Osvěžení nejen na prázdniny aneb Čajová sezóna zahájena


Víte, co mám na podzimu ráda? Svetry, když je sluníčko a čaje! Čajová sezóna pro mě podzimem oficiálně začíná a pokračuje vesele až do začátku pařáků. V létě jsem na čaje vůbec neměla chuť. I proto se dostávám k letní limitce Prázdninové osvěžení od Sonnentoru až teď. Myslím, že minimálně ve zdravých výživách ho u vás ještě seženete :) Poznáte ho podle veselého tučňáčka, který na vás zamává z přebalu i s básničkou:

Ať se máčíš u vody,
či ve srubu louskáš knížku,
čajík chutné pohody
krásno udělá ti v bříšku.

Krásno v bříšku čaj rozhodně udělá. Obsahuje totiž citronovou trávu, meduňku, verbenu citronovou a růže okvětí. Je to velmi jemný mix plný superbylinek! Citronová tráva je detoxikační bylinka, která podporuje trávení, očištění, ale i koncentraci, povzbuzuje metabolismus, je skvělá při chřipkách a nachlazení, ulevuje od bolestí hlavy a závratí, působí antibakteriálně a proti zánětům. Meduňka je taky uklidňující - zmírňuje stres a napětí, působí na dobré spaní, i trávení, má protivirové účinky a příznivě působí proti oparům, uvolňuje i pocity úzkosti a v lidovém léčitelství se používá jako antidepresivum. Verbena citronová je stejně báječná, má osvěžující citrusovou chuť a blahodárně působí na zažívání. Okvětní plátky růže se používají k harmonizaci a zjemnění chuti. 


Čaj Prázdninové osvěžení chutná jemně a lehce (samozřejmě záleží na síle nálevu). Už jsem se u Sonnentořích čajů naučila, že to nejsou chutě "prvoplánové", ale důmyslné, jemné a hlavně harmonické a harmonizující. Chuť je bylinková s takovým lehkých citrusovým "after taste". Chuť se v puse rozplývá a při polknutí se plně rozvine. Pokud máte meduňku a její lehce citronovou chuť rádi, pak budete mít rádi i tuto čajovou směs. Pro mě je meduňka takový základ pohody. Mám ráda, jak se její chuť pohybuje na mezích citrusů a medu. I tak bych vlastně popsala chuť Prázdninového osvěžení - lehkost, letmá sladkost a trochu citrusu.


Teď, když čaj při psaní popíjím, na mě má takové divočící účinky :D Cítím, jak mi do žil vlévá energii a harmonizuje mé soustředění. Bývaly doby, kdy jsem si myslela, že jediná energie pochází z kávy, přinejlepším ještě zeleného čaje. Teď čím dál tím víc zjišťuji, že správná bylinková směs má ještě lepší účinky. Není to totiž taková ta energická střela, která rozbuší srdce, ale naopak jako by setřela závoj z očí a opar nesoustředění z mozku, zlepšila smysly a pomohla mi ke koncentraci.


Proč mám Sonnentor ráda? Všechen jejich sortiment je bio, bez chemických hnusů a z udržitelného hospodaření. To považuji v dnešní době za moc důležité, protože souvisí úplně se vším. Pesticidy, které se při pěstování používají, jsou hnusem nejen pro nás, ale i pro přírodu. Proto se nám "ztrácejí motýle", proto mají včeličky problémy. Sonnentor proti tomu bojuje tím, že vykupuje bylinky od českých pěstitelů, takže si v čaji opravdu vychutnáte u nás vypěstovanou meduňku. U potravin, které se dovážejí (třeba káva, kurkuma, skořice...) zase každým prodaným balíčkem podporují lokální pěstitele a tím i zachování zdravé půdy. Je to "vtipné", jak to funguje. Už jen tím, co si koupíte v obchodě, ovlivňujete, jestli se vykácí kus lesa pro nějakou chemicky ošetřovanou kytičku, která se distribuuje v masivní škále, musí se modifikovat a nutit plodit po celý rok (což přeci není přirozené) a k nám tak dorazí něco, co v sobě žádné léčivé účinky nemá. Já vím, motám páté přes deváté, ale tohle téma je mi v poslední době hodně blízké.


Sonnentor má navíc i šetrné obaly - vlastně byste mohli celou nerozbalenou pixlu hodit na kompost :D Igelit není igelit, ale celulóza. Šňůrky od čajů jsou z banánového vlákna. I v tom mají mou velkou pochvalu.

Co říkáte na čajík? Chutnal by vám? Schovejte si tenhle článek jako tip na dáreček třeba pro paní učitelku na konci školního roku, nebo pro vás jen tak pro radost na prázdniny. U Sonnentorů se limitky objevují po celý rok a určitě se můžeme těšit na něco podobně dobrého i příští léto :)



Komentáře

  1. Já čaje piju po celý rok. Nejraději mám zelené. Taky mám na podzim ráda svetry, akorát hledám nějaký měkučký, oversized, do kterého by se dalo zachumlat.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám moc ráda zelené, pijeme ho s Kocourkem každé ráno na probuzení. Svetříky na zachumlání jsou nejlepší ♥

      Vymazat
  2. Ahojky Veru, já myslím, že by mi čaj určitě chutnal :) Já si od této značky zase teď koupila čaj Dobrý večer, aby se mi lí spalo a je výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer jsem ještě nezkoušela, podívám se po něm, děkuju za tip, Verunko :)

      Vymazat
  3. Čajíky miluju. Přes léto si na ně ani nevzpomenu, to si vystačím s vodou z kohoutku s citronem, ale jakmile se ochladí, něco mi v hlavě přepne a každý den musím alespoň jeden mít. Nejraději mám ty sypané, míchám si různé bylinky nebo ovocné, hlavně chutné a voňavé :-) jo a nesmím zapomenout na zázvor jako prevenci proti bacilům :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S čajíky to máme hodně podobné, v létě u mě taky převládá voda, na podzim zase čaje. Inspirovala jsi mě, tak jdu hned nějakou bylinkovou směs namíchat :)

      Vymazat
  4. Krásně jsi to napsala Verunko! Mám ráda bylinné čaje. A od Sonnentoru jsem už nekolikrát měla a byly vždy super. Musím si u nich něco objednat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Lucinko! Určitě se běž mrknout do Jindřišské do jejich kamenné prodejny, tam je to krásné a ráda tam chodím :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥