V boji proti oparům: 2+1 zaručení pomocníci




Ne vždy jsou naše rty krásné, plné a smyslné. Občas se člověk napije z cizí skleničky nebo lahve, někomu dá pusu, něčeho se poleká, je ve stresu nebo po nemoci, a objeví se neskutečná a v zásadě nevyléčitelná příšera jménem opar. A teď co s tím, když se zrovna chystáte do společnosti a chcete být co nejkrásnější? Peklo! 

Opar, neboli herpes, je infekční onemocnění způsobované virem herpes. Spoustě lidem se při setkání s tímto virem vytvoří imunitní obrana, která si ho k tělu už znovu nepustí, ale další spoustě lidem se toto onemocnění vrací, ať se snaží jak chce. Nejčastěji se objevuje na rtech a jejich okolí, může se rozlézt i do nosu, na další místa na tváři, nebo se objevit i na těle, pokud je to třeba pásový opar. Někdo mi jednou říkal, že tenhle vir se vlastně už nedá vyléčit. Zůstane bydlet ve vašich rtech a čeká na vhodnou příležitost, kdy se zase objeví. Doufám, že je z popisu jasné, jaký je to zmetek!

V dnešním článku bych vám ráda představila tři nejlepší pomocníky v boji proti oparům, dva volně prodejné a třetí na předpis u doktora. S opary mám (bohužel) osobní zkušenosti a vyzkoušela jsem tak celou řadu účinných i zbytečných přípravků. Tady bych proto ráda představila tři (v mém případě) nejúčinnější formy léčby oparové katastrofy.

Pomocník 1: Vectavir

Zdroj







První zastávkou je krém Vectavir. Maličkatý krém (na obrázku je skoro v životní velikosti) koupíte v lékárně, cena se pohybuje kolem 200 korun (docela dost za takhle malý krém, říkala jsem si na začátku). Pokud si ho budete kupovat, doporučuji schovat nějakou šroubovací malou krabičku od balzámu nebo krému a Vectavir do ní vymačkat. V hliníkovém obalu se mi totiž po čase objevily dírky, kterými krém protékal. Pokud ho budete mít jen doma na poličce, ničeho takového se bát nemusíte, ale pokud ho budete tahat v kabelce všude s sebou, tak se vám to může stát taky. S novým ne, ale jak ho postupně vymačkáváte a odírá se v kabelce, nu, tak prostě praská. Já to teď mám vyřešené plastovou šroubovací krabičkou ze Sephory a jsem spokojená. 

Z příbalového letáčku se dočteme tyto informace: Vectavir je určen k léčbě oparů (herpes labialis). Opary jsou způsobeny virovou infekcí. Virus může po dlouhou dobu zůstávat neaktivní, ale pokud se aktivuje, virus se pomnoží a způsobí rozvoj oparu. To může nastat například pokud jste vyčerpaný/á, pokud máte chřipku nebo jste nachlazeý/á, nebo pokud jste byl/a vystavena nadměrnému slunečnímu záření. Virus způsobuje bolestivé puchýře na rtech. VECTAVIR obsahuje léčivou látku penciklovir a patří do skupiny protivirových léčiv, které zastavují množení viru. Přípravek tlumí bolest při oparech, urychluje hojení a zkracuje dobu, po kterou je opar nakažlivý, avšak použití Vectaviru nezabrání šíření oparu na další osoby. 

Z osobní zkušenosti vím, že Vectavir je sázka na jistotu, nejúčinnější krém, který jsem kdy měla. Okamžitě začne s tím parchantem oparem bojovat a do druhého dne už je sveden pěkný zápas a opar se rychle hojí. Pokud volíte proti oparům krémy, za tenhle bych dala ruku do ohně. Pak už záleží jen na vás, jak dlouho bude léčba trvat. Mně výborně pomáhá i jako prevence, tedy když se objeví známé pulzování a svědění, hned letím místo namazat a opar se vůbec neobjeví.


Zdroj
Pomocník 2: Náplasti proti oparům Compeed

Když se na trhu před lety objevily náplasti proti oparům, tak mi to přišlo nějaké podezřelé, ale nedalo mi to a vyzkoušela jsem. A byla jsem naprosto ohromená. Opar se hojí asi tisíckrát rychleji, než při mazání mastičkou. Navíc bohatě stačí jedna náplast na x hodin. Ty náplasti jsou docela veliké, takže si je ještě většinou rozstříhám na poloviny nebo na čtvrtiny, což úplně stačí. Náplast nechávám tak dlouho, dokud neodpadne. Můžete s tím dělat všechno, jíst, pít, a opar se dál nepřenáší. I tím, že není na vzduchu se hojí rychleji, navíc je zabezpečený tou náplastí, nejste nakažliví a opar je v hygienické karanténě. 

Info od výrobce: První diskrétní prostředek k léčbě oparů, který ránu uzavírá a zároveň hojí. Vyvinuta pro ty z Vás, kteří chcete opar skrýt a chránit, aniž se zpomalí hojení. Unikátní technologie Hydrokoloid‑075 působí jako druhá kůže a vytváří vlhké prostředí, které je optimální pro hojení rány.

Když mám opar, tak mám pocit, že je to nejvýraznější místo na mém obličeji a všichni se mi na něj dívají a soudí mě. Bála jsem se, že s náplastmi to bude ještě viditelnější, ale ony vůbec nejsou vidět! Dělá se několik variant, denní i noční. Denní jsou průhledné a noční v tělové průhledné barvě. Osobně mám i přes den radši ty noční, protože mi přijde, že tím, že jsou trochu zbarvené, lépe splynou se rty. Navíc je můžu v klidu najíst a nemusím každých pár minut mazat mastičku (která je bílá a je vidět). Je to opravdu dobrá diskrétní ochrana a léčba. Vždycky je nosím s sebou v peněžence, nezabírají žádné místo a stačí jen přilepit a nazdar. Oblíbila jsem si je mnohem víc, než kdejaké krémy. Cena se pohybuje různě, od 150 do 250 korun, docela výhodné jsou akce 2 v jednom. 


Zdroj
Pomocník 3: Herpesin

Nejúčinnější způsob, jak se zbavit onemocnění, je jeho léčba. Herpesin opravdu léčí. Ale trvalo mi spoustu let, než mi ho paní doktorka vůbec nabídla. Asi tak dva roky zpátky jsem k ní přišla právě s nějakým oparem a jí napadlo, že mi předepíše Herpesin 400. Tablety se berou po 4 hodinách, v noci po 8 a už není potřeba používat nic dalšího. Moc jsem tomu nevěřila, to přiznávám, ale jsou vážně kouzelné, už si to bez nich neumím představit a vždycky škemrám o další. Poprvé jsem je měla zcela bez doplatků, podruhé s nějakými malými poplatky. Nejúčinnější a nejlevnější boj proti oparům. Ale hlavně - máte opravdu klid. Od té doby, co jsem začala s touhle léčbou, už na opary (tolik, ťuk ťuk na dřevo) netrpím. Pokud jste z oparů opravdu nešťastní, tak stojí za to si dojít k doktorce. Chtějte hned čtyřstovku, dělají se i slabší verze (které mají fialové pilule), ale čtyřstovka je na akutní problémy nejlepší. Bohužel je to lék na lékařský předpis, takže budete muset k doktorovi...


Snad vám tento článek alespoň maličko pomohl, s opary je to totiž dost těžké. Pro mě je kombinace těhle 3 léčivých přípravků zaručeně spolehlivý způsob, jak s opary zatočit, není ani třeba je kombinovat najednou, každý z nich si s oparem dobře poradí. Poté, co opar už není nakažlivý a začne mizet a nebolí používám třeba Kosmín, který pak rty hezky hojí.


Trpíte na opary? Jak proti nim bojujete?


Komentáře

  1. Ja používam Zovirax. Snažím sa ho mať stále zo sebou. Keď ho použijem hneď v začiatkoch je veľmi účinny.
    /kaviareň/

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, já na opary trpím jen když jsem nemocná. Používám taky vectavir. Ty mastičky jsou tak malé a docela drahé. Náplasti Compeed bych ráda vyzkoušela. Takže až se mi zase nějaký opar objeví, tak se po ní poohlídnu.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Compeed náplasti mám radši, jak Vectavir, protože vydrží dýl, nejsou vidět, může se s nimi jíst, k oparu se nic nedostane... Určitě vyzkoušej :)

      Vymazat
  3. Musím zaťukat, že naštěstí na opravy moc netrpím mám tak jeden do roka.. :) Takže díky za tipy :-)

    http://wormake.blogspot.cz/2015/07/recenze-profesionalni-cistici-gel-od.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥