Viktoria Modesta - modelka s protézou


Když se dívám na fotky a videa z módních přehlídek, často se nestačím divit. Móda je zajímavé
odvětví, které šokuje a baví. V poslední době se návrháři a magazíny snaží zapojit do svých kampaní "plus size" modelky, což jsou "normální" hubené holky velikosti 36/38, které jsou ale oproti "opravdovým" modelkám - věšákům na šaty - "obtloustlé" a okamžitě dostávají nálepku "plus size", která ve skutečnosti znamená "normální žena". Jsem zvědavá, jaký typ ženské postavy budeme opěvovat za 10 nebo 20 let, doufám, že se ten dnešní pohled změní, protože působí negativně především na mladší slečny, které se ve svých teen letech musejí vyrovnávat nejen samy se sebou, ale i s nastavenou "ideou krásy", o které si myslíme, že je správná, i když je to jen vymyšlený mediální svět, který prodává. Všichni přeci víme, že každý je jiný, a že v životě nejde jen o to, jak kdo vypadá.

Proto jsem měla obrovskou radost, když jsem narazila na modelku Viktorii Modestu. Viktoria Modesta pochází z Litvy, ale od svých 12 let žije ve Velké Británii. Kvůli nedbalosti doktorů při narození trávila většinu dětství po nemocnicích, vrcholem byla nutnost amputace levé nohy od kolene dolů. Věřím, že by se většina mladých slečen s tímto problémem zhroutila, zanevřela na život a na krásu, ale Viktoria vzala svůj handicap jako výhodu k tomu, aby ukázala světu, jak vypadá alternativní podoba krásy.

Musím říct, že Viktorii Modestu obdivuji. Nejen kvůli nelehkému dětství, ale především kvůli snaze ukázat světu a všem ženám, že i s tělesným handicapem lze jít za svými sny, a také jich dosáhnout. Doufám, že se jí bude dařit tohle poselství rozšiřovat dál, protože je důležité, aby si ženy uvědomily svou vlastní krásu a přestaly se poměřovat s vyfotošopovanými stránkami časopisů.









Co si myslíte o modelce Viktorii Modestě? Přijde vám krásná, nebo zvrácená? Jak byste se zachovali v podobné obtížné situaci? 




Obrázky tady

Komentáře