Johnny Organic: SHIKAKAI


Jsem vlasový narcis. Miluju svoje vlasy. Nejsou nijak zvláštní, nijak dlouhé, nijak výrazné. Ale miluju je, protože vlají, když fouká vítr. Miluju je, i když mě šimrají pod tričkem, přilepují se mi na pusu, když jím, a v noci se do nich zaplétám. Věnuji jim až nepřiměřenou pozornost a mám pro ně nepřeberné množství pečujících přípravků. Není tedy divu, že když jsem na eshopu Krásná každý den objevila přírodní šampon Shikakai značky Johnny Organic, musela jsem ho mít!


Co to shikakai je a jak se to používá? Shikakai je prášek z rozdrcených listů a plodů stromu Acacia concinna, což je druh akácie. Tomuto prášku se přezdívá super hair food nebo ovoce na vlasy, protože má nízké pH, díky čemuž nejsou vlasy při mytí zbavovány olejů ani jinak vysušovány. Je to vlastně ohromně jemné mytí, případně maska, která vlasy i pokožku vyživuje, předchází tvorbě lupů a podobně. Není ale vhodný pro blondýnky, pravděpodobně pro to, že by z jejich blond vlasů udělal tmavší odstín (neověřená teorie, spíš jen tak odhaduji). Prášek sám o sobě nebarví.


S mícháním vlastních masek mám napoprvé vždycky problém. Než si to člověk osahá a vyzkouší, je potřeba několik pokusů. Napoprvé jsem šampon umíchala v mističce podle pokynů na poměrně hustou kaši a snažila se ho nanést na suché vlasy, protože jsem se nedočetla, na jaké vlasy se nanáší. Postupně jsem si vypracovala vlastní metodu. Prášek smíchám s poměrně štědrým přídělem vody. Blátíčko na fotce níž je příliš husté a bude se vám špatně nanášet. Miřte spíše po tekutější konzistenci (zase ale ne moc, ať z toho není vývar). Správnou konzistenci bych nazývala jako tekutý lógr. Pak si vlezu do sprchy, opláchnu vlasy vodou a následně nanesu šampon na hlavu, pokud mi zbyde, tak i do délek. Nechám chvilku působit a hlavu sem tam promasíruji. 


Nebyla bych to já, kdybych nezažila nějakou bezvadnou příhodu. Stalo se mi to, že jsem šampon naředila až moc. I řekla jsem si "to neva, spláchnu tím vlasy". Nu a shikakai se mi dostal do oka. Řeknu vám, že mám s kosmetikou v očích bohaté zkušenosti. Denně vyšťourávám řasenku, sem tam si oko nakrémuju a jednou jsem si ho i omylem peelingovala. Zachvátila mě proto hrůza, když mi došlo, co se stalo. A víte co? Shikakai vůbec nepálí!!! Je tak jemný, že ho z okna vyndáte coby dup a vlastně jsem o něm ani nevěděla a neměla žádnou nepříjemnou reakci. Takže prošel i tím nejdrsnějším testem.


Co se manipulace týče, řekla bych, že level obtížnosti manipulace a vymývání je někde na hraně středně pokročilý a expert. Rozhodně bych ho nedala do rukou začátečníkovi s přírodní kosmetikou, který je zvyklý jen na záplavu pěny. Kdo někdy zkoušel tuhý šampon, který měl třeba tuhé částečky, nebo masku s něčím zrníčkovitým, jako je skořice, udělá si představu, jak se šampon asi vymývá. Musím říct, že já s ním problém nemám, jde dolů pěkně hezky, jen musíte počítat s tím, že je to prášek a má hrubé částečky. Nezlobte se za to na něj, protože výsledek za trochu delší oplachování rozhodně stojí za to.


Jediné, s čím si chudák shikakai neumí poradit, jsou olejové masky. Ráda si na vlasy sem tam dám nějaký olejíček pro hlubší výživu, shikakai olej nevymyje. Jinak je naprosto skvělý a jsem z něj čím dál tím víc nadšená. Vlasy umyje úplně skvěle, i když mám pocit, že se třeba nedostane úplně všude. Zkoušela jsem i verzi mytí bez kondicionéru a vlásky jsou jemné a dají se skvěle rozčesat. Stačí mi jedno mytí (šamponem musím 2x).


Výsledky? Vlásky vypadají zdravěji a už dlouho mě nezasvědila pokožka hlavy. Tu mám ohromně citlivou a se svěděním a sklony k tvorbě lupů mám problém. Přijde mi, že shikakai vlasy vyživuje a pokožku opravdu zklidňuje. Přiznám se, že jsem měla ze začátku trochu strach, protože jsem se v "alternativních" šamponech docela zklamala. Některé tuhé přírodní, které jsem vyzkoušela, byly čiré zlo. Shikakai je ale naprostá pecka a doporučila bych ho všem, kteří přelouskali celou recenzi a jsou připraveni na vlastní vaření a delší vymývání. Vůbec si myslím, že by se měly přestat vyrábět ty chemické lahvičky a všichni bychom měli začít pěstovat vlastní akácie a drtit si z lístečků tenhle šampon, protože je prostě hrozně bezva.



Komentáře

  1. Noo, škoda že jsem blondýnka. :) Když prošel i testem pálení v oku, tak je to paráda! :D Už dlouho chci něco takového vyzkoušet. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se objeví i něco pro blondýnky, protože je škoda, že takovou parádu nemůžeš vyzkoušet :( jsem z něj opravdu hooooodně nadšená ♥

      Vymazat
  2. Jsem blond a tak jak píšeš nebylo by to nic pro mě. Přírodní kosmetika mě láká ale zároveň odrazuje zdlouhavá příprava, teď když člověk nevychytá kolik čeho dát, pak je to na prd. Pokožka mě nesvědí ani lupy se mi netvoří, spíše bych ocenila nějakou hloubkovou výživu pro vlasy aby se mi tolik netřepily. Jinak pěkný článek, ráda se dozvím zase něco nového.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přírodní kosmetika chce trpělivost, je to styl života, kdy říkáš, že chceš o svoje tělíčko dlouhodobě pečovat, ne jen šup silokon šup sulfát. Mě to nevadí :) Shikakai se používá i jako maska, ale jako hloubkovou péči bych ti doporučila něco z Havlíkovi přírodní apotéky (dle typu tvých vlásků) nebo starý známý kokosový olej :)

      Vymazat
  3. Teda to vypadá skvěle o této značce pokukuji už dlouho!
    Beauty by K. - aktuálně probíhá narozeninová soutěž!

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi zajímavé, ale pro mně by to nebylo...(i když možná stejně zkusím)

    Já třeba teď zkouším přírodní krém na okolí očí a štipká mně...nebo jsem zkoušela Hennu a vůbec mi nechytla...jediné co teď mám přírodního, a vyhovuje mi to, je Dulcia růžová voda a ten olejíček od Alverde, který znám právě od Tebe. Chce to zkoušet a zkoušet, vím. Chemické lahvičky by mi ale děsně chyběly a vůbec já chemii prostě uznávám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý si musí najít to svoje, Luci. Taky mi nevyhovuje spousta věcí, které jiné holky vychvalují do nebes, ale zrovna Shikakai mi opravdu sedl, až jsem z toho překvapená, protože jsem měla spoustu pochybností. Doporučila bych ho ale opravdu až těm, kteří používají přírodní péči na vlasy, jinak by tě mohl zklamat. Když ti chemie sedí a dělá ti dobře, tak proč se jí zříkat, viď :D

      Vymazat
  5. Wow! Vypadá to vážně úžasně, ale měla bych strach z té manipulace. Přijde mi trochu složitá, ale to je asi jen o zvyku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ále není to složité, člověk to vychytá rychle. Je to jako vaření :)

      Vymazat
  6. Moc pěkný článek :) Před pár lety jsem používala směs bylin od Khadí, která obsahovala shikakai, amlu, reethu a další rostlinky a byla jsem docela spokojená. Teď občas používám čistou amlu místo kondicionéru a plánuju vyzkoušet čistou reethu i shikakai místo šamponu. Jsem zvědavá, co to udělá s mými jemnými vlásky bez objemu, pro které by to mělo být především určené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvá směs bylinek zní moc zajímavě, podívám se, jestli ji taky někde nenajdu. Amlu ani reethu neznám, dík za tipy! :)

      Vymazat
  7. Díky za rozšíření obzorů, moc zajímavý článek. :) Já na tu zdlouhavou přípravu většinou nemám čas, ale ráda jsem si početla. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥