Perníčková svíčka JOIK


Jako vánoční dáreček jsem od paní Míši z eshopu Krásná každý den dostala krásnou voňavou svíčku od výrobce ultraboží kosmetiky JOIK. A taky čokoládu, ale po té se hned zaprášilo :D Paní Míša si pamatovala, že jsem loni toužila po perníčkovém balzámu na rty, tak mi nadělila perníčkovou svíčku. Kdybyste to nevěděli, tak já jsem perníčkový závislák! Perníčky jsou moje nejoblíbenější cukroví (chtělo se mi napsat ovoce :D) a po perníčkové vůni šílím. Nevím, jestli pamatujete perníčkovou limitovanou edici z Manufaktury - to vám bylo blaho! Měla jsem doma sprcháč, ke kterému jsem asi dva měsíce jen čuchala. Asi si tedy umíte představit, jakou radost jsem měla z paní perníčkové ve formě krásné dekorativní svíčky.


Svíčky ve skleničce mám ráda. Už nesvíčkuju tolik, jako za mladých let, ale čas od času si to doma taky udělám hezké a něco si zapálím. Někdy vosk, někdy solnou lampičku a někdy vonnou svíčku. Svíčky a vosky většinou zapaluji jen na chvíli, než provoní celý byt. Mám radši jemné vůně a převoněný byt mám tendenci hned větrat, ať je zima, nebo léto. Proto jsem ráda, že perníčková svíčka byt provoní rychle a není moc intenzivní. Hezky se rozleze do všech pokojíčků a zanechá takovou sladce snovou vůni.


Pamatuju si, jak jsem si právě za těch mladých let dělala svíčkové a vonnotyčinkové seance v pokojíčku. Během pár minut byl malý prostor provoněný, až mě z toho bolela hlava. Proto si dávám pozor, abych k intenzitě voňavého společníka zvolila i dostatečně velký prostor, aby k bolehlavu nedošlo. Ať už svíčka voní sebekrásněji, takové čerstvé vůni lesa po dešti se to nevyrovná. Teda pokud není perníčková :D Zrovna včera jsem byla na obědě v restauraci, kde nebylo větráno a vzduch byl tak těžký a vydýchaný, že se mi udělalo zle a musela jsem to jít rozdýchat ven na kyslík.


Co je vonná svíčka JOIK perníček zač? Svíčka je vyrobená ze sójového vosku a textilního knotu. Vyčuchat v ní můžete kořeněnou směs skořice, kardamonu a hřebíčku se špetkou zázvoru, oříšků, třtinového cukru a karamelu. Mňam! Už teď se znovu těším na Vánoce. Doba hoření je uváděná jako přibližně 30 hodin. V překladu to znamená, že si sladkou kořeněnou perníčkovou vůni můžete užívat straaašně dlouho. Nevím, jak vy, ale já jsem u pálení svíček dost šetrná. Zapálím je většinou tak na hoďku, než se rozpustí vosk až k okrajům, a pak ji většinou zhasínám, protože už je celý byt krásně provoněný. Svíčka se doporučuje zhasínat až ve chvíli, kdy je vosk opravdu roztátý až k okrajům. A pokud máte pocit, že je knot moc dlouhý a plamen vám hoří až k nebesům, stačí ho jednoduše zastřihnout.


Můžu vám s čistým svědomím říct, že svíčka voní božsky. Že jsem do ní zamilovaná a ráda se na ní jenom koukám, když jdu kolem, tak přičichnu i k nezapálené. A když mám pocit, že to doma dostatečně nevoní, tak si ji přizvu jako odborníka v boji proti pachům. Co je na její vůni skvělé, tak to je pohlcování pachů (třeba když se něco intenzivně vaří, to asi známe všichni). U některých vonítek se dvě vůni tlučou o sebe a akorát je to horší. Perníček ale jiné vůně přepere, vtáhne do sebe a prostor osladí, okoření a zútulní.


Pamatuju si, že když jsem byla na základce, svíčka byl takový klasický dárek, který jsem rozdávala i dostávala od všech. Jednak proto, že to byl cenově poměrně dostupný dárek z kapesného, ale taky proto, že mám svíčky a oheň prostě ráda. Koukat se na poskakující plamínek je takové blaho pro duši. Mám pocit, že když takhle čumím "do blba", otevírají se přede mnou portály do jiných vesmírů. Co mi teda ještě ve výbavě chybí, tak to je takové to zhasínátko na svíčku, kterým se plamen udusí.


Co vy a svíčky? Co nejradši pálíte?



Komentáře

  1. Ja mám tiež rada sviečky. S pernikovov som sa ešte nestretla. U mňa je ale problém ten, že proste žiadne sviečky čo doma mám nikdy nezapalujem len si ich skladujem. haha :D
    Vera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu se nedivím, než nějakou zapálím, tak mi to trhá srdce :D Některé dávám i mezi oblečení, aby vonělo. Když už jich mám ale moc, tak je potřeba některé vypálit :D

      Vymazat
  2. Já pálím celý rok převážně tedy vosky YC v aromalampičce, ale nyní mám z Velké Británie tři YC svíčky tak dnes jsem zapálila první a jsem nadšená, ale svíčky YC jsem měla snad již 4. Vůně to musí být skvělá, dnes jsem v práci zapálila votivku a všem to moc vonělo.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem taky totální milovník perníčků a je to mé oblíbené ovoce! :D pardon, cukroví. Letos jsem také měla svíčku v této vůni, ale od Village Candle a rozhodně mohu doporučit, ta vůně byla bombová! :) Já mám nejradši Yankee Candle :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem měla svíčku s perníčkovou vůní a byla to paráda. Voněla hezky jemně a vůbec mi nevadilo, když byla zapálená delší dobu. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam mňam, dostávám tu z těch komentářů chutě na perníčky. Nebo alespoň na tu voňavou svíčku :D

      Vymazat
  5. Svíčky miluji!! Ale se značkou Joik zkušenosti nemám :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  6. Jee, ta vypadá nádherně a musí vonět prostě úžasně:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  7. To zhasínadlo jsem kupovala Dědovi mého muže, to je super vychytávka! Svíčka vypadá krásně Verunko, určitě i pěkně voněla. Já takové věci miluju. Přesně takové vůně mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkud jsi ho kupovala, Lucinko? Objevila jsem, že se dá zhasínat i víčkem od zavařovačky, tak používám provizorně tu :D

      Vymazat
  8. Říkám to pořád. Až seknu s blogem, půjdu péct perníčky na kšeft. A teď dokonce i vím, kdo mi bude dělat parťáka! :-D

    A připomněla jsi mi Primadonnko, že jsem dřív mívala solnou lampu, ale pak se jí stala malá nehoda a od té doby jsem si další nepořídila! Sakryš, měla bych to napravit! Milovala jsem ji! :-)

    Svíčku od JOIK mám doma červenou, kořeněná brusinka, nebo něco na ten způsob. Akorát nechápu, jak to všichni děláte, že se vám vosk roztopí až ke krajům. Já můžu mít knotek jak chci dlouhý/krátký a stejně se mi svíčka usazuje po krajích. Co dělám špatně? :-)

    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem pro! Jen mě budeš muset od perníčků dál, abych je všechny nesežrala :D

      Mě zas solnou lampičku připomněla Anie Songe, tajně jí šmíruju a učím se na jejím úspěchu :D Vzpomněla jsem si, jak měla lampičku vždycky babička, tak jsem si jí taky konečně na "stará kolena" pořídila :D

      Jestli to nebude těmi svíčkami? Tebou to určitě není! :D Zas takový svíčkový expert nejsem, abych věděla, v čem je zakopaný pes.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥