Štěstí je... umět si vybrat!


Jsem čajíčková královna. Miluju čajíčky v každém ročním období. Když venku přituhne, teploty se sníží a sem tam pocukruje Prahu snížek, čajové chutě se mi změní a najednou toužím po červeném čaji (tak říkám od dětství ovocným čajíkům). Na jaře a v létě mě zase nejvíc láká čaj zelený. Po večerech, kdy už do sebe nechci ládovat kofein a tein, zase sahám po bylinkových směsích. S černým čajem si dávám randíčka jen párkrát do roka, když zatoužím po něčem silném. A když mám náladu na tu pravou divočinu, volím maté nebo matcha, ale to si musím dát pozor, abych v ten den nepila kávu, protože pak se celá klepu, jsem naspeedovaná a připravená běhat kolem dokola, než to ze mě vyprchá. 

Nemohla bych mít doma jen jeden jediný čaj. Vždycky potřebuju mít na výběr. Nedokážu ani každý den pít mátu, někdy zatoužím po šalvěji, meduňce... V čajích mám ráda výběr. A veliký. Ráda zkoumám nové a ráda se vracím k těm, které mi zachutnaly. Proto se moc raduji z toho, že Sonnentor vyrábí poznávací čajové sady, ve kterých najdete pár sáčků a několik druhů čajíčků. Jako první jsem se takhle vypravila za Příběhy z čajové konvice. Druhý výlet mě čekal do kraje štěstí


Sonnentoří rodina vyslala letos do světa novinky v jejich dobroučké čajové řadě Štěstí je... Řada má 14 unikátních čajových směsí, každá je šťastná jinak. Já se moc zamilovala do filozofie kolem, protože štěstí není nikdy dost a zároveň je štěstí to, co bych přála všem. Ve svém životě se snažím nalézat i maličkosti, které mě dělají šťastnou. Teď přes zimu je to třeba káva, která mě postaví na nohy v pondělí ráno. Večer zapálená svíčka. Perníček s čertem z Billy, který byl zrovna ve slevě a který normálně nejím, ale když bude ten miku miku... Když svítí sluníčko. Když se z hrnku s čajem kouří. Když vylezu ze sprchy a není mi zima... Zdá se to jako hloupé maličkosti, ale když se sečtou, najednou dokáží prozářit celý den.


Jako úplně první jsem z řady ochutnala Štěstí je ženou. O tomhle čajíčku si můžete přečíst celý článek, ve kterém podrobně zkoumám všechny bylinky a jejich účinky, proto ho ve výčtu níž nenajdete. Jen vám možná prozradím, že Štěstí je ženou je opravdu výborný čaj, na kterém jsem si pošušňávala při PMS a cítila jsem se klidná jako beránek. Obsahuje totiž třezalku.

Dnešní povídání bude spíš takové rychlé letem světem, představíme si všechny čajíčky z řady Štěstí je a třeba vás tím inspiruji k nějakým těm vánočním dárečkům :) Pořadí čajíčků je seřazené tak, jak jsem je bumbala a ochutnávala. 


Složení: maté, tulsi, kurkuma, dobromysl, citronová tráva, zázvor, pepř růžový
Víte, jak poznám dobrý čaj, který mi chutná? Vyzunknu ho natotata a ani nevím jak. Otevřít oči dokořán jsem vypila raz dva. K tomu jsem si dala kafe a šla konat pracovní dobro (jakože jsem konečně udělala to, co odkládám už dlouho). Trošku se po tom klepu jak naspeedovaná. Aha. Čtu si čajíčkové složení a tam je maté. No jo, a já blbka na to měla kafe a ráno ještě jedno. Maté na mě prosímvás působí jak trojnásobné kafe a každé ráno se musím rozhodnout, jestli si dám to nebo ono, dohromady mě to naspíduje jak motorovou myš. Čajíček má lehce nazelenalou barvu i chuť. Maté prostě chutná zeleně :D Chuť je nasládlá, jemná a tuze dobrá. Tohle je čaj záchranář a pomocník - při učení, při absolutním KOPRu (kdo ví, co to je? mrk mrk), nebo prostě jen když se nemůžete vykopat z postele a chcete něčím nakopnout. Ale bacha na kombinaci s kávou!

Poznat život 
Složení: černý bez květ, anýz, růže květ, šípek, heřmánek, červená řepa, echinacea, zázvor, levandule, chrpa, prvosenka jarní, slunečnice květ
Sobotní ráno. Vybírám z čajíčků nějaký, který bych chtěla, aby mi nastartoval celý den. Poznat život zní jako filozofické moudro. Navíc obsahuje samé skvělé kytičky. Schválně si zkuste párkrát dokola přečíst složení. Zní jako básnička, kterou napsala sama louka ♥ Chuť je jemná, barva žlutá s šípkovým after taste. Šípky jsou v čajíčku hrozně zdravé hlavně pro nás holky. Ne vždycky mi v čaji chutnají, ale tady je to lahoda.

Mít přátele 
Složení: tulsi, ostružiník, citronová tráva, arónie, fenykl, echinacea
Německy se tenhle čajíček jmenuje Freunde feiern. Že to zní jako město elfů z Tolkiena, žejo? Když si vybírám mezi těmi barevnými a veselými sáčky, vždycky se hrozně těším, co ochutnám. Jaké štěstí si pro dnešek vyberu. Protože v těch čajíčkách je opravdu schovaný kus štěstí. A co víc, jsou snad čím dál lahodnější! Maličko si musím gůglit složení, abych pochopila, že tulsi je bazalka posvátná. Mít přátele je dokonale vyvážená bylinková jemná chuť. Je to jemný, lehce nasládlý, malounko kořeněný čajíček. Každý doušek vypráví jinou pohádku.


Naplnit své sny
Složení: badyán, fenykl, kardamon, máta kadeřavá, kmín, lékořice, skořice Cassia, skořice Cejlon, koriandr, šalvěj, kurkuma, anýz, šafrán
Och, ty čajíčky jsou čím dál tím lahodnější. Další bylinkové směs, která mi učarovala. Čajík má oranžovou barvičku díky kurkumě, lehký nádech fenyklu a vyváženou chuť všeho dobrého. Když si čtu složení, tak mám pocit, jako bych čarovala jako šamanka nějaké léčivé zaklínadlo. Tam je tolik dobrého! Tenhle čajíček bych mohla přezdívat jako zahřívací a zklidňovací - dobrůtky ve složení mají pro tělo zahřívací efekt a zároveň jsou taky pomocníky po těžkém obědě.

Heavy Metal 

Složení: kmín černý, rooibos, tymián, saturejka, mrkev fialová, pepř černý, římský kmín, topolovka růžová
Wow, to je síla! Téměř jsem se při čuchnutí k čajovému pytlíčku lekla. Taky očucháváte čajové pytlíčky ještě před tím, než si uvaříte čaj? Kmín a pepř? To bude asi čajíček pro otrlé. Trochu jsem z něj měla strach, ale víte, co? Je to další lahodné pití, kterého vypijete celou konvičku, ani nevíte jak! Chuť je celistvá a jemná, kmín i pepř cítím, ale je jako zastřený za závojem. To mě na Sonnentořích čajích moc baví - čtu si složení a říkám si, hm hm, tohle je fajn, tohle moc nemusím, jaké to asi bude? Co když mi to nebude chutnat? Ale všechno dohromady je tak lahodné a vyvážené, vůbec mě to neruší a moc mi to chutná. K tomuto čajíčku je upozornění, že může u citlivých osob způsobit fotosenzibilizaci.

Žít v harmonii 
Složení: bílý čaj, černý bez květ, verbena citronová, měsíček květ
"A sakra!" vykřiknu, když vejdu do kuchyně. Dala jsem si na dvě tři minutky louhovat čaj, ale zapomněla jsem na něj a teď už je to víc jak deset. Naštěstí se ale jeden pytlík na velkou čajovou konvičku nepřelouhoval, takže je čaj nejen pitelný, ale jemný a lahodný. Bílý čaj ještě pořádně prozkoumaný nemám. Objevila jsem ho před lety a jeho kouzlo objevuji postupně. Vždycky mě překvapí svou jemnou a vyváženou chutí. Jako tahle čajíčková směs.


Zklidnit mysl 
Složení: zelený oves, kopřiva, fenykl, kardamon, jalovec, bříza list, skořice Cejlon, yzop
Nádech a výdech. Už to ve mně zase bouří. Někdy mám pocit, že jsou všichni úplně blbí. Ale úplně. Nic se nedaří, všechno mi padá z rukou, zakopávám a nejradši bych se schovala pod tři peřiny a z pelíšku vylezla na Ježíška. V takovou chvíli jdu do své čajové skříňky v kuchyni hledat nějakou pomoc. Čajíčky jsou moje první záchrana ve všech situacích - změny nálad, holčičí dny, smutek, nemoce, nedostatek energie... Uvařím si velký hrnek čajíčku Zklidnit mysl a vychutnávám si další jemnou bylinkovou směs s jemňoulinkým fenyklovým nádechem. Na zelený oves jsem byla moc zvědavá, protože jsem o něm dost slyšela, ale nikdy ho neochutnala. Ve zklidňovací směsi bych asi čekala takové ty klasiky - třezalka, máta, šalvěj, proto mě moc potěšilo, že Sonnentoří inženýři vymysleli úplně jinou kombinaci. Už jen to, že do ruky vezmu hrnek s horkou vodou, mi dělá dobře. A když se pak začnu uvolňovat, pomalu dýchat a moje horká hlava zase ochlazovat, všechno je mnohem lepší.

Zůstat dítětem 
Složení: citronová tráva, meduňka, verbena citronová, zelený čínský čaj, máta kadeřavá, rakytník, citronová kůra, citron kousky, sedmikráska
Znáte takové to, jak pijete pijete a najednou je celá konvička pryč? Tak se vždycky zaberu do nějaké práce, že ani nevím jak, ale vyzunknu to všechno najednou. Tenhle čajíček je roztomilý, má jemnou nacitronovatělou chuť citronové trávy, takové jemné aroma. Navíc obsahuje poselství, které je pro mě z celé čajové řady nejdůležitější - zůstat dítětem. Proč? Každý v sobě to vnitřní dítě máme. Když mu nedáme prostor a potlačujeme ho, protože jsme dospělí a proto se musíme chovat slušně, nesmíme se radovat ze světýlek nebo si koupit sušenky k obědu, pak ho dusíme, utlačujeme a ono je smutné. Ale protože je naší součástí, jsme smutní mi my. Moje vnitřní dítě se probouzí od konce listopadu a vyděšeně kouká na svět a nechápe, proč jsem mu nedovolila si občas povyskočit, utrhnout si sedmikrásku a zadupat si vzteky. Nepotlačujte své vnitřní dítě, je totiž mnohem chytřejší než jsme někdy my sami.

Být mužem 
Složení: černý čaj Darjeeling, máta kadeřavá, skořice Cejlon, badyán, máta peprná
To voní! To vám tak krásně zavonělo mátou už z pytlíčku. Chuť jemňoučká, vyvážená. Černé čaje jsou na mě někdy až moc silné, ale čaj Být mužem se opravdu moc povedl. Je jemný, ale přesto mužný. Trochu poznám mátu s nádechem badyánu. Dobré pití na nakopnutí, na nastartování dne, víkendu, týdne, života. A nejen pro chlapy :)


Objevit svobodu 
Složení: jalovec, bedrník, mateřídouška, jitrocel, líska list, bříza list, maceška, kopřiva, smrkové jehličí, sedmikráska
Mateřídouška, maceška, sedmikráska... to je přímo luční kvítí ♥ Taky máte u čtení složení pocit, že jste na procházce? Nejdřív polní cestičkou a potom šup do voňavého lesa. Čaj Objevit svobodu má nádherně nasládlou vůni. Stejně nasládlá je i chuť. Jako voňavá rozkvetlá louka nebo náruč plná kytiček. Uklidňující, vzpružující, líbezná. Mňam!

Bláznivě milovat
Složení: ostružiník, ibišek, mrkev fialová, mango, pohanka nať, meduňka, ananas, banán, arónie, pomerančová kůra, citronová kůra, lékořice, chilli. 
Může být něco krásnějšího, než se bláznivě zamilovat? Krásně jemný ovocný čaj s tóny šípku, který v něm ale vůbec není :D Je to taková bohatá, ale jemná ovocná chuť. Jako takové pohlazení po jazyku. Ovoce je tam spoustu, společně s bylinkami. Kombinace mango, banán, ananas, lékořice, pomerančová a citronová kůra a mrkev by mohla vyvolat pocit, že se k vám blíží přeblázněné tutti frutti. Ale ne, Sonnentoří inženýři zase přesně věděli kolik čeho vzít. Dominantami jsou totiž ostružiník a ibišek. Čaj má medově červenohnědou barvu a zase mi naprosto učaroval. Ale pozor, citlivé osůbky by mohli mít problém s fotosenzibilizací.


Cítit se svěže
Složení: máta čokoládová, máta kadeřavá, máta peprná, kakaové slupky
Máta čokoládová! Kdo z vás má rád tuhle kombinaci? V čajíčku se jí ale vůbec nemusíte bát (jako jsem se původně bála já). Je schovaná pod mátou, ale zároveň je jí trochu umírněná i samotná máta. Je to vlastně takový vylepšený mátový čaj, jemný, důmyslný s více zemitými podtóny. Mňam. Veliký mňam. Skoro jako takový čajový zákusek. Občas se na první zdání "divokých" čajových přísad bojím, protože jsem už všemožné čajíčky ochutnala a zrovna právě kombinace čokoládových tónů, lékořice a spol mi vůbec neudělala dobře. Sonnentoří čajíčky jsou ale fakt moc dobré, promyšlené a vyvážené.

Sladce snít
Složení: zelený oves, šalvěj, saturejka, konopí list, třezalka, chmel, ginkgo, heřmánek
Mňaminky mňam! To je velikánská dobrůtečka toto. Sladce snít jsem si nechávala nakonec, protože jsem chtěla sladce snít prostě až úplně nakonec a čekala jsem na vhodnou chvíli, kdy bych si tenhle večerní čajíček mohla vychutnat. A dobře jsem udělala. Mňam. Tenhle čaj mi chutná asi úplně nejvíc. Vyvážená bylinková nasládlá chuť s třezalkou, ginkgo a konopným listem navrch. Jen mi bylo líto, že mám jen jeden sáček na vyzkoušení. Uvařila jsem si celou konec, ale celá konev se před spaním vypít nedala, takže jsem si tu nedopitou půlku ráno naředila ještě horkou vodou a pořád byl čajík tuze mňam.


Uf! Hotovo! Ani to nebolelo, že? Takových krásných a dobrých čajíčků, srdíčko mi plesá blahem. Který se zalíbil vám? Inspirovali jste se na vánoční dárečky? Když jsem poprvé zahlédla novinky z řady Štěstí je... tak mě nejvíc pobavil Heavy Metal. Přesně vím, komu tenhle čajíček poputuje pod stromeček :)

Moc děkuju milé Terezce a celému úžasnému týmu Sonnentor za to, jaké krásné dobrůtky vyrábí, jak myslí nejen na to, aby nám bylo dobře v bříšku, ale taky na dušičce a u srdíčka ♥
Čajíčkovou směs Štěstí je... umět si vybrat najdete tady.



Komentáře

  1. Ty si môj človek asi! Ja som tiež čajová kráľovná :D December u mňa síce jednoznačne a každoročne patrí škorici, vanilke a pomaranču ale táto sada čajov vyzerá veľmi lákavo a s tými názvami je veľmi originálna :)
    Recenzie-Kozmetiky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůůůů! Ahoj čajová královno! :) Mi se na ní líbí ta rozmanitost, můžeš si vybrat svoje štěstíčko a tím si dělat radost v jakémkoli období. Sonnentor má i vánoční čajíčky, ty by se ti mohli líbit ještě víc :) Mě teď hodně baví i takové ovocné nasládlé, které jsem dřív nepila. Mám pocit, že mě víc zahřejí a že je to "ovoce", kterého je teď málo :D

      Vymazat
  2. Ahoj Primadonnko:-) krásný článek o čajíčcích a přesně se mi teď hodí. Asi před měsícem jsem si náhodou koupila adventní sadu čajíčků právě od Sonnentor. Nemohla jsem dospat prvního prosince, jak jsem se na ně těšila... A to se neřadím výrazně mezi čajíčkaře, ale spíš kafaře... I když je pravda, že když si udělám čaj, s chutí si ho vychutnám a užiji a i kupuji kvalitní čaje a nekoupím kdejaký čaj od babičky Růženky... A musím říct, že nejvíc mě překvapil dnešní kurkumový čaj. Vím, že se z kurkumy dělají čaje, ale prostě jak jsem je sama ještě nechutnala, tak jsem měla docela strach a respekt... Ale o to víc jsem byla překvapená, mile! Byl to jeden z nejlepších čajů, který jsem kdy měla. A když si to tak uvědomuju, taky to píšeš v tomhle článku a asi to opravdu bude značkou, že si na směsích dávají tak moc záležet:-) Jsem nadšená!
    A ještě k fenyklovému, k tomu jsem si přečetla, jak krásně se po něm tráví, tak ho mám koupený. Taky jsem se ho bála, protože vím, že fenykl je podobný kmínu, který nemám ráda! Zase ALE! je strašně moc dobroučký a piju ho sama od sebe, když cítím, že bych nemusela mít nejlepší den, co se týká žaludku:-)
    Barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aho Baruško, děkuju za krásný komentář! Mluvíš mi z duše a od srdíčka ♥ Máme úplně podobné strachy - kurkumový čaj byl asi první, který jsem od Sonnentorů ochutnala v Rakousku na horách, bála jsem se ho, ale byl výborný a pila jsem ho tam potom každý den ke snídani. Fenykl, kmín, lékořice... všechny tyhle voňavé aromatické věci se v čajích nemusejí povést, jeden čaj "Ajurvédový z DMka" tohle všechno měl a bylo mi po něm fyzicky špatně. Nevím, jak to Sonnentoři dělají, ale prostě to fakt umí. Navíc vím, že čaj je z kvalitních surovin, pěstuje se v dobrých podmínkách a je čerstvý, ne žádné plesnivé čaje (to vždycky vyjde v nějakém čajovém testu a já jsem fakt zhrozená). Jsem ráda, že si čajíčky užíváš a přicházíš jim na chuť, i těm odvážným :) Krásný den a moc děkuju za milá slovíčka! ♥

      Vymazat
  3. Taky se hlásím k lidem, kteří si neumí představit, že by měli doma jen jednu krabičku čaje. Ať žije ooobr výběr! :-) Černý čaj s citronem a cukrem k chlebíku s rybičkama, bylinkový na všechny neduhy světa, zelený pro nakopnutí a černý smíchaný s ovocným pro mlsný zub :-)
    Sonnentor ochutnávkové sady mám strašně ráda a baví mě do krabičky sahat jen tak naslepo a čaj si vždycky "vylosovat" :-)
    Z těch, které jsi tu popsala, mě asi nejvíc uchvátil podle dojmů a složení "Naplnit své sny" (miluju badyán a lékořici a tyhle věci!) a "Cítit se svěže" (máta! Jupííí!). Až budu příště v obchodě (mají u nás celý regál se Sonnentor krabičkami), určitě se zas po nějaké výběrové sadě mrknu! ;-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥