Jak jsme s Kocourkem konečně zjistili, jakou máme doma vodu


Jakou máte doma vodu? Měkkou, tvrdou, střední, žádnou? My s Kocourkem dlouho nevěděli, ale vědět jsme chtěli. Vždycky, když se ocitnu někde jinde - na dovče, u rodin, u kamarádů, jen trochu dál od místa, kde bydlím, první dny trpím. Mé ručičky si totiž špatně zvykají na jinou tvrdost vody než máme doma. Vím, že měkká voda dělá pocit, jako že "to mýdlo nejde umýt", tvrdá voda má zase spoustu minerálů, při praní s ní spotřebujete víc pracího prášku a způsobuje zašednutí prádla. Tvrdší voda taky dělá takový ten šlem či povlak při vaření čaje a pokud jste kávoví fajnšmekři, tak tvrdost vody může měnit i chuť kávy. Proto je dobré vědět, co vám doma z kohoutku teče. Já využila nabídky na testování produktů z obchůdku NuSpring a vybrala si Testovací pásek na určení tvrdosti vody od Yellow & Blue (neboli Tierra Verde). 


Papírová obálka je krásná a roztomilá, ale na jeden maličkatý proužek zbytečně velká. Tady si myslím, že by se to dalo trošku zegologičnit. Buď dát do obálky pásky alespoň 3, nebo ji zmenšit na polovinu. Celá tahle sranda stojí 30 korun, což je tak maličká investice, že se vyplatí pásek přihodit ke každé objednávce. Máte-li totiž doma příliš tvrdou vodu, počítejte s rychlejším zanesením pračky, varné konvice, myčky, kávovaru a všech dalších spotřebičů, kterými voda protéká. Ani měkká voda ale není žádná výhra a při dlouhodobém pití vám v těle můžou chybět potřebné minerály.


Jak to funguje? Na pásku je 5 čtverečků, které se zabarví podle tvrdosti vody:
0 - 1 = měkká voda
2 - 3 = středně tvrdá voda
4 - 5 = tvrdá voda

Pásek se namočí do vody na 2 - 3 vteřiny, přebytečná voda se setře a po asi minutě se zelené čtverečky začnou přebarvovat na růžovou. My jsme byli při testování trošku zmatení a nervózní, že se nám to nepovede (proto bych ocenila pásky alespoň 2) a vodu jsme hned po vytažení pásku ze sklenice sice setřásly, ale mnohem lepší by bylo pásek lehce otřít. 


Po minutě čekání a dalších minutách zkoumání jsme usoudili, že se nám vybarvily 2 čtverečky a máme tedy doma středně tvrdou vodu. Růžové okraje dalších dvou čtverečků považujeme za technickou chybu, při které na nich zůstala voda moc dlouhou dobu. Oba nás tento výsledek překvapil, protože jsme neměli žádné tušení, jaká voda nám z trubek proudí, takže jsme se spíš báli nějakého extrému na hranici tvrdosti. Díky minutovému testu jsme ale zjistili, že prostě dobrý.


Za třicet korun jsme se na pár minut s Kocourkem cítili jako mladí chemici, kteří zkoumají nebezpečné kapaliny. Díky tomu jsme zjistili, že máme středně tvrdou a tedy "v pohodě" vodu, která není potřeba nijak speciálně upravovat (třeba přidáním změkčovače vody do praní) a že se nemusíme bát žádných extrémů ani zničených spotřebičů. Doporučila bych to každému, kdo se stěhuje do nového místa (já pro příště nebudu čekat rok a půl, ale test vody provedu snad už při prohlídce nového bydlení). Perfektní, účinná a jednoduchá věc, která vám zlepší život a odpoví na spoustu otázek. Pokud se vám Testovácí pásek na tvrdost vody zalíbil, seženete ho v eshopu NuSpring zde.


Komentáře

  1. My máme spíš tvrdou vodu. Kdysi jsme si nechali dělat přímo rozbor a vyšlo, že naše voda je kojenecká svým obsahem :D

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vau, Leni, tak to máte hodně dobrou vodu! Kde jste si dělali rozbor? Jeden papírek toho moc nepoví, ale je to dobrý start, pro mě určitě :)

      Vymazat
  2. Tak to bych se u nás v bytě ve městě bála udělat :-) myslím, že budeme mít spíše tvrdší. U našich na vesnici mají měkkou a je to hodně poznat i na chuti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakto? Aby nevyšlo něco děsivého? Ale rozumím, taky jsem z toho měla trošku strach, ale zase bych pak mohla zkoušet různé změkčovače vody třeba a to by mě bavilo :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥