Mrkvová svačinka + Pečená jablíčka = Bystrá hlavička


Bylo, nebylo, byla jednou jedna holčička a té zbyla v lednici mrkvička a jablíčka. I řekla si "co s tím?" Ta holčička měla zrovna hlad a protože jí honila mlsná, rozhodla se mrkvičku a jablíčko nastrouhat, zakápnout trochou medu a přidat to nejvoňavější koření Bystrá hlavička od Sonnentoru. Takovouhle svačinku (jen bez té skořice) totiž holčičce vařila maminka, když byla malá, takže se i v dospělém věku naučila jíst hodně ovoce a zeleniny. A skořici? Tu miluje úplně nejvíc!


Bystrá hlavička je koření z řady Zase dobře!, ve které najdete lahodné koření (třeba Spokojené bříško nebo Pohoda lahoda, což je nejlepší název pro cokoli!) a tady výborné čajíčky (třeba Očista duše nebo Srdeční záležitosti). Řadu Zase dobře vnímám jako léčivou, kořenící i bylinkové směsi jsou namíchané tak, aby nám pomohli se zvládnutím konkrétního problému. 


Sladká kořenící směs Bystrá hlavička je tuze voňavá. Obsahuje skořici, anýz, muškátový oříšek, kousky pomeranče, kardamon a hřebíček, všechno v bio kvalitě. Sonnentor je pro mě jako přírodní kosmetika, ale na papacím poli. Použité suroviny jsou kvalitní, bio, nepřidávají žádné chemikálie a podporují lokální zemědělce a pěstitele. Proto vím, že si do bříška necpu žádné humusy, ale potraviny, ze kterých opravdu získám ty živiny a vitamíny, které mají mít. Třeba právě ta skořice, kterou  najdeme i v kosmetice. Má totiž prohřívací účinky, takže je výborná během zimy, kdy se potřebujeme zahřát. Blahodárný vliv má na mozek a myšlení, pomáhá nám zbystřit a soustředit se. Má taky protizánětlivé účinky, bojuje proti virům, bakteriím a plísním, proto je dobré ji přidávat do čajů, popíjet nebo klidně cucat když nás začíná škrábat v krku. Podporuje správnou činnost srdce, působí jako prevence proti trombóze, bojuje při zánětech močového měchýře... Umí toho spoustu. Už dávno jsem přestala jídlo brát jen jako "něco dobrýho do pusy", čím dál tím víc přemýšlím nad tím, co si dávám do bříška a jak můžu účinky, které získám, navýšit přidáním správných ingrediencí. V bylinkách a koření je podle mě ukrytá veškerá síla přírody.


Vůně kořenící směsi je nádherná. Kdo má rád skořici a anýz, tak si tu nasládlou dřevěnou skořicovou vůni umí skvěle představit. Skořice má sama o sobě nasládlou chuť a tahle vůně je obohacená ještě anýzem a špetkou hřebíčku. Já tyhle vůně miluju, přijdou mi uklidňující, uzemňující, relaxační... což je přesně to, co po pracovním dni potřebuji ze všeho nejvíc.    


Jak tuto směs papám? Strkám ji do všech sladkých jídel, od nakrouhané mrkvičky, ovesné kaše, palačinek a bábovky až po kávu. Do kafe jsem se naučila sypat Sonnentoří směsi díky Aladinovi a Chai koření a už si ji neumím představit jinak. Ono jí to totiž dodá takovou extra špetku chuti. Navíc je skořice i anýz výborná na přejedené bříško. Jedna kytička pomůže jak na nastartování energie, tak i na zklidnění bříška. Příroda je prostě kouzelná.


A nakonec extra rychlý a zdravý recept na jednu z mých nejoblíbenějších zimních sladkostí - pečená jablka v troubě. Co budeme potřebovat?
  • Jablka (libovolné množství)
  • Oříšky (podle chuti)
  • Piškoty nebo ovesné vločky
  • Med
  • Skořici nebo jiné koření


Jablíčka umyjeme a nožem opatrně vyřízneme jadřince tak, aby nám uvnitř zůstala dostatečně velká dirka na náplň, ale aby se nám jablíčka nerozpadla. Slupku neloupeme, protože ve slupce je nejvíc vitamínů.


V misce si připravíme směs - rozdrobené nebo nasekané oříšky, ovesné vločky (můžeme místo nich dát i piškoty, já zrovna neměla), k tomu pár lžic medu a koření. Všechno promícháme do takové hezké konzistence, spíš polotuhé, aby nám z jablíček při pečení nevytekla.


Naplníme jablíčka, na vrch ozdobíme oříškem, trochu podlijeme vodou a dáme péct. Pečeme plus mínus 20 minut na 180 °C, dokud nám jablíčka nezměknou a nepustí trochu šťávičky. Hlídáme, abychom dobrotu nepřipekli. A pak už jen mlsáme :)


Tak co, zamlsali jste si se mnou při čtení článku? Sice už nám jaro klopká na dveře, ale ještě pořád není dost vedro na to, abych si tuhle zimní dobrůtku čas od času nepřipravila.

Moc děkuji Sonnentoří rodině za dobrůtku pro mou Bystrou hlavičku :) Kořenící směs Bystrá hlavička koupíte třeba tu.


Komentáře

  1. Ty jablíčka vypadají skvěle! Super článek, moc děkuji za typ!
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje nejoblíbenější svačina já ještě přidrobím pár piškotů :-)

    The world of makeup

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé! Vážně? A já myslela, že to jím jako jediný dospělák :D Piškoty jsou dobrý nápad, přihodím je napříště :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥