Čajíček Sonnentor: Štěstí je být ženou


"Ženský jsou předurčený k tomu, být čarodějnice," napadlo mě před pár dny, když jsem si připravovala svou oblíbenou bylinkovou směs na "holčičí dny". Kontryhel, máta, měsíček, řebříček, šalvěj, meduňka. A klidně i sedmikráska, když ji zrovna potkám na zahrádce. Moje bylinková znalost přišla s prvními "měsíčními dny" (vidíte, jak to velmi hezky opisuju, abych nemusela říct hned na začátek menstruace a nepokazila tak pohádkový nádech celé recenze? I v reálném životě tomu říkám holčičí dny, protože na "M" slovo lidé reagují spíš negativně, kdežto takhle je to takové princeznovské a vlastně tomu dáte punc něčeho speciálního). "Dej si řebříček, uleví ti od bolesti," řekla mi maminka. Do té doby jsem ty bylinky moc nevnímala, i když jsme s nimi léčili všechno. Na bolavé bříško máta, na horečku heřmánek nebo lípu, na zánět dásní šalvěj, na bolavý krk průduškovou směs , která má taky všechno, nebo jitrocel. Na blonďaté vlasy zase heřmánek, na lupy kopřivu... Na každou lidskou bolístku nám příroda vymyslela jeden lék. Někdy roste na zahrádce, jindy se schovává v kůře stromů, někdy je potřeba vyždímat grepové semínko. Příroda nás ve štychu nenechává. Tuhle jsem se bavila se známou a ta mi říkala, že existuje nějaký další výtažek ze dřeva, který je takový aktivátor a prohlubuje účinky ostatních léků, takže pak prostoupí do celého těla. A takový ricinový olej? Tím se dá léčit snad úplně všechno! 

Čím víc se zajímám o přírodní kosmetiku, tím víc nacházím přírodu i v jiných částech svého života. Víte, co je legrace? Čím delší dobu přírodní kosmetiku používám, tím míň jí vlastně používám :D Čím delší dobu se s ní kamarádím, tím víc si všímám i věcí kolem sebe. Tím víc ta "přírodní vlna" prostupuje i mým životem. Není to totiž jen o tom, že vyměním krém, je to o tom, že se tu přírodu snažím udržet takovou, abych ten krém mohla za pér let používat taky. Abychom vůbec měli co jíst. Všechno souvisí se vším. A hlavně, ta příroda na pleť je sice super, ale když nebudu dobře živit ani svoje tělíčko zevnitř, pak se těžko dočkám nějakého účinku. 


Pro to všechno jsem jednoho odvážného dne napsala do Sonnentoru, že jsem se do nich zamilovala (viděli jste jejich úžasný obchůdek v Praze v Jindřišské?) a ukecala je ke spolupráci :D Sonnentor je prostě koření života, je to harmonické pěstování bylinek a kytiček, využití přírodních zdrojů, míchání úžasných směsí čajů a koření, kterých se nemusíte bát, že je v nich víc chemči a aromat než samotného koření. Je to dobrůtkový Jing ke kosmetickému Jang. V první várce zkoušecích produktů jsem našla i tenhle úžasný čaj Štěstí je být ženou. A to je velká pravda, žejo, holky! ♥ 


Zpátky k těm ženám, bylinkám a čarodějnicím. Víte, co je absolutní ženská bylinka? Kontryhel. To je tak úžasná kytička a všelék na všeženské problémy, od rozházených hormonů po ty vážné. Myslím, že kontryhel by měly mít doma všechny ženy a holčičky. A řebříček. Za ten bojuju a překvapuje mě, že tuhle kytičku, která roste skoro jako plevel, nikdo moc nezná. Protože opravdu funguje na PMS a holčičí bolesti (což u mě kontryhel moc ne, ten je spíš na to "poté", na srovnání hormonů a tak).

Kontryhel je totiž jedna z bylinek, kterou v tomhle čajíčku (o kterém už začnu povídat, nebojte) najdete. Jedná se o bylinkovou směs a najdete v ní taky rozmarýn, meduňku, brusinky, pelyněk černobýl, heřmánek, třezalku a měsíček. Bylinkáři se teď určitě rozplývají se mnou, nebylinkáři by mohli znát alespoň brusinky, které léčí záněty močového měchýře a jsou skvělé taky na opary. Rozmarýn je desinfekce, bojuje proti infekcím, takže se hodí i na vnější použití. Když vás štípne komár, můžete lístky rozmarýnu rozemlít v prstech a na ránu přiložit. Nebo na vlasovou pokožku je skvělý - prokrvuje ji a pomáhá proti svědění a lupům. Ty prokrvující účinky má i na ženské části, pomáhá třeba vyvolat menstruaci. Obecně ale pomáhá při prokrvování (což je zdravé), upravuje trávení a desinfikuje. Bomba, co? A to jsme teprve na začátku u bylinek ve složení!


Vezmeme ty kytičky letem světem, protože jsou všechny úžasné a dohromady tvoří zabijáckou kombinaci, která léčí snad úplně všechno.
Meduňka - uvolňuje, zbavuje stresu, pomáhá při usínání, zklidňuje třeba bušení srdce, pomáhá při potížích s bříškem, ulevuje od křečí a nevolnosti, pomáhá s migrénou a je dobrá i proti oparům.
Pelyněk černobýl - tuhle kytičku určitě znáte z pohádek, alespoň já ji znám. A vždycky jsem se jí trochu bála. Nesmí se totiž užívat dlouhodobě ani ve velkém množství, to by se totiž mohly jeho účinky obrátit proti nám. To ale platí u všech bylinek. Přeci jen, pokud jsou přímo ze zahrádky, jsou to léčivky v plné síle. Na co ale ten pelyněk je? Působí proti bolestem a tlumí křeče v bříšku (menstruační třebas), upravuje trávení, pomáhá i při dýchacích obtížích.
Heřmánek - heřmánek se nám letos vysemenil na zahrádce a obrostl ji jako plevel, takže jsem ho na návštěvě u našich sklízela a sušila. To vám byla vůně! Účinky? Bříško - zklidňuje ho, pomáhá i při různých střevních chřipkách a bolestech. Pomáhá upravovat holčičí dny. Působí proti nespavosti, má totiž uklidňující a uvolňující účinky, takže je dobrý třeba i proti stresu. Proti bolesti zubů je dobrý, na vlásky je dobrý. Heřmánek by měl v každé kuchyni určitě být, protože je to takový všelék.
Třezalka - tak tuhle potvůrku znám moc dobře. Třezalka je totiž poměrně silné přírodní antidepresivum. To jsem vám popíjela asi před deseti lety při svém prvním psychickém kolapsu (někdy vám o tom třeba budu vyprávět, člověk si toho naloží moc, do toho straší s ptačíma chřipkama a bum, migréna na týden...). Od té doby mám z třezalky velký respekt. A od té doby jsem se jí trochu vyhýbala. Třezalka uvolňuje od hlavy až k patě, je dobrá taky na namožené svaly, na holčičí orgány a jejich vývoj, na nespavost a psychické problémy, hysterie, deprese... Píše se o ní, že je dobrá i na úpal a na revma.
Měsíček - miláček měsíček jsem si nechala na konec. Pamatuju si, jak jsem ho chodila očuchávat na zahrádce u babičky jako malá. Měsíček je detoxikační rostlinka, čistí krev a v mastičkách pomáhá k uzdravování pokožky. Uklidňuje bříško a je dobrý třeba i na žaludeční vředy a jiné zlobivosti.


Co vy na to? To jsou věci, co? Tímhle čajem byste v cuku letu vyléčili skoro všechno. Však jsem taky tuhle vařila svou čajovou směs "bolestivá menstruace" myšáčkovi plyšáčkovi na bolavé bříško :D Ale pšt, to se chlap nesmí nikdy dozvědět. Předložila jsem mu to totiž jako léčivou bylinkovou směs a krásně pomohla.

Když jsem složení čajíčku poprvé zkoumala, padla jsem z něj na zadek. Nejsem žádná zkušená babka kořenářka (natož babka :D), ale většinu kytiček znám a v běžném životě k léčení všeho možného používám. Jakmile jsem čajík zalila horkou vodou a ucítila jeho jemnou bylinkovou vůni, věděla jsem, že se chystá něco dobrého.


Po vylouhování je čajová směs jemně nažloutlá, bylinková. Na první ochutnání mě překvapila nasládlá chuť, mňam! Ony totiž ty bylinky občas nebývají zrovna dobroty (žejo, třezalko), ale dohromady se krásně doplní tak, aby i na chuť byly dobré. Třeba ta meduňka, to je přímo medíček. Nebo heřmánek. Na chuť je čaj tedy výborný a bude chutnat i všem těm, kdo nemají bylinkové čaje v lásce. Víte vůbec, že existují lidé, kteří nepijí čaje? Já jsem z toho vždycky v šoku, když někoho takového potkám. Čaj je pro mě základ zdravého života a nechápu, jak si lidé bez čajů léčí chřipky.


A hlavně, po tom čajíčku je mi dobře. Není to jen tou třezalkou, i když ta v tom taky hraje roli. Všechny ty bylinky působí na celé tělo a uklidňují mysl. Čajíček mám už z půlky vypitý a vysáčkovaný a jsem do něj zamilovaná. Přišel totiž v pravý čas. Měla jsem takové psychicky náročnější období, do toho PMS a blížící se holčičí dny. V tu chvíli soptím a nadávám na všechny strany. I taková emocionálně nestabilní příšera jako já se po čaji Štěstí je být ženou mění v krotkého beránka. A toho jsem si všimla už po prvním šálečku. S horkou tekutinou se mi v těle rozléval takový krásně klidný pocit vyrovnalosti, stability a klidu.


Víte, co se mi na tom všem nejvíc líbí? Sonnentor je šířitelem dobrého života, štěstí a spokojenosti. Ještě nikdy před tím jsem v rukou nedržela nic, co by mi připomínalo, že být ženou není utrpení, že je to naopak štěstí. A že mi s tím štěstíčkem v dušičce zároveň trochu pomůže. I když se ráno probudím rozespalá a nevrlá, vždycky mě ta veselá červená čajová krabička rozveselí. A jak se píše na čajovém sáčku "Happiness is dancing in the rain instead of waiting for the sun to come out. Create your own magic!" Štěstíčko nám do klína totiž jen tak nespadne, musíme mu jít trochu naproti. Najít si štěstí v maličkostech, v běžném zamračeném dni, v našich životech i starostech. Protože všichni nějaké to štěstí máme, ale jen málokdo z nás si ho váží. Málokdo z nás se raduje z toho, co má teď a tady. Většina z nás (i já i já) přemýšlí spíš o tom, co by bylo ještě lepší přidat, koupit, zařídit, vymyslet. A přitom je to největší štěstí zdravíčko. A se zdravíčkem nám pomůžou bylinky. A bylinky jsou čajíček a čajíček je Sonnentor :D 

Moc děkuji milé Terezce a celému Sonnentoru za dobrůtku k testování ♥



Komentáře

  1. Ježišku, to je moc cute a máš nádherný hrníček! :)

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  2. Rozmarýn je na komáry? No toto! To musím pak vyzkoušet, až si na mně nějaká bzučící příšera smlsne a já budu mít tendenci se uškrábat k smrti :-D

    A že čajík funguje a z Hulka v době PMS udělá krotkého beránka? Tak už vím, co budu příště v regále s čaji hledat... :-DD

    Moc pěkný článek a bylinkové povídání! :-* :-)

    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už to tak vypadá :D Ty kytičky jsou kouzelné, co?

      Z Hulka nejen na beránka, ale na spokojené předoucí koťátko :D Božská směs, fakt se jim moc povedla. A moc děkuju za pochvalu ♥

      Vymazat
  3. Víš co Primadonnko? Tahle značka je skvělá! Mám také čaj pro klid ženy který je od nich a super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro klid ženy, říkáš? Hmm to budu muset prozkoumat. Teď pokukuji po jejich sypaných zelených čajích :)

      Vymazat
  4. Tuhle značku čajů budu muset více prozkoumat. Tuším, že jsem do ní kdysi nějaké čaje měla, ale už si nedokáži vzpomenout jaké to byly.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prozkoumej! Nemají jen čajíčky, ale i spousty další dobrůtek :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥