Ekologické okénko: Pratelné bambusové utěrky


Taky se vám stává, že objevíte něco úplně nového, co jste nikdy předtím neviděli ani nezkoušeli, přinesete si to domů a ta věc najednou jakoby splyne s vaším domovem a vy máte pocit, že tam byla odjakživa? Přesně tohle se mi stalo s bambusovýma utěrkama Eco Egg, když jsem je vybalila z krabičky od Míši. Během prvního týdne jsem se s nimi tak sžila, že už si nedokážu představit je nemít. Dokonce ani nevím, jak jsem fungovala předtím. 


Když jsem ve svém eko-úklido záchvatu hledala, čím bych začala obměňovat běžné věci za ty ekologičtější, padlo mi očko na sekci utěrky na eshopu Krásná každý den. Utěrka je pro mě "látkový hadr na utírání nádobí", všechno ostatní je pro mě buď žínka (placatá houbička) nebo hadr. Proto jsem si myslela, že to, co rozbalím, bude sada těhle látkových utěrek, ale že budou z bambusového vlákna. A ono vůbec! Je to ohromně zajímavý materiál. Vlastně je to spíš taková alternativa k papírovým utěrkám (které ze srdce nesnáším, protože mi přijdou jako největší plýtvání). V roličce je 20 bambusových utěrek a každou můžete opakovaně prát až do roztrhání. Po vyprání utěrky neuvěřitelně změknou a jsou heboučké. Zatím jsem je prala už alespoň 10x a pořád jsou jako nové. Každou utěrku lze prý prát až 85x. Schválně, až budu načínat novou, udělám pokus a budu si zapisovat, kolik vyprání vydržela. O tom si popovídáme asi nejspíš na Instagramu, tak jestli mě ještě nesledujete, šup tam.


Bambusová pratelná utěrka je univerzální pomocník při úklidu a ideálně zastoupí všechny žínky a papírové utěrky. Já je používám nejčastěji na utírání rozlitých kapek - od vody na pití (taky se občas netrefíte do pusy a polijete se?) po vodu u přelitých květin, to je totiž moje specialita. Květina, která neplave ve vodě, jako by nežila :D Dřív jsem na toto používala staré posmrkané papírové kapesníky (trochu nechutná metoda, kdo má citlivý žaludek, nechť přeskočí na další odstavec). Než mi díky bezodpadové výzvě došlo, že se dají látkové kapesníky nejen nosit i na ven, ale dokonce ušít ze starých látek, nosila jsem samozřejmě papírové. Pořád smrkám, ale spíš je to takové psychické smrkání, než že bych onudlila kapesník. Během alergického období mám sennou rýmu, která plynule přejde během podzimu na zimní rýmu. Kvanta kapesníků, které kvůli tomu posmrkám, jsou obrovská. Nebo byla, dokud jsem si nezačala nosit vlastnoručně ušitý kus hadru se sloníčkama ven. Najednou ho tahám už měsíc a pořád je jak čistý. Ty papírové kapesníky se totiž strašně trhají. Proto jsem vždycky vyprázdnila kapsy a nechala je někde "oschnout" a následně je využila znovu - při lakování nehtů na otírání, když jsem někde něco rozlila, jako ubrousek...


Kdo přeskočil na nový odstavec, ten se nemusí bát, že by o něco přišel. Bambusové utěrky používám při utírání všeho rozlitého a špinavého, vytírám s nimi podlahu, utírám prach (na sucho i na mokro), klíčím v nich mango. Zkoušela jsem je používat i jako kapesníky (a už jsme tu zas, smrkání je moje oblíbené téma), ale na to nejsou dostatečně tenké a navíc jsou chlupaté. Z toho důvodu třeba nejdou použít na odsávání mastnoty z jídla při vaření. To je asi jediná funkce papírových utěrek, kterou jakž takž toleruji (když vaří chlap). Pokud jste nějakou ekologickou alternativu k odmaštění jídel našli, napište mi prosím do komentářů!


Jak je prát? Na přebalu se píše na šedesát, ale v českém popisku i u Míši na webu zase na 40°C. Já bych řekla, že tu šedesátkou klidně zvládnou a můžete to vyzkoušet. Sama je peru nejčastěji na 40. Co bych jim trochu vytkla je to, že se mi ne vždycky podaří vyprat úplně všechno. Pokud jsou utěrky ušpiněné od prachu, rozlitých věcí a tak, tak je to v pohodě. Jakmile je tam ale nějaká tužší špína, pak si s tím moje pračka úplně neporadí a část žmolků na utěrce zůstane. Jak jsou totiž chlupaté, tak ty bambusové chloupky tento typ špíny nechtějí pustit. Případně pokud vás napadne stejný experiment, jako mě, klíčit v nich řeřichu, tak pak se vám taky bude poměrně blbě prát :D Možná bude dobré to na tu šedesátku přeci jen zkusit. Ale nemusíte se bát chlupacení - i když jsou utěrky měkké, tak chloupky nepouštění, ani při suchém leštění obrazovek a stírání prachu.


Už jsem říkala, jak jsou krásně savé? V tom jsou srovnatelné s papírovými utěrkami. Sají tekutinu jako blázen, takže jako příruční záchranář neštěstí při rozlití jsou mým nezaměnitelným parťákem.

Budete je potřebovat? Já myslím, že jo. Překvapivě vám nahradí spoustu jiných neekologických způsobů utírání a uklízení, od takových těch houbičkoidních žíněk po papírové utěrky. Navíc jich je dost na všechny typy uklízení - jednu nechte na utírání kuchyně, druhou si vezměte na podlahy, třetí na prach... Postupně se s nimi sžijete jako já a budete se divit, jak jste mohli doma uklízet v éře před nimi :)

Bambusové utěrky EcoEgg seženete u Míši v obchůdku Krásná každý den.

Co vy a eko domácnost? Jaké jsou vaše tipy? Nebo vás tohle téma vůbec nezajímá?


Komentáře

  1. No tak ty jsou perfektní! Slyším o nich prvně Verunko. Určitě na ně mrknu! Já třeba hodně používám octovou vodu na úklid, nebo citronek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citronek a octová voda, říkáš? Snažím se je taky do úklidu zahrnout, ale jsem teprve na začátku, tak moc děkuju za tipy :-*

      Vymazat
  2. Vyzerajú super :) U nás zatiaľ ekológia nejak nevládne ale už by bolo asi na čase :)

    NAJVÄČŠIE MÓDNE TRENDY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krůček po krůčku se dostane i k vám. A třeba zjistíš, kolik ekologických věcí sama děláš, ani o tom nevíš :)

      Vymazat
  3. Skvelý nápad, ešte som o nich nepočula, takže ďakujem za tip! :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem něco málo o těchto utěrkách četla a plánuji je pořídit. Mě někdy přijde, že už snad víc eko nemůžu být :-) používám látkové odličovací tampony, menstruační kalíšek, eko "jar", prací prostředky, kompostovatelné pytlíky, a to i na psí bobky, bambusová brčka, lněné pytlíky na další potraviny, jogurty kupuji už jen ve skle, no je toho fakt hodně :-D
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsi super eko žena! :D Spousta eko věcí je logická, myslím, že v tom jsme byli docela vychovávaní, ale další spoustu se musím učit i já a a baví mě to. V poslední době hlavně vymýšlet, jak bych mohla využít to, co bych jinak vyhodila. Třeba z PETky od minerálky udělat květináč a z úzkého vršku klíčící misku na avokádo :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥