Tuhý šampon Ponio s vůní orientu


Čo s tým čudom šampuchom vo vnútri? Když jsem si tuhle větičku na krabičce tuhého šamponu Orient Chai od Ponio poprvé (podruhé i potřetí) přečetla, vykouzlilo mi to úsměv na tváři. Ponio  je slovenská značka přírodní kosmetiky, která je hrooozně sympatická. Pár hraček jsem od ní už vyzkoušela a taková Kakaová masážní kostka mě vnáší do extáze, jen si na ni vzpomenu. Navíc čtení krabiček, obalů a popisků patří k mé oblíbené zábavě, hlavně třeba když nanesu do vlasů kondicionér a nevím, co během těch pár minut čekání dělat. Člověk se tam mnohdy doví spoustu užitečného (třeba že tu věc používá někdy úplně jinak) a někdy se trochu liší i české přelepky od anglických, tak si alespoň ujasním, jak a co. Někdy mám totiž pocit, že se proti mně kosmetiky spikávají a pokud je nepoužívám přesně podle návodu (nebo pokud nevymyslím zase úplně opačný postup), nefungují. Nebo fungují přesně naopak. To se mi totiž stalo i se šampukem Ponio.


Tuhé šampony jsou taková moje vysněná kosmetika. Jednoduché, bez náročných plastových obalů, vydrží věčnost, jsou skladné a snadno se převážejí... ale často mi mastí nebo vysušují hlavu. Ještě jsem jich nevyzkoušela moc, ale to, co zatím prošlo mýma rukama, bylo přinejlepším "meh", přinejhorším naprostá tragédie. K těm trochu světlejším momentům bych zařadila třeba nové tuháče od Alverde (až na to, že vysušují pokožku hlavy, která se pak rychleji mastí - paradox - a Kocourkovi po pravidelném používání začaly vypadávat vlasy... ehm) a taky tenhle bobík od Ponio.

Když začínám s novou kosmetikou, vím, že té či oné musím dát čas v řádu měsíců, aby si na ni má pokožka zvykla a začala přinášet kýžené výsledky. Tuhý šampon Orient Chai jsem začala používat během května (takže nějaké tři měsíce zpátky). Hezky jemně pění, vlásky umývá bezvadně, poradí si skvěle i s naolejovanou hlavou. Voní jemně orientálně, po vlahých nocích v tajemné poušti, po hřebíčku a skořici, po čaji masala, který krásně prohřívá... Jenomže se mi po něm první týden udělaly lupy.


Mám opravdu dost citlivou pokožku (a tu hlavovou tuplem), takže přechod na jakoukoli novou kosmetiku snáším metodou nejdřív šok, pak smíření. Po lupovém zděšení jsem šampon na týden vysadila, hlavu víc opečovávala a dopřávala jí hřebenovou masáž, po týdnu šampuk zase nasadila a lupy (proti kterým má bojovat) se neopakovaly. Ve stejnou chvíli začal šampuk používat i Kocourek, který tuhle mou zkušenost nesdílel. Ten je se šampukem hodně spokojený a vlasy mu po něm ani v nejmenším nevypadávají, dokonce jsme ho nasadili vlastně jako protilék proti Alverde, protože Ponio tolik nevysušuje. Ty mé se po něm mastí o něco rychleji než po tekutých šamponech (cca o jeden až dva dny dříve musím umývat vlásky). 


Můj verdikt je ke vztahu k tuhému šamponu Ponio trochu rozpačitý. Je to jeden z nejchválenějších šampuků (jen koukněte na recenze v obchůdku Krásná každý den), ale mně nesedí. Není vyloženě zlý a po prvním šoku si na něj pokožka hlavy zvykla, ale vlasy jsem musela umývat mnohem častěji, protože se dřív mastily. Kocourek umývá hlavu skoro denně, někdy jednou za dva max tři dny a tahle frekvence mu vyhovuje. Jenže to mé dlouhé háro si vyžaduje jinou péči a snažím se umývat co nejméně, jednou za tři a více dní, což se šampukem Ponio nešlo.

I tak si ale myslím, že bude spoustu lidem vyhovovat, zvlášť, pokud mají suchou pokožku hlavy, které navrátí přirozenou rovnováhu. Obsahuje totiž pyrition zinku, což je antibakteriální a antifungicidní látka, která čistí a uzdravuje. Zinek se používá k léčbě různých kožních onemocnění, proto je i proti lupům mocnou zbraní.

Kde si Tuhý šampon proti lupům Orient Chai od Ponio prohlédnout? Koukněte k Míše do obchůdku Krásná každý den :)

Zkoušeli jste tuhý šampuk Ponio? Jaký s ním máte zkušenosti?



Komentáře

  1. Problem pri tuhych samponov je casto v tom, ze niektori vyrobcovia tuhym samponom nazvu aj mydla. A to je potom jasne, ze mydlo na umyvanie vlasov dobre nie je. Ponio je vsak fajn. Ja mam velmi rada ichtamolovu verziu.
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho jsem si taky všimla, že je to univerzální mýdlo i na vlasy. Takovým produktům se radši vyhýbám (ale bylo by to krásné, kdyby všechno bylo na všechno). Ponio jsem zkoušela na tvé doporučení a asi to ještě chvíli potrvá, než si najdu svého favorita :)

      Vymazat
  2. Za mňa jeden z najlepších tuhých šampónov vôbec, spolu s ichtamolom. Tiež mám veľmi citlivú pokožku hlavy a keď skúšam nový šampón a nesedí, tak často naprávam práve týmto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čase bych ráda vyzkoušela víc Poniovských šampuků, jsou hodně chválené, tak mi možná bude některý další sedět víc :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥