Dobroty z NuSpring: Čokoládovo-malinové sušenky


Tuhle jsem si kontrolovala Primadonnčí mail a napadlo mě mrknout i do spamu. Moc často to nedělám, protože technologiím bezmezně věřím a doufám, že vědí líp, co jak má být. V tu chvíli mě tam ale asi navedla boží prozřetelnost, protože tam na mě koukal mail od Kristýnky z NuSpring. Jo! Žádný spam! Polilo mě horko vystřídané s ledovou sprchou. Co když je tam už měsíc a já působím jako nezdvořák? Naštěstí byl mail jen pár dní starý. A od té doby pravidelně kontroluju spam :D

Kristýnka se mě v mailu ptala, jak se mám (dobrýýý) a jestli bych nechtěla vyzkoušet jejich novinky - kosmetiku Resibo, Die Nikolai a mňamky MaKe! a Glulu. Takováhle nabídka se samozřejmě neodmítá, tak jsem si brzy pro výslužku do NuSpringu zaběhla. Přivítalo mě to nejrozkošnější štěňátko pod sluncem a když jsem si ho dostatečně pomazlila, s plnou taškou jsem zamířila domů. Kdo sleduje můj úspěšný instagram, ten se dočkal celé rozbalovačky.

Kosmetika je skvělá, ale... SUŠENKY! Z těch jsem měla o malinko větší radost, protože jsem je na testování ještě nikdy nedostala. Přistupovala jsem k nim proto velmi vědecky a jedla je bez výčitek, když je to přeci na to testování. A šmakovaly mi o to víc, že jsem je přece MUSELA sníst a nesměla jsem se s nikým rozdělit :D Na ochutnání jsem dostala tři balíčky sušenek značky MaKe! (čoko-malina, kokos-citron a lískový ořech) a jeden balíček slaných tyček Glulu. Jako milovníka čokolády mě samozřejmě nejvíc lákaly ty čokoládovo-malinové.


O co tu vůbec jde? Sušenky MaKe! (což je zkrácenina maďarského Majomkenyér - majom = opice, kenyér = chleba -> každodenní jídlo, které jíme s radostí) jsou bezlepkové, neobsahují ani laktózu (juch pro mě), soju (juch pro mého Kocourka) nebo palmový tuk (juch pro planetu). Značka vznikla v Maďarsku původně jako skupina lidí s intolerancemi, kteří si předávali různé tipy a triky. Měli takový ohlas, až začali ze svých receptů tvořit sušenky a další potraviny pro širší trh. Moc tomuto nápadu tleskám, protože jako bezlaktózová narážím na spoustu zábran, co se mlsání týče. Jasně, že bych taky mohla všechno úplně vysadit, ale když... taky jsem jen člověk a ke kávičce mi to mlsání chybí. Můj Kocourek se zas potýká s potravinovými alergiemi, takže jako sehraná dvojka vždycky pročítáme složení a hledáme nějaké výjimky, klenoty a ojedinělosti. A nakonec si to stejně radši uvaříme nebo upečeme doma.


Máte rádi spojení čokolády a ovoce? Já jo. Spojení čokolády s čímkoli mám ráda :D Maliny jsou takové mé letní sporné ovoce. Trhám je u našich na zahrádce a moc mi chutnají, ale vždycky se bojím, že bude uvnitř červ a leknu se. Takže podání v sušenkách je pro mě asi ta nejlepší varianta :D

Na první pošahání jsou bezlepkové a bezlaktózové čokoládovo-malinové sušenky pozoruhodné - jak čerstvě vytažené z trouby, ještě měkoučké a voňavé! Na první ochutnání jsou moje chuťové buňky zmatené. Ovoce, lehce čokolády, je to suché, ale zároveň šťavnaté? Jak je toto možné? No jsem z toho celá paf. Chuť mají takovou jemnou, ovocnou s nádechem kakaa. Cítím v nich víc maliny než čokoládu. Jsou takové letní, osvěžující. Malina lehce otřená o bílou jemnou čokoládu. S každým kousnutím vlastně cítím něco jiného. Jednou malinu, podruhé čokoládu. Dobrota to je.

Mám takový odpolední zlozvyk. Druhou kávu si dávám kolem půl čtvrté a k tomu si neodpustím nějakou sladkou svačinku. Pokud mám sušenky, tak je pak do té kávy taky namáčím. To stejné jem zkoušela i se sušenkami MaKe! Namočené do kávy chutnají taky moc dobře. Je to taková pozoruhodná sušenka, kterou když namočím, tak z ní pak můžu kávu vlastně vysát a ona zůstane nerozmočená, jen se pak o něco víc rozpadne na jazyku. No mňam.


Co najdeme ve složení? Kopíruju pro jistotu rovnou ze stránek NuSpring:
sladidlo: eritrit, tapiokový sirup, kokosová mouka, tapiokový škrob, mletý vlašský ořech (10%), hořká čokoláda (7%)/kakaová hmota, sladidlo: eritrit, kakaové máslo, emulgátor: lecitin (slunečnicová semínka), aroma, sladidlo: steviol glykosidy/, vejce, malinový koncentrát (5,8%), agávový sirup, sušené brusnice (sušená brusnice, jablečný koncentrát, slunečnicový olej), kokosový tuk, bezlepková ovesná kaše, kakaový prášek, jitrocel, bambusová vláknina, antioxidanty: kyselina askorbová, kypřící látky: hydrogenuhličitan sodný

Poměr cena a kvalita?
Při ochutnávání sušenek a popíjení kávičky jsem se zamyslela. Je totiž taková ta eko bio všechno zerowaste doba, ale víte, co je smutné? Že za dobré jídlo bez všelijakých umělin a hnusů si člověk musí připlatit. Četla jsem o tom krásný článek proč - my si totiž neplatíme za tu bio malinu, ale za půdu, na které roste. Že tam nevysadí palmy kvůli palmovému oleji, ale ten daný pěstitel bude zaplacený tak, aby mohl dál pěstovat svoje bio ovocíčko. Přiznám se, že nevím, odkud je původ složek ve složení. Jen doufám, že to jsou dobré přísady.

Chodím ke kadeřnici, která je z Rumunska a je to kouzelná víla a princezna, má nádherný salon, ve kterém si prozpěvuje papoušek, nosí dlouhé šaty a naposledy jsme si spolu povídaly o jídle. Vyprávěla, jak u nich je i v supermarketech běžné mít potraviny od lokálních výrobců. Bio je u nich norma. Čím dál tím víc se k nim ale taky dostává "jedovaté jídlo", jak říká těm západním umělotinám. Já už jsem na ně zvyklá, takže jsem o tom takhle nikdy nepřemýšlela, ale má velkou pravdu. O to smutnější je, že pokud chcete mít potraviny čisté bez chemických hnusů, musíte za ně zaplatit víc peněz. A když se náhodou potýkáte s nějakou alergií nebo intolerancí, kterou jste si sami nevybrali, stejně si připravte peněženku, protože "lactose free" průmysl se teď taky chopil své příležitosti. A když se snažíte jíst lokální čerstvé potraviny, tak zas narazíte na (pražské) ceny stánkařů... No, jen doufám, že se to časem tak nějak všechno srovná a kvalitní jídlo bude norma.


Sušenek není na první pohled v balíčku zas až tak moc. Za 65 korun dostanete 50 g, což je cca 7 sušenek. Ale! Jsou neuvěřitelně syté, takže vám k jednomu kafíčku budou stačit dvě - tři. Samozřejmě, že to můžete sníst celé na posezení, ale to já nedokážu. Jak je tedy celé hodnotím? Moc dobře, mňam! Určitě je to něco, co bych si sama pořídila, alespoň jednou za čas za odměnu. Chuť je ohromně zajímavá a taková návyková, sucho-šťavnatá, ovocno-čokoládová. Sušenky jsou opravdu jak nějaké cukroví od babičky, které se hezky rozleželo v chladu s jablíčkem. Pokud vás na ně chytila mlsná, můžu jen doporučit. Pokud ale ještě váháte, tak si počkejte na další dvě recenze, ve kterých sůši postupně srovnám :)

Moc děkuji vílám z NuSpring za mlsací dobrotu!

Co rádi mlsáte ke kávě?



Komentáře

  1. Verunko super tip na sušenky! Vypadají super :)

    OdpovědětVymazat
  2. ještě, že se při čtení článků nedá přibrat .. :D ty o tom vždy tak krásně píšeš, že by jeden kousl i do notasu :D

    MOJE TIPY NA JARNÍ LÍČENÍ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hihihi :D Taky si při tom vždycky skoro poslintám klávesnici :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥