Zubní pasta s mátou a zeleným čajem Urtekram


Beru do ruky nůžky a slavnostně přestřihávám zubní pastu vejpůl. Blížím se totiž ke konci a nechci přijít ani o jedinou kapičku. Ani sama nevím, kde jsem se tenhle geniální trik naučila, ale dělám to už tak se vším - všechny tubičky a lahvičky při jejich končení rozpářu a vyšťourám i tu poslední špetku. Sama se občas divím, kolik tam toho zůstává. Z tubičky už nic nevymáčknu, rozstřihnu jí a mám pastu ještě na 14 dní. Zubní pastu máta a zelený čaj Urtekram jsem si od Míši z Krásná každý den vybrala na testování proto, že přírodní zubní pasty používám už nějakou dobu a mám s nimi veskrze dobré zkušenosti. Moje domácí stálice je mátová od Alverde, kterou v regále nikdy nemůžu najít! Je to taková obyč pasta, proto jsem pořád na lovu za něčím zajímavějším, lepším a speciálnějším


Asi mi nikdo nebude odporovat, že zubní hygiena je důležitá a že se zoubky musí čistit alespoň 2x denně. Důraz dávám na slovíčko alespoň, za mě by se měly zoubky přepucnout po každém jídle, kávě (a jste-li kuřáci, tak i po cigaretě). Na zubech nesnesu takový ten hrubý pocit. Jakmile si přejedu jazykem po zubech a cítím něco nepříjemného, beru kartáček a jdu pucovat. Ráda si dopřávám dobrou a silnou kávu a kdybych si tak často nečistila zuby, už je mám dávno žluté jak skořicové františky. 

Jedním z největší omylů čištění zubů je doba - takové ty dvě tři minutky už dávno nestačí. Zuby je potřeba pucovat tak dlouho, dokud nejsou čisté. To, co zuby čistí, není zubní pasta, je to manuální pohyb kartáčkem. Zároveň nesmíme ani moc tlačit na kartáček, jinak si můžeme poškodit dásně a zubní krčky. Čištění je hrozná věda, co? 

Množství zubní pasty na kartáčku by mělo být spíš ozdobné než přehnané. Moc zubní pasty, která hodně pění, nám v čištění naopak brání. Ta pěna vytvoří vrstvičku, skrz kterou se pak štětinky nedostanou. No a na závěr taky nesmíme zapomínat na mezizubní prostory, protože ty jsou velikánskou součástí a hlavně tam pak (dámy prominou) hnijí zbytky jídla a tvoří se kazy. 

Vyděšení dost? Tak si pojďme něco říct o šetrné zubní pastě :)


I když je přírodní kosmetika moje absolutní jednička a nepoužívám roky už (skoro) žádnou chemču, tak byly dvě oblasti, kde jsem jí moc nevěřila - opalování a čištění zubů. Měla jsem dlouho problémy se záněty dásní, které se mi dělaly při používání některých zubních past. Vždy jsem si na nějakou dobu pomohla šalvějovým čajem - pár lístečků přelít horkou vodou, nechat vylouhovat a ústa vyplachovat. Když se přírodní zubní pasty začaly víc objevovat, začala jsem mezi nimi brouzdat a hledat a zkoušet. Některé nebyly úplně vončo, ale jiné byly zase tak dobré, že už je nechci měnit. K těm top strop patří i tato Urtekramová. Je jemná, dělá jemňoučkou pěnu, má jemnou chuť a krásně osvěží. 


Co by vás mohlo na první ochutnání zarazit, tak je to intenzita chuti. Zubní pasta zelený čaj a máta nemá tak výraznou chuť, jako chemické pasty. Bomba v puse je to i naopak, když po zvyku na přírodu vyzkoušíte nějakou chemču, to to pálí! Chuťove je pasta Urtekram takové jemné pohlazení po jazýčku s nádechem mentolu a zemitým tónem zeleného čaje. Pasta obsahuje výtažky z máty i zeleného čaje, které mají antibakteriální a protizánětlivé účinky, zároveň obsahuje zklidňující šťávu z aloe vera a esenciální olej z myrhy, který působí jako dezinfekce a chrání dásně proti zánětům a zoubky proti kazům. 

Zubní pasta neobsahuje žádné fujky - parabeny, silikony, fluorid sodný ani syntetická barviva. Není testovaná na zvířatech a je vhodná i pro vegany. 


Pokud máte citlivé zoubky, pak možná čtete s trochou husí kůže. Testovat zubní pasty s tím, že můžou přijít záněty dásní nebo citlivé zuby, je stokrát odvážnější, než třeba testovat deodoranty za parného léta (si myslím). Zároveň je to pak nejlepší možný ukazatel funkčnosti. Se svou citlivou pusinkou vám musím říct, že tohle je mezi přírodními pastami moje momentální top, která překonala i tu Alverdí. Při pravidelném používání a střídání s dalšími pastami mi vydržela 4 měsíce! 

Cenově se přitom pohybuje jako "lepší pasty z drogerky" - v obchůdku Krásná každý den ji koupíte za 110 korun. Pokud do ní půjdete, pamatujte, že na vyčištění stačí velikost čočky nebo malého seschlého hrášku, žádné lískáče. Méně je v tomto případě opravdu více. 


Jak si čistíte zoubky? 



Komentáře

  1. Přírodní pasty jsou super, já používám od Natura Siberica a je skvělá! Jinak kdybych si měla čistit zuby po každé cigaretě, tak celý den nedělám nic jiného, než že kouřím a čistím si zuby pořád dokola :D:D

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kterou od nich používáš? Koupila jsem si jejich bělící černou s uhlím a z té mám citlivé zuby, chuťově je ale moc dobrá :D Já zas furt něco jím, tak si vlastně skoro furt čistím zuby :D

      Vymazat
  2. Ono v podstate na tých zubných pastách až tak nezáleží. Dôležitejšia je technika čistenia a pravidelnosť. I keď určite sú prírodné zubné pasty lepšou variantou ako tie konvenčné. Urterkram som pred časom tiež používala. No medzi top prírodné zubné pasty by som zaradila Neem zubne pasty od Ecce Vita.
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juju, souhlasím, ty pasty jsou někdy vlastně přítěž. Překvapuje mě, kolik lidí kolem mě si "neumí" čistit zuby. Mě to naučili hezky naši, když jsem byla malá, a nikdy jsem s tím pak neměla radost. To by se mělo rodičům víc říkat, aby pořádně učili děti si čistit zuby, že jim tím zachrání spoustu nepříjemných návštěv u zubaře :) Děkuji za tipy, určitě se po nich poohlédnu!

      Vymazat
  3. Přiznám se, že ne po každém kafi si utíkám zuby čistit, ale po jídle to dodržuju takřka po všech. Min. 3-4 pucování denně teď zrovna absolvuju (mě namotivovala dentální hygiena, po které jsou zuby krásně bílé, tak aby to vydrželo toho půl roku do další návštěvy :-)) A taky nenávidím ten zhrublý špinavý pocit. A zdá se mi, že zuby jsou takové citlivější, když je člověk nevyčistí aspoň 3x za den.
    A tesat do kamene tu větu o době čištění! Mě vždycky fascinuje, když někdo prohlásí, že "však jsem si čistil(a) zuby 2 minuty! To se tak podle zubaře má!". Leda prd! Dokud nejsou čisté, tak je to správně! Mám pokaždé tendenci to přirovnat k návštěvě WC. Kdyby prodejce prohlásil, že každému musí stačit 3 útržky toaleťáku, tak ten člověk si natáhne kalhoty, i kdyby bylo evidentní, že potřebuje ještě další 3...? Asi ne, co? :-)
    Jinak od Urtekram máme doma tea tree pastu. Už ani nevím, kolikáté balení. Chlap si ji děsně oblíbil :-) Já momentálně dopotřebovávám svoji mega zásobu z velkého testování na podzim :o)
    Bebe

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥