Šalvěj - zázrak nad zázraky


Zrovna jsem si uvařila hrneček s lístky sušené šalvěje lékařské a napadlo mě, že bych mohla napsat článek o tom, jaká skvělá věc tahleta šalvěj vlastně je. Bylinky jsou vůbec docela opomíjené léčivé zázraky.

Šalvěj lékařská je super. Přijde mi, že roste na každé babiččině zahrádce, můžete si jí pěstovat doma v květináči (jako jáááá), nebo si koupit čaj v lékárně.

Na co je šalvěj dobrá? Pomáhá při nachlazení, rýmě, kašli, chřipce a dokonce i angíně (jak píší tady, ale to jsem teda fakt nezkoušela). Nejčastější užívání šalvěje je ve formě čaje (takže pár lístků zalít horkou vodou a nechat vylouhovat). V tomto článku se k účinkům, které šalvěj má, přidává ještě boj proti průjmu, PMS, revma a astma. Snižuje horečku, pomáhá při depresích, proti pocení, je dobrá na ekzémy, akné, ale i pro krásné vlasy. Takže úplně na všechno. 

Já jí osobně používám jako skvělý a účinný výplach proti aftům a zánětu dásní. Jako malá jsem měla rovnátka a protože jsem měla příšernou ortodontistku, tak mi pěkně zrasila dásně, takže trpím na různé záněty, krvácení dásní, odhalené krčky, prostě fuj a hrůza. A vždycky, ale úplně vždycky mi na to pomohlo vyplachování si pusy šalvějovým čajem. Všichni doktoři na pusinkové problémy doporučují Tantum Verde, genciálku na afty a vůbec různé tyhle chemikálie, a přitom je nejúčinnější obyč šalvějový čaj. Pokud vás trápí pusa, tak koukejte kloktat a vpylachovat šalvějí!

Takže prostě a jasně, až poběžíte pro léky do lékárny, přibalte si k tomu ještě šalvějový čaj jako podpůrnou léčbu všeho možného kašlání, smrkání a nachlazení, bolení hlavy, pocení a aftů a zánětů v puse.

Co vy a bylinková léčba? Které jsou vaše oblíbené bylinky? Máte rádi šalvěj?





Obrázky tady a tady.

Komentáře

  1. salvej je bozi, miluju bylinky, nejradsi mam asi hermanek, ale nepohrdnu zadnou :)

    Soutez o prednabitou kartu do HM za 1 000 Kc ;)
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2015/04/velikonocni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heřmánek mám taky ráda, každá ta bylinka umí něco jiného :) Děkuji za pozvání na soutěž!

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥