Opalování s Weledou - 2. díl: Krém na opalování


V minulém dílu o opalování s Weledou jsme se seznámili s Mlékem na opalování. V dnešním dílu se podíváme na kloub Krému po opalování, povíme si, jak fungoval u moře a řekneme si pár tipů pro zdravé opálení. Zítra tu na vás bude čekat třetí závěrečný opalovací díl, ve kterém si řekneme něco málo o péči o pokožku po opalování a slunění.


Krém na opalování Weleda jsem si vzala na dovču k moři do Řecka. Protože jsem úsporný cestovatel a často si (kvůli ceně letenek) vystačím jen s příručním zavazadlem, tubička o velikosti 50 ml byla perfektní a pustí vás s ní i na palubu. K tomu jsem si přibalila ještě jednu padesátku z loňska. Opalovací krém taky krásně voní, taky je to jemná sladká vůně s bylinkami. Rozdíl oproti opalovacímu mléku je (kromě složení) ve struktuře, krém je o maličko hustější. I tak se ale skvěle roztírá a platí to stejné - méně je více! Taky zanechává jemný bílý film, ale pokud ho nedáte celou tubu, tak se dobře rozetře a během deseti minut poměrně hezky vstřebá. Má stejný ochranný SPF faktor jako mléko - taky 30, obsahuje taky jen minerální filtry bez nanočástic a k tomu ještě protěž alpskou, jojobový a kokosový olej, které bojují proti stárnutí pleti a hezky o ni během slunění pečují.


Přiznám se, že první den na pláži na vroucím řeckém slunci jsem měla nahnáno. Český rybníček je něco jiného než pravé slunce. Fakt jsem se bála, že "přírodní kosmetika" nebude stačit. Po ruce jsem měla baleáckou padesátku a byla jsem připravená se s ní celá natřít, jakmile bych cítila jen maličké pálení. Opalovacím krémem jsem se natřela od hlavy až k patě a šla na to. A víte, co? Po týdnu ležení na přímém slunci jsem se domů vracela krásně opálená a ani jednou jsem se nespálila! Čestný pionýrský! Krém mi vystačil na celou dovolenou, vyhodila jsem ho před odletem, protože už byl skoro celý vypotřebovaný, ale ještě tak na dvě celotělové máznutí by tam bylo. Takže, pokud máte málo místa v kufru, berte opalovací krém. Pokud si zavazadlo budete odbavovat, vezměte si mléko, které vystačí pro celou rodinu. Nebo si vezměte oba :)


Tak, teď si musíme vysvětlit to opalování na přímém slunci, které osobně považuju za nejnebezpečnější lidský hazard. Já jsem totiž typ opalovače ve stínu a zářný důkaz toho, že ve stínu se člověk opálí nejlépe. Ony totiž ty sluneční paprsky dělají to, že se od všeho odrážejí - od písku, od země, od vody, od betonu, od UV filtrů bez nanočástic v opalovacím krému Weleda... A tím, jak se odrážejí, krásně doskočí i na člověka schovaného pod slunečníkem. To je totiž to pravé zdravé opálení. Přímé slunce je nebezpečné i proto, že z něj můžete mít úžeh (nebo úpal? nikdy si to nepalatuju). Proč jsem se ale opalovala na přímém slunci? No, protože jsem se vydala na pidi ostrov Donoussa, kde na divoké pláži žádný stín nebyl a slunečník se na ostrově se 150 obyvateli prostě neprodával. Na tvář jsem si alespoň pokládala kšiltovku - bez čepice nebo klobouku na slunce nelez! Tak moc tak foukalo, že všem dámám jejich krásné kloboučky lítaly sem a tam. Moje nevkusná kšiltovka, pevně přikurtovaná na hlavu, se nehla ani o píď. Až zase pojedu příště, budu vědět, že styl je sice super, ale praktičnost kšiltovek vyhrává. Zároveň jsme nikdy nechodili na poledne, většinou až po druhé hodině a zůstávali jsme do večera, dokud nezapadlo sluníčko. 

Jo a ta voděodolnost (protože jak mléko, tak krém jsou voděodolné), tu jsem vyzkoušela na vlastní namazanou kůži. Náš klasický plážový den vypadal tak, že jsme se dlouho váleli v posteli, pak se vydali hledat snídani, pak se namazali už na pokoji, vydali se na pláž se svačinkou a vodou v taškách, ulehli, počkali, až nám slehne bříško (protože plavat napapaná je dost nebezpečné, na to pozor), šli se osvěžit do moře, uschli, šli se osvěžit do moře... a stále dokola až do večera. Krém se při kontaktu s vodou začal jakoby vymývat, respektive se zvýraznil tam, kde jsem ho nanesla až moc. Když jsem ale vylezla z vody a kapičky mořské na mě uschly, krém si pořád držel svůj ochranný film a vydržel takhle několik umytí. Ze začátku jsem ho během dne několikrát obnovovala, pak jsem ale zjistila, že akorát nanáším vrstvu na vrstvu a bělám, takže mi vlastně stačilo ho nanést před odchodem na pláž. I v tom je velmi ekonomický, protože vám stačí použít maličko, nesmývá se a chrání vás celý den. Samozřejmě ale záleží na tom, jak dlouho se v moři rácháte :)


Tipy pro zdravé opalování
  • Mazat! Od hlavy až k patě. Nezapomínejte taky na uši a na pěšinku ve vlasech - to jsou totiž dvě místa, které si spálíte raz dva a pekelně to bolí.
  • Stín je kamarád zdravého opálení - kdo říká, že se opálíte jen na slunci, je barbar a nevědoucí trumbelín. Naopak, stín je kamarád a opálíte se sice třeba o deset procent pomaleji, ale zato rovnou do krásně hnědé.
  • Polední slunce kamarád není - počkejte raději až po-o, než se vydáte na pláž. Pak můžete zůstat až do večera a užívat si slábnoucí paprsky slunce. A kšiltovku nebo klobou s sebou :)

Jaké jsou vaše tipy pro zdravé opalování?


Komentáře

  1. Já mám to štěstí, že se nikdy nespálím, proto ani krémy na/po opalování nepoužívám :)

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wau! Tomu říkám opravdická superschopnost :) A nespálíš se ani u moře? :-O

      Vymazat
    2. Nene, mám tmavou pleť a ještě se mi nikdy nestalo, že bych se spálila :)

      Vymazat
    3. To je fakt dobré :) Asi jsi i šikulka a umíš se opalovat :)

      Vymazat
  2. Moc chytrý článek plný šikovných tipů! :-)
    Úžeh, úpal... Hele, taky nikdy nevím, jaký je mezi nimi rozdíl! A hlásím se do klubu opalovačů ve stínu. Ačkoli v mém případě spíš "neopalovačů". Jsem ochotná se grilovat na sluníčku jen v případě, že vylezu z vody a klepu se zimou jak drahý pes. Ale je pravda, že máloco je tak příjemné, jako se schovat pod slunečník s knížkou, poslouchat šumění moře a u toho třeba i poklimbávat, nebo vytuhnout úplně :-))
    A chválím za kšiltovku! Bez něčeho na hlavu bych na pláž taky nevylezla.

    Bebe

    PS: Z těch meruněk na fotkách mě začíná honit mlsná... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přímé sluníčko je hlavně nebezpečné, když nemusím, tak jdu do stínu (nebo stejně jak ty, když klepu kosu :D). Miluju takový to, jak člověk vyleze z vody, je mu trochu zima, vleze si na lehátko a pomalu usychá, sluníčko a horký vzduch ho hladí... hmm :)

      Vymazat
  3. Tento pleťový krém jsem už také viděla u nás v drogerii. Je pravdou, že krémů mám už plnou skříň v koupelně. Možná právě proto jsem se rozhodla trochu experimentovat. Na své narozeniny jsem si dopřávala kvalitní masti z cibdol.cz. O účincích CBD konopí jsem si četla nedávno v magazínu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥