkoli? Stačilo by na zem v různé vzdálenosti položit šipky s nápisy "péče o vlasy tudy" nebo "olej na vlasovou pokožku" případně "toto vám stoprocentně vyléčí svědivou hlavu". Šla bych za tím jako oslík za mrkví. Olejíčkům totiž věřím a mým cílem je vyzkoušet všechnu olejovou péči světa na vlasy. 

Ještě nedávno jsem byla asi ve svém vlasově nejzoufalejším momentu. Abyste tomu rozuměli, trápila mě svědivá hlava a suché roztřepené konečky. Jsem klasický příklad cíle reklamy na vlasové produkty. Mastná svědivá pokožka hlavy s lupy plus suché konečky. Čím víc jsem toho vyzkoušela a čím víc toho nefungovalo, tím víc jsem byla zoufalejší, ale o to víc jsem se snažila najít TO, co mě spasí. 

Nakonec jsem se ve své zoufalosti objednala na vlasovou analýzu do jednoho alternativního centra. Terapeutka mi projela vlasy takovou tou vlasovou kamerou s tak velkým přiblížením, že vidíte vlasové kořínky. Koukala jsem na to jak spadlá z višně. Dobrou zprávou bylo, že mám "jen" suchou hlavu a vlásky potřebují dodat víc výživy. Hlava zase potřebuje víc prokrvit. Koupila jsem si dvojitý hřeben z déemka (kratší štětinky + delší takové ty tyčinky, jak má každý hřeben :D) a začala se správně česat. Správně pro mě. Až do teď jsem při česání vynechávala hlavu, protože se přeci češou jen vlasy a pokožka hlavy ne, ta by se tím zbytečně dráždila. A ono je to přesně naopak! Naopak pokožka hlavy je to, co se "češe", respektive masíruje a prokrvuje. Začala jsem si česat vlasy doporučeným způsobem - nejprve v předklonu od krku směrem k týlu dopředu a různě příjemnými tahy tak minutu masíruju spodní část vlásků. Potom půl minuty až minutu češu vlasy zleva doprava, potom stejnou dobu na druhou stranu. Nakonec češu minutu vlasy zepředu dozadu. Přiznávám se, že jsem byla na začátku v šoku. Česat vlasy v předklonu? A TO SE JAKO SMÍ? Myslela jsem si, že to je nezdravé. A víte, co? Připravovala jsem se v životě o to jediné, po čem jsem toužila - aby mě nesvědila hlava.

Efekt byl vidět okamžitě. Změnila jsem jen způsob česání a stal se zázrak. Hlava se mi prokrvila, přestala svědět a nějakým zázrakem nemusím vlasy ani tak často umývat. Halelůja! Když o tom ale přemýšlím, tak je to naprosto logické. Pokud se nějaká část dostatečně neprokrví, začne "vysychat" a nemůže tam být "zdravá úroda" vlasů. Tohle česání stačí dělat dvakrát denně. Kdo chce, může k tomu přidat masáže hlavy (prstíkama cokoli příjemného), masáž krku a masáž všeho, co nás bude bavit. A teď se konečně dostávám k tomu, o čem bude dnešní recenze. Hlavu si masážuju společně s olejíčky před umytím. Od holek z Ladybio jsem dostala ke zkoušení olejovou směs Tropic Isle Living vlasová terapie s jamajským černým ricinovým olejem. Na začátku jsem vám chtěla hned říct svůj česací objev, abyste si mohli taky ty své kadeře hezky opečovávat. A teď bude následovat podpůrná výživa, kterou můžete vlasové pokožce dát. 


Olejíčková směs od značky Tropic Isle Living je navržená tak, aby pomáhala slabým a padajícím vláskům. Obsahuje jamajský černý ricinový olej, olej z černého pepře, olej z vlašských ořechů, esenciální olej ze skořice, olej z jamajského pepře, kapku levandule a citronu. Takovouhle kombinaci jsem u olejíčků ještě nezkoušela. Asi už tušíte, že vůně bude velmi zajímavá. Nejvíc je cítit kombinaci pepř - kmín, oslazený něčím sladkým, s přidanou hrstí koření a s takovým skořicovým oříškovým dozvukem. Myslím, že voní víc pepřově než kmínově, takže ani ti, kterým kmín nevoní a nechutí se nemusí úplně bát, že by to byla trefa vedle. Navíc, jak jsem teď zjistila u smrdutého nimbového oleje, není nic, co by nespravil levandulový éterický olejíček :D Mi se vůně olejové směsi líbí, přijde mi originální, cizokrajná a povzbuzující.


Použití mě hned na začátku trochu zaskočilo. Každý den vmasírovat trochu do vlasové pokožky. Znám už svoje vlásky jako své boty, takže vím, že jakýkoli olej je prostě zamastí. Jsou suché, ale ne tak, jako třeba kudrnaté vlasy, které oleje přímo sosají (jsem slyšela). Můžu proto olejovat pouze před plánovaným umýváním. Ze začátku jsem to ale chtěla vyzkoušet, takže jsem olejíček opravdu aplikovala každý den malinkato. Po dvou týdnech neustále mastných vlasů jsem to nechala na svou běžnou olejovou rutinu.


Lahvička má ohromně praktické otvírátko a aplikátor v jednom. Sosátkem na konci lahvičky stačí lehce pootočit, otevře se a vy kapete přímo na vlásy. Olej je středně hustý, ale stejně si radši nejdřív vyzkoušejte, jak moc lahvičku nahnout a kolik oleje vyteče. 


Olejíček jsem tedy zařadila do svého olejového rituálu před umytím hlavy. Olejuju alespoň jednou do týdne a nechávám na vláskách působit několik hodin. Většinou jsem líná dávat "zahřívací" pomůcky (igeliťák a ručník), takže jen naolejuju vlasy a nechám působit, dokud není čas večer vlásky umýt. Ze začátku používání olejíčku s pepřem a kmínem jsem měla pocit, že na pokožce hřeje sám od sebe! To mám někdy i teď. Že by to bylo tím pepřem? Je to takový příjemný pocit, jako kdyby se pokožka prokrvovala. Olejík vlásky hydratuje a pomáhá jim růst. Je dobrý taky na ekzémy a lupy. To můžu potvrdit. Začala jsem ho používat už před pár měsíci ještě před svým česacím objevem a je to fakt - díky olejíčku mě hlava svědívala méně a méně.


Myslím, že tohle je jedna z nejzajímavějších olejových směsí na vlasy, jaké jsem vyzkoušela. Je příjemná, exoticky voní a ještě jako bonus pomáhá snižovat svědění hlavy. Na růst vlasů mi nijak zvlášť nepomohla, ale to už taky vím, že není jen tak samo sebou. Že je potřeba tu pokožku prokrvit a zařadit do svého rituálu česací masáže. 

Během toho svého vlasového ošetření ze začátku článku jsem se taky dozvěděla tip o olejíčkách. Sice to bylo mířeno na péči, kterou tam prodávali, ale je to něco, co se dá podle mě aplikovat vždycky, protože je to logické a funkční. Poté, co olejíček do vlasů nanesu a do pokožky vmasíruju, hlavu ještě přestříkám květinovou vodou (asi by stačila i kohoutovka). Tím se vlásky jakoby "zalejí" a mohou růst. Víme, že olej s vodou alespoň v kosmetické oblasti pracuje velmi dobře a díky vodě se do pokožky lépe vstřebává. Praktikuji to tedy ke své spokojenosti i takhle. Olejíčkové směsi mám ještě spoustu, i přes to, že nešetřím, nejsem ani v polovině. Na pokožku hlavy je ohromně příjemný, pomáhá jí uzdravovat a snižuje svědění. A kdo ví, třeba mi začnou vlásky ještě divoce růst :)

Moc děkuji Ladybio za božský olejíček ke zkoušení ♥




Komentáře

  1. Možná by to chtělo “zalejt” víc :-) nedávno jsem četla informaci, že tak jako se má olej aplikovat na mokrou pokožku, tak to platí i pro vlasy .. olej prý uzamkne vodu ve vlasech a tím je hydratuje :-) sama mám v plánu vyzkoušet, mám stejné problémy s vlasovou pokožkou. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad, Martinko. Na tu skupinu hned mrknu, děkuju za tip :) Taky myslím, že i vlasy, když se namočí, reagují s olejíčkem "jinak" - možná líp. Já to tak střídám podle chuti :) Zkus to česání a masáže hlavy, to je za mě nejlepší lék :)

      Vymazat
  2. Řešilo se to ve fb skupině No poo .. což je skupina, kde se řeší mytí vlasů bez šamponu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skořice a pepř? Tak teď už chápu to prokrvení :-) Ne, vážně - docela mě zaskočilo česání v předklonu. Měla jsem vždycky za to, že se vlasy začnou strašně rychle mastit? A jako ne? Sakryš, to vyzkouším!

    A taky často kašlu na igeliťák i ručník. Navíc by mi v tomhle horku asi uhořela hlava, kdybych ji ještě něčím přikryla :-D

    Jo a suprová rada s tím přestříkáním vodou nakonec! Píšu si! Tohle je ohromně užitečný článek na šikovné tipy! ;-)

    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to česání zaskočilo, a jak! Koukala jsem nevěřícně na paní s otevřenou pusou. Ale pak jsem to zkusila a pochopila, prostě tím masíruješ hlavu, prokrvuješ pokožku a odstraňuješ ty "zmetkovské" minivlasy, které by jinak vysávaly zbytečně výživu. Jedu takhle teď měsíc a fakt se mi míň mastí hlava a přestává svědit! A to jsem si občas musela hlavu mýt snad každý den, zvlášť v horku to bylo nepříjemné. A teď skoro zapomínám, že už přichází koupací čas :D Prostě změna v mém životě o 360° :D

      Vymazat
  4. Woow, tak tenhle olejíček vidím prvně a čučím s otevřenou pusou :-D

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Jejich jamajský černý ricinový olej od nich už asi měsíc testuju a zatím jsem moc spokojená, ale na nějaké závěry o tom jestli podporuje růst si ještě musím chvíli počkat. Taky od nich mám masku, která je vážně šíleně hutná, což je super protože mám extra suché vlasy. Tuhle vlasovou terapii bych po přečtení článku rozhodně chtěla vyzkoušet! složení zní skvěle! Nejvíc jsem ale nadšená z té vlasové analýzy, protože to jsem vůbec nevěděla že existuje a teď mě to vážně láka. No a taky to česání.. asi taky hned poběžím do DMka pro správný kartáč. S tou láskou pro vlasovou péči jsem na tom úplně stejně :D

    Simply Living

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej vědět, jak testování dopadlo, ráda se přiučím :) O masce jsem neslyšela, ale taky by se mi moc líbila podle tvého popisu. Už mi kdysi analýzu vlásků dělali na předváděcím dnu Franck Provost, tam jsem se to dozvěděla náhodou :D Ale tady jsme šli hlavně na vlasovou pokožku a bylo to hodně příučné. Tak teď poctivě češu a výsledky vidím před očima každý den ♥

      Vymazat
  6. A můžu se ještě zeptat kde jsi na té vlasové analýze byla? ráda bych šla někam kde už je to ozkoušené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Karol, omlouvám se za pozdní odpověď. Byla jsem v Praze v Avasa centrum (http://www.avasa.cz/), popravdě to centrum moc neznám, byla jsem tam poprvé, našla to na internetu jako jednu z prvních možností a líbilo se mi, že tam mají tu zvětšovací kameru. A jako bonus mi paní poradila i to s tím česáním, což mi změnilo život :D Taky dělají vlasové masáže, to mě láká, ale zatím jsem tam nebyla :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥