Dám si čaj a už je Vše zase dobré!


První věc, kterou po probuzení udělám? No, chtěla jsem říct, že si uvařím čaj, ale ve skutečnosti jdu nejdřív čůrat, pak si čistím zuby, oplachuju obličej, nakrémuju si ho a pak vypiju sklenici vody s citronem. A pak, pak si udělám první konev čaje a den může začít. Čaj je pro mě symbolem i odpovědí na všechno. Nemoci, nepohoda, žíža... čaj! Mám tolik krabiček s čajem, že by mi na ně nestačily ruce ani nohy, kdybych je chtěla spočítat. Taky je mám rozdělené na několik kategorií - povzbuzováky (černé, bílé, zelené), ošetřováky (meduňky, šalvěje, máty...), pohoďáky (třezalky, máty, bylinkové směsi) a běžné (jakýkoli ovocný). Chutě se mi mění společně s ročním obdobím. Teď na jaře prahnu po zeleném čaji a bylinkách, přes zimu jsem si zase mlaskala u červených čajů (tzn. ovocné, protože se barví do červena). Proto jsem velká fanynka poznávacím směsím od Sonnentoru - v krabičce najdete celou řadu čajíčků a můžete ochutnávat a degustovat, dokud nenajdete svého favorita.


Během chladné a drsné pražské zimy (haha) jsem zkoušela poznávací sadu bylinkových čajů Vše zase dobré. Jsou to bylinkové směsi, stvořené přímo na míru nějakému neduhu - od bolení bříška po nespavost. Takže to nejsou jen barevné bonbonky, lahodící oku, jsou to i léčivé bylinky, které vám doopravdy pomůžou. Pojďme se spolu podívat na každou bylinkovou směs zvlášť. 


Složení: meduňka, máta, levandule, chmel, chrpa, pomerančová kůra
Jako první sahán po balzámu na nervy. Je totiž pátek. To samo o sobě působí jako balzám na nervy, protože zítra je sobota a přede mnou dva dny odpočívání. Jak mi Balzám na nervy chutná? Mňaminečka! Lahodná a dobroučká. Hladí mi jazýček a uklidňuje nervy. Ba co víc, dokonce se mi začalo chtít i pracovat! Kombinace uklidňujících bylinek je fakt výborná a pomerančová kůra tomu dodává takovou sladkou tečku, třešinku na dortu. Moc dobrý, určitě bych si ho pořídila v celém balení.

Knedlík v krku
Složení: lípa, černý bez, šípek, jitrocel, sléz
Jojo, tenhle čajíček se přes zimu hodin náramně. Nevím, jak vy, ale ten poslední předvánoční týden mě naprosto zrušil. Rýma, dutiny, pálení v krku, cítila jsem i mandle, až jsem se bála, abych si na Ježíška pod stromeček nemusela jet pro antibiotika. Nasadila jsem svoje domácí meducínky a mimo jiné taky tenhle čajíček. Pěkně s medem a citronkem. Čaj má sám o sobě moc dobrou nasládlou bylinkovou chuť, je takový naoranžovělý a moc mi chutná. A ta kombinace bylinek? To je síla babičky kořenářky! Všechny bylinky jsou na krk skvělé a dohromady musí vykurýrovat i draka, kterému přestal šlehat oheň. Jitrocelové kapky mám dokonce v nouzi doma i na kašel. Naprosto perfektní bylinková směs pro bolavé krčky.


Očista duše
Složení: máta kadeřavá, řebříček, pampeliška list, fenykl, citronová tráva, měsíček květ, kmín
Když si myslím, že mám nad bacilem konečně vyhráno, připomene se v jiné části těla. To už není jen tak nějaký bacil, to je bacil duše. Tělíčko moje dostalo dost zabrat a teď si to vybírám i s úroky. Co jiného mi může pomoct než očista duše? A tak upíjím doušek po doušku a mám velkou radost, že konečně vidím v čajové směsi taky můj zamilovaný řebříček, který je nejlepší ženskou bylinkou (společně s kontryhelí). Řebříček pomáhá při PMS a menstruačních bolestech (kontryhel je zase skvělá na vyrovnání hormonové nerovnováhy). Má takovou specifickou chuť, kterou v čaji vnímám a vítám. Čaj je tuze bylinkový a moc dobrý. Hladí mě po duši a mám se s ním prostě překrásně. Takže další čaj, který domů kupuju v plném balení!

Pro klid ženy
Složení: černý bez květ, řebříček, šalvěj, jalovec, kopřiva
Víte, jak se tenhle čaj jmenuje v německém originálu? Zwick Zwack :D Nevím, co to znamená, ale líbí se mi ten zvuk a pousmála jsem se. A úsměv je první krok k zahnání chmur. Ve složení na mě zase mává řebříček. Řebříčkové směsi miluju, protože vím, že mi moc pomáhají. Tahle má jemnou až neutrální chuť, je žlutá a cítím tam trochu bezu, špetku šalvěje, nádech kopřivy i ten můj zamilovaný řebříček. Je to bylinková chuť, není moc nasládlá. Holky, pokud budete přepadeni nevítaným PMS, tohle je směs, která vám hezky uvolní všechny nadcházející fyzické i duševní bolístky.



Pro dobrý pocit v břiše
Složení: sléz, meduňka, máta kadeřavá, řecký horský čaj, řebříček, měsíček květ
Znáte ten vtip "Tak co? Tak nic. Tak slez."? (velké haha, že...) Na prvním místě totiž vidím sléz a můj mozeček si dal na asociaci velmi záležet. Třetí bylinková směs, která obsahuje ten můj zamilovaný řebříček! Tolik řebříčku pohromadě jsem asi ještě neviděla. Tahle poznávací sada čajů Sonnentor je přesně pro mě! Tenhle čajíček je přesně pro ty chvíle, kdy omylem sežerete celý úterní kyblík v káefku a až pak vám (do deseti minut od posledního sousta) dojde, proč jste se zařekli, že si to už nikdy nedáte... Jako by vám na břiše stál slon (ten je i na obrázku na krabičce) a boxoval vás chobotem zevnitř. Pak je opravdu vhodné mít po ruce alespoň tu mátu a trochu bříšku ulevit. Chuť je jemně nasládlá, barvička sluníčkově žlutá a úleva zaručená.

Lehčí než pírko
Složení: kopřiva, černý bez květ, citronová tráva, zelený oves, maté, kontryhel, růže květ, slunečnice květ, zázvor
Byly doby, kdy jsem si myslela, že jsem moc tlustá (v zadkové partii), že mě kvůli tomu nikdo nemá rád, všichni na mě kvůli tomu koukají a bez svetru, který tu pohromu zakrývá, jsem nechtěla vyjít z domu. Dneska vypadám ÚPLNĚ STEJNĚ a už si to nemyslím, protože tyhle představy jsou jenom v našich hlavách. V té době jsem ale byla ochotná vyzkoušet cokoli zázračného, co by mě bez bolesti a fitka zhublo. To byly moje první myšlenky, když jsem si přečetla název Lehčí než pírko. Jenomže ono to tak úplně o tom není. Čajík je spíš takovým startovačem očištěné duše (díky kopřivě a kontryleli) a produktivního dne (maté a zázvor). K tomu je tam ještě ten zelený oves, který se na detox a hubnutí taky doporučuje. A zbytek směsi tomu jen vynikající napomáhá. A navíc? Mňam! Tohle je chuťově naprosto dokonalý čaj. Lehce nažloutlá barva, nasládlá chuť a ještě maté, které mě nakopne. Moc veliké mňam! V pozadí se ukrývá kopřiva, která je podle mě jedna z nejpodceňovanějších kytiček vůbec. Vždyť naše babičky moc dobře vědí, proč patří do nádivky, do pesta, na vlasy proti lupům i jako čaj na močákové potíže.


Čepice plná spánku
Složení: řebříček, meduňka, ostružina list, levandule květ, pomerančová kůra, fenykl
Řebříček ♥ Je to jasné, tahle poznávací sada je fakt přímo pro mě :) Jako první se zaprášilo po Balzámu na nervy. "Usínací" čajíček jsem si chtěla nechat na nějaký večer, kdy si ho vypiju s knížkou a půjdu včas spát. Místo toho jsem po něm sáhla po bláznivém úterku jako po takovém uklidnění a pohlazení po duši. Mám pocit, že poslední týden v měsíci je vždycky blázinec a úterky bývají ještě hektičtější než pondělky. A tak si vychutnávám tenhle lahodný čajíček a blaho se mi rozlévá po těle. Kdo zná řebříček, ten ho v čajíčku ucítí. Je to takový jemňoulince specificky nahořklý ocásek ve vyvážené bylinkové směsi. Levandule je na usínání a klid úžasná - kdo její kouzlo zná, ten si s ní voní před spaním polštář. A pokud budete levandulovým olejíčkem natírat nepokojné děti, prý se taky dostaví uklidňující efekt.

Srdeční záležitosti
Složení: máta okrouhlistá, meduňka, rozmarýn, citronová tráva, maté, růže okvětí
Moje oblíbená zábava pít maté a hned dostat chuť na kávu se znovu projevuje! Ale moc dobře vím, že když podlehnu, budu se za chvíli klepat jak naspídovaný ratlík. Než jsem si přečetla složení, čekala jsem, že bude čajíček plný růží, jahod a lásky. Žlutozelená barvička ale mnohem více představuje mátu, meduňku a maté. Je to vlastně zajímavá kombinace - máta a meduňka uklidňují, maté povzbuzuje. Takový uklidňující povzbuzující čaj. Asi proto, že je Valentýn za dveřmi, jsem dostala chuť na nějaký kýčovitý čaj. S přicházejícím jarem (protože únor už je skoro jaro, že) začínám víc toužit po bylinkových čajích. Ovocné, kterými jsem se napájela celou zimu, už mě tolik nebaví. Chuť Srdeční záležitosti je jemná, lehce nasládlá bylinková, docela nenápadná. Čajíček je zase krásně vyrovnaný. A jak se píše v popisku na Sonnentořích stránkách "Dobré skutky přicházejí od srdce aneb moje srdce bije pro ... Tento bylinný čaj vám dodá nový elán do života."


Šálek úlevy
Složení: bříza list, heřmánek, černý bez květ, klikva velkoplodá, borůvky, kopřiva, šípek, brusinky, jalovec
"Když vše nefunguje, jak má", píše se na stránkách Sonnentoru. Šálek úlevy, německy Pipifein, byl první čajík, který na mě z krabičky vypadl. Smála jsem se mu, hned ho vyfotila a poslala kamarádkám - my totiž spolu máme pipiklub! Pobavily jsme se, že je po nás pojmenovaný čaj. Když jsem si teď odškrtávala všechny ochutnané bylinkové směsi, nějak mi to nesedělo. Jeden čajík mi pořád chyběl. A on to byl Pipifein! Od začátku jsem ho vnímala a nakonec jsem ho zapomněla ochutnat. Chuť čajíčku je jemná, lahodná a vyvážená, nejvíc chutná po šípku. Barvička je oranžovo medová. Složení? Naprosto luxusní. Kdybych mu měla dát jiné jméno než Šálek úlevy, říkala bych mu Kouzlo pro ženy, trpící na záněty močáku (což teda vůbec nezní tak poeticky). Ale je to tak. Klikva, borůvky, kopřiva, šípek, brusinky... to jsou všechno záchrany při močákových obtížích. Před osmi lety jsem chytla první zánět močáku a vlezl mi až na ledviny. Zánět ledvin jsem vyháněla skoro dva měsíce, z toho tři týdny jen ležela v posteli a lila do sebe hektolitry čisté vody a léčivých čajů. Zabraly mi až třetí antibiotika... Od té doby a po takové zkušenosti si dávám zatraceně pozor, abych si nikdy nesedla na studené, nosím trička a košilky zastrčené do kalhot i v létě a vždycky mám doma zásobu brusinkových kapslí. Občas ledviny cítím a vždycky je to po nějakém nešťastném posedávání v průvanu. Zánětu ledvin je ale taky připisován hektický životní styl - ledviny čistí naši krev a potřebují ke správnému fungování dostatečný přísun tekutin (a tím myslím vodu a čaj. Pijte si koly kolik chcete, jen pokud k tomu vypijete dvojnásobné množství vody). Na závěr je to skvělý čaj, po kterém budu sahat vždycky, když přijdou přízemní mrazíky a ofouknou mi "spodek".


Když jsem si teď po sobě četla svou několikaměsíční ochutnávací cestu, žasla jsem, jak nadšeně zním u každého čaje! Miluju bylinkové směsi a ty od Sonnentoru jsou prostě dokonalé. V poslední době jsem se toho o nich dozvěděla mnohem víc, i o původu bylinek ve složení. Věděla jsem, že jsou všechny v bio kvalitě, nikdy nezavadily o chemii a jsou pěstované biodynamicky, ale netušila jsem, že jich spousta roste tady u nás :) Jsem fakt moc ráda, že jsem mohla tuhle bylinkovou směsici čajů ochutnat, protože mi představil nové čajíčky, které doplní moji bylinkovou lékárničku.

Poznávací sadu čajíků Vše zase dobré seženete na stránkách Sonnentor.
Moc děkuji Sonnentoří rodině za sluníčkovou spolupráci! ♥

Jak se vám čaje líbí? Kterou směs byste chtěli ochutnat?


Komentáře

  1. Sonnentor má skvělé čaje :-) nedávno jsem si objednala šalvěj, lípu, heřmánek a netradiční poupata růží :-) z těch si ale nedělám čaj, ale mám je na provonění bytu :-D voní totiž dokonale a taky byly dokonale drahé :-) ale co už :-D
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poupata růží? :-O O tom jsem ještě neslyšela, hned se jdu podívat! Člověk si u Sonnentoru trochu připlatí, taky nám domů čajíky kupuju, ale vím, že jsou eko, bio, bez chemie a ty v sáčcích bez plísní. Vždycky, když vyjdou takové ty testy sáčkových čajů, tak se hrozím, co to vlastně pijeme...

      Vymazat
  2. Také, když mívám těžší dny bych si nejraději dala jen teplý čaj, zabalila se do deky a vůbec nic už bych neřešila. Jenže takových dní začíná být méně a méně a je prostě spousta práce a to se mi vůbec nelíbí... Respektive, té praáce prostě teď hodně bude a časem si myslím, že bude ubývat a my všichni si budeme užívat pití čaje v klidu a bez práce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, kam tím míříte, konec roku a s ním i podzimní sezóny je vždy náročnější, letos obzvlášť. A jen zvídavý dotaz - zpětný odkaz na konkurenční značku čajů vám tam skočil omylem? ;)

      Vymazat
  3. Jéje, to se Vám omlouvám. Já mám totiž na telefonu nastavné takové textové zkratky, takže se mi tam omylem při psaní připletl odkaz. Ale děkuji moc za odpověď :) Přeji krásné vánoční svátky a ještě jednou, pardon za ten nesmyslík.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥