Šarmantní pan Aladin do kávy od Sonnentoru


Tak mám pocit, že se jsem si doma místo kanceláře nainstalovala saunu. Ráno je to ještě jakž takž dobré, ale odpoledne, když se otočí sluníčko, mám v pokojíčku asi tak pětset stupňů. To pak na sebe natočím všechny větráky, co najdu, zkouším dělat "fyziku" tím, že jeden namířím i z okna, střídavě to vypínám a zapínám, jestli se náhodou nezvedl vánek, který by mi přivál trochu čerstvého kyslíku... V takovémhle horku se mi vůbec nic nechce. Nechce se mi pracovat, odpovídat na maily, cokoli psát, ani se mi ale nechce číst. Vůbec se mi nechce nic. Chce se mi jen jíst zmrzlinu (třeba domácí banánovou z minulé recenze) a pít litry vody s ovocem (kdo říká, že nemusí pít, ten asi prostě nemá žížu. Moje suché tělo potřebuje v tomhle počasí pít rovnou z tekoucího kohoutku nepřerušovaně celý den). Mám taky pocit, že jsem mnohem unavenější. To asi proto, že horko je nejen ve dne, ale i v noci! A naše okna na hlavní silnici, kde furt něco jezdí, se úplně "větrací" nazvat nemohou. V noci je otevřené nenecháváme, to bychom se zase z ruchu nevyspali. I kdybych se stokrát zapřísáhla, že nebudu to zlé návykové kafe pít, stejně se k němu nakonec vrátím. A zvlášť, když je velké, studené a s kokosovým Alpro mlékem (objevila jsem Alpro for Professionals v Gourmet kávě, takže si tam pro něj chodím a přijde mi, že minimálně to kokosové je nějakým zvláštním způsobem lepší). 

Hmm... To je těžké toto. Sama jsem se teď na tu kávičku a mlíčko tak navnadila, až si ho musím jít uvařit. A že už je odpoledne, tak si dám bezkofeinové! 


S obrovskou ledovou kávičkou (která naopak za chvíli zteplá... ráno jsem si vařila svůj pravidelný zelený čaj a ten ne a ne vystydnout) vám budu dneska vyprávět o jednom šarmantním pánovi Aladinovi, se kterým si tu kávičku můžete trochu přiostřit a přikořenit. Aladinovo koření do kávy je kořenící směs od mého zamilovaného sluníčkového Sonnentoru, která vás unese do pohádky.

Tak za prvé, můžete mi vysvětlit, jak někdo může dělat tak dokonalé obrázky? Vždycky jsou milé, vtipné, laskavé, veselé a mají v sobě takový malý tajný "háček", nad kterým se rozplývám do stavu roztečené zmrzky na chodníku. Vybrat si podle vzhledu je u Sonnentoru dost obtížné, protože byste si (jako já) chtěli vybrat úplně všechno. A víte, co? Ono to vlastně vůbec nevadí, protože ceny jsou u Sonnentorů více než příznivé. Když jsem se s touto značkou poprvé setkala na výletě v Hallstattu (a tajně si odnášela ze snídaně sáček čaje navíc na večer), tak mi můj kocourek říkal, jak je Sonnentor dobrý, že mají v Praze prodejnu a ceny příjemné. Po návratu z dovči jsem se tam hned vypravila... a láska byla na světě ♥


Ale zpátky k Aladinovi. Aladinova kořenící směs obsahuje kardamon, skořici, zázvor, nové koření, hřebíček, vanilkový prášek a muškátový květ. Teď si na chvilku zavřete oči (respektive nejdřív dočtěte následující věty) a představte si tu směs, tu vůni, to kouzlo skořice, vanilky, kardamonu, hřebíčku... Představte si to všechno dohromady ve vašem nejoblíbenějším provedení. Jen na lžičce, jako mýdlo nebo šampon, jako éterický olejíček, zmrzlinu na špejli, tělové mléko, peeling, dort, puding, spořič obrazovky... Že je to všechno naprosto dokonalé? Ta vůně je tak jedinečná, kouzelná a orientální ♥ 


Na krabičce se dočteme v povídání o kořenící směsi to, že v arabském světě je tato směs velice oblíbená a ceněná díky příznivému účinku na trávení. A ještě aby ne! Takového kouzelného koření... Tak schválně.

Skořice - Podporuje funkci mozku (papáním i čicháním), má antibakteriální účinky, bojuje proti virům a bacilům a kůra skořice je považována za přírodní antibiotikum. Prohřívá a prokrvuje, takže je ideální během chladných dnů, nebo když potřebujete dostat krev do studených končetin. Je taky silným antioxidantem a pomáhá hlídat správnou hladinu cukru v krvi. Je zdrojem vápníku a vlákniny a naše tlusté střevo ji má moc rádo. Díky tomu, že podporuje funkci střev, tak pomáhá odplavovat zlé cholesteroly a tím předcházet onemocněním srdce. Ředí krev, prý je dobrá i proti artritidě, pomáhá na záněty močového měchýře a proti nachlazení. Je snad něco, co skořice neumí?

Kardamon - Kardamon je podobný svým účinkům skořici, pomáhá na trávení, bojuje proti virům, je dobrý na záněty zubů a dásní, pomáhá léčit kůži, je skvělý při bolestech v krku a nachlazení. Říká se, že je taky první pomoc při kousnutí hadem nebo škorpionem (a já se jen raduju, že tu takové potvory moc nemáme). Prý je dobrý na potenci a jako afrodisiakum pro muže. Čaj s kardamonem pomáhá proti stresu, únavě, přepracování, depresi... kardamon naši mysl uvolní. 

Hřebíček - Hřebíček je prevence proti zubnímu kazu, má totiž taky antiseptické účinky a desinfikuje. Ničí bakterie, posiluje imunitu. Léčí bolesti kloubů a revma. Povzbuzuje činnost srdce, prokrvuje, zahřívá a bojuje proti vráskám. Léčí i rýmu a nachlazení. 

Celá směs je poskládaná z podobných kytiček tak, aby měla co nejpříznivější účinky nejen na chuť, ale celkově pro naše zdraví. Takže si Aladinem nejen okořeníte kávu, ale ještě si vyléčíte rýmu, deprese a zmizí vám vrásky :D


Pamatujete si ještě na sladké koření Chai Polibek orientu? Obě kořenící směsi mají stejný základ, Aladin se ale liší třeba tím, že neobsahuje cukr. Což je velká výhoda, protože v sobě nese víc univerzálnosti a můžete tak kořenící směs použít nejen do sladkých, ale i slaných pokrmů, tam, kam dáváte pro chuť špetku skořice. Napadá mě teď jenom rajská a to jen proto, že jsem si to asi před deseti minutama přečetla na internetu :D

Jinak se dá kořenící směs přidat do všeho sladkého v celém vesmíru! Pokud máte rádi skořici, pak používejte Aladina místo ní. Získáte tak "stejný" efekt ale s větší škálou chutí a vůní. Skořice je ve směsi rozhodně cítit nejvíc, společně s citrusovými tóny kardamonu a jemnou vůní hřebíčku a vanilky. 


Používám ho podobně, jako Chai Polibek orientu - do ovesné kaše, do jogurtu, jen tak na ovoce, do zmrzky, na palačinky a lívanečky, dortíčky a koláčky, ale hlavně do kávičky! Snese to i karo a podobné nekávy, které získají úplně jiný rozměr. Aladina používám třeba ve chvílích, kdy už je ten daný produkt sladký a nechci přidávat víc cukru. 


Jak chutná v kávičce? Samozřejmě záleží, kolik tam toho dáte, ale taková špetka až lžička chutná velmi jemně, orientálně a kořeněně. Taky záleží na tom, jakou kávu pijete nejčastěji. Pokud s mlékem, bude chuť Aladina jemná, rozvleklá jako volné odpoledne na sídlišti, tahavá jako karamel, který se rozpouští na slunci, omamná, ale tak jemně, jako pohádkový večer. Kávě dodává šmrnc, jiskru a nádech něčeho speciálního. Do kávy mi chutná moc, je rozhodně o něco výraznější než orientální polibek. 

Do černé kávy je taky zajímavý. To se pak tak rozvoní, intenzivně rozvine všechny skořicové buňky ve vašem těle, nabudí a nakopne. 


Co myslíte, má Aladin pravdu a přidávat koření do kávy je zdravé? Jak se vám koření líbí a co byste s ním provedli vy? :)

Moc děkuji sluníčkovému Sonnentoru za dobrůtku ke kávě!



Komentáře

  1. Myslím, že přidávat do kávy takové koření určitě zdravé je! Tato směs vypadá úžasně a já si jí musím pořídit. Občas si do kávy přidávám jen tak skořici, nebo kardamon, někdy sypu i perníkové koření :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skořici jsem si taky přidávala, dává to kávě takový šmrnc. Perníkové koření je dobrý nápad, to někdy vyzkouším :)

      Vymazat
  2. Tak tohle je rozhodně něco pro mě! Děkuji ti za tip :-) já miluji kávu a miluji i skořici, takže tohle koření si rozhodně koupím.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do kávičky je moc dobrý i sloníčkový polibek orientu, taky má skořici :) Bez ní si už skoro neumím představit život :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥