Paulo Coelho: Vyzvědačka (a nebojte, bez spoilerů :)


Paulo Coelho je jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů. Když před pár lety vyšla jeho nová knížka Nevěra, hned jsem si pro ní běžela. A byla jsem hrozně zklamaná. A naštvaná. To přeci není Coelho tohleto! Nenáviděla jsem tu knížku. To přeci není žádné osvícení, žádná magie, žádné poselství. Něco tomu chybělo. Od té doby mám v plánu si ji přečíst ještě jednou a uklidňuji se tím, že jsem ji třeba jenom nepochopila nebo že měl Coelho prostě potřebuju něco takového napsat. Že tím neztrácí nic ze svých předchozích duchovněji laděných děl.


Před pár týdny na mě z regálů knihkupectví začala pokukovat nová knížka Vyzvědačka. S nafrněným nosem jsem jí docela dlouho přecházela, až jsem se nechala udolat a koupila si jí. Položila jsem jí na stůl a místo ní četla knížku Syn od Jo Nesbo. V pátek jsem si vzala před spaním Vyzvědačku do postele a v sobotu jsem ji měla přečtenou. Doslova jedním dechem. Hlavně jsem vůbec nevěděla, o čem to bude, protože jsem nijak zvlášť nezkoumala obálku, nečetla jsem přebal ani recenze. Ráda si tvořím svůj vlastní názor, aniž bych znala nějaké předchozí cizí. Během čtení jsem uznale pokyvovala nad jednou věcí. Paulo Coelho umí psát o ženách


Samozřejmě, že jsem jméno Mata Hari znala, ale nevěděla jsem, kdo to je. Myslela jsem si, že to byla nějaká Japonka, ale víc jsem netušila. A ani to nebylo správně. Vlastně mě první stránky naprosto šokovaly. Coelho píše o reálné postavě? Jeho knížky jsou čas od času inspirovány reálnými příběhy žen, tak proč ne zrovna taková postava, jako byla Mata Hari? Knížka je jejím příběhem inspirovaná, sám autor na závěr dodává, že se nejedná o čistou pravdu, něco je upravené a pozměněné tak, aby to sedělo do příběhu. A ten příběh je neskutečně poutavý a upřímný. V dialozích poznávám toho svého milovaného Coelha, utíká do metafor a přináší mi něco, co hřeje u srdíčka. Zároveň je to drsná knížka. Ale krásná. Taková, která by se mohla líbit těm, kteří nemají Coelha vůbec rádi. 


Hned po prvních pár stránkách jsem si běžela gůglovat, kdo to ta Mata Hari byla, abych se náhodou nezamilovala do postavy, která si to nezaslouží. A nezamilovala jsem se, ale rozhodně jsem byla omámená a fascinovaná. Jak to bylo doopravdy, to nevím. Nevěřím tomu, o čem jsem četla, ale nechce se mi úplně věřit ani stručné Wiki, protože pravda leží pravděpodobně někde uprostřed. Nebo třeba možná ne. Kdo ví.


Myslím, že jsem z knížky tak nadšená hlavně proto, že se Coelhovi ohromně povedla a můžu mu proto odpustit tu hroznou Nevěru (kterou byl nevěrný mé duši, která touží po osvícení, magičnu a metaforách). Vyzvědačku přečtete jedním dechem, i kdybyste nechtěli. Budete zkoumat fotky Mata Hari a přemýšlet o tom, jestli je opravdu tak krásná, nebo jenom charismatická. Budete přemýšlet, fantazírovat, představovat si, bát se a doufat, že to všechno dopadne jinak, že se stane nějaké kouzlo. Budete si představovat dobu teď a dobu jindy a rozhodně nebudete chtít měnit. 

Knížku Vyzvědačka od Paulo Coelho seženete nejlevněji na Srovname.cz.


Komentáře

  1. Som prekvapená, že sa Ti Nevěra ( u nás Cudzoložstvo) nepáčila, u mňa patrí táto kniha do TOP 3ky od Paula. Bola som ňou fakt nadšená, mám ju aj doma :)
    Som zvedavá na túto knižku :)
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě překvapuje, budu si jí muset přečíst ještě jednou :D Ale pamatuju si, jak jsem u ní skoro zuřila :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥