Hlavu vzhůru a přímo do oblak! Levandulový čaj Sonnentor


Půlka konvičky zase vypitá a já se nemůžu ubránit přemýšlení o nesmrtelnosti chrousta. Je lepší sypaný čaj, nebo porcovaný? Než se dopátrám k uspokojivé odpovědi, s čajem je konec. Další konvička čaje Hlavu vzhůru od Sonnentoru mi zahučela do bříška ani nevím jak. Žirafí čaj mi dělá dobře, zbystřuje smysly, má výbornou chuť a pije se skoro sám. Ráda s ním startuji den, ráda ho piju po obědě, ráda si ho dám navečer k tvořivým chvilkám. Vlastně bych ho mohla pít pořád a celý den.


Když otevřu sáček a přivoním, ucítím levanduli, něco kořeněného a něco voňavého. U sonnentořích čajů jsem byla až doteď zvyklá na jemnější bylinkové vůně. Tohle je rozhodně ten nejvoňavější z čajů, které jsem ochutnala. Může za to samozřejmě nádherná levandule, která provoní jednoduše celý byt a v podobě čaje i celou mě! Mám ji moc ráda, patří k mým oblíbeným "užitečným" kytičkám, protože kromě líbezné vůně umí spoustu věcí - chrání domov proti škůdcům (moli se jí bojí) a pro nás má uklidňující a relaxační účinky. Levandulový olejíček by měly mít v zásobě všechny maminky - když děťátko nemůže spát, doporučuje se mu pár kapkami namasírovat třeba hrudníček a vůně ho ukolébá do říše snů. Stejně tak si i my dospěláci můžeme levandulí zpříjemnit usínání.


Celé složení čaje Hlavu vzhůru je hrozně jednoduché a v tom i krásné. V čaji najdeme řecký horský čaj, konopí list, levanduli a tymián. O levanduli jsme si už řekli, že je to kouzelná bylinka na uvolnění, uklidnění, relax i usínání. Tymián známe z kuchyně všichni, ale věděli jste, že patří k jedněm z nejsilnějších přírodních antibiotik? Přezdívá se mu taky penicilin pro chudé. Skvěle pomáhá při nafouklém bříšku, po těžkém obědě i při nachlazení a kašli. Navíc je prý dobrý i jako lék na kocovinu. Konopí má v čaji také uklidňující a relaxační účely a řecký horský čaj (neboli hojník horský) pomáhá s trávením, zklidňuje a uvolňuje, detoxikuje organismus a prý pomáhá i s potencí.


Chuť čaje je pozoruhodná. Je výrazná, cítím tam levanduli, na druhém místě i tymián. Je to napůl povzbuzující čaj, který si ráda dám dopoledne, když potřebuju trochu probudit hlavu, ale i uklidňující po obědě na slehnutí bříška. Doporučuji k čaji v pravidelných intervalech také čuchat, protože tahle bylinková směs uklidňuje už jen vdechováním. Klidně bych si ji nacpala i do polštáře na provonění postýlky a sladkých snů. Je to asi nejvýraznější levandulový čaj, co jsem kdy pila, a jsem sama překvapená, jak moc mi chutná. Bylinkové čaje mám totiž radši jemnější, v tomhle případě se spolu chutě ale dokonale snoubí a vytvářejí harmonii, kterou chválím moc.


A to není všechno! Bylinky, které v čaji najdete, pocházejí z biodynamického hospodářství, které je šetrné k planetě, ale i k bylinkám jako takovým. Žádná chemie, pesticidy a jedy sem nemají přístup. Sonnentor přistupuje k půdě, práci a bylinkám s respektem, proto jsou i chutě tak výborné a sladěné. Jistota, že nepopíjíte víc chemie než zdraví, je v tomto případě stoprocentní. I obaly, ve kterých se čaje prodávají, jsou ekologické. To, co vypadá jako celofán, je ve skutečnosti rozložitelná celulóza.


S prvními paprsky babího léta na mě padla chuť po čajích, kterým jsem se v létě spíš vyhýbala. Teď se jich můžu upít, chladnější rána mi pomohou zahřát zevnitř, večerní dřívější stmívání zase přežit v harmonii s ročním obdobím. Rozhodně jsem podzimní čajová víla, o tom není pochyb. Jak jste na tom s čajováním vy?

Pokud máte levanduli rádi, tak čaj Hlavu vzhůru je přesně pro vás. Já ho po douškách upíjím, až je celá konvička pryč. Přijde mi, že dokáže spláchnout i takové ty malé chmury, zbystří pozornost a uvolní mysl, aby mohla radostně a lehce pracovat a vymýšlet nové nápady. Moc ho chválím a moc doporučuju!

Seženete ho v obchůdcích Sonnentor, v jejich eshopu, nebo ve vašich zdravých výživách.



Komentáře

  1. Dle tvého popisu a samotné recenze musí být čaj báječný, ale já v jídle či v nápojích levanduli nemusím....jaká škoda, protože jinak levanduli miluji, jako vůni, v kosmetice apod...., ale i tak jsem se krásně začetla. Díky za super recenzi. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Eričko, za moc milý komentář :) Rozumím ti, levandule v potravinách není pro každého, může být až moc voňavá, taky jsem si říkala, jestli to na mě nebude moc, ale vůbec, zamilovala jsem si tu chuť :)

      Vymazat
  2. Páni levandulový čaj! Miluji hlavně vůni levandule a popravdě ještě donedávna jsem ji "k jídlu" docela odsuzovala. Nedávno jsme ale ochutnala levandulovou limonádu s hruškou a změnila jsme názor. Proto i čaj by mi určitě chutnal jak za tepla, tak za studena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to měla přesně tak, ještě před pár lety jsem ani nevěděla, že se dá jíst :D V poslední době jsem na ni ale změnila názor a používám ji nejen jako sušenou proti molům, ale i v kosmetice a jídle :)

      Vymazat
  3. Tyjo moooc děkuju za tip! Já si ho snad koupím hnedka po práci! <3 Levanduli zbožňuju!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥