Chai Polibek orientu + recept na (skoro) veganskou zmrzku


Všimli jste si, jak je teď na Instagramu ohromně moderní pít Chai Latté? Tuhle "Chai" kořenící směs znám ze svých čajovnických dob jako čaj Masala nebo Yogi čaj. Bývaly doby, kdy jsem si to vařívávala doma. Černý čaj, chai koření a mléko, mňam. Výborné na teplo i na studeno. Logicky jsem zajuchala a běžela do první kavárny tohle Chai Latté ochutnat. A při prvním napití jsem to málem vyprskla ven. Sladký jak cekek to bylo! Mám sladké ráda, ale tohle na mě bylo moc. Docela mě to zklamalo, měla jsem to všeho všudy třikrát a dost. Přemýšlela jsem ale, jak bych si to mohla uvařit doma po svém. A světe div se, v balíčku zkoušecích dobrůtek od Sonnentoru na mě vykoukli roztomilí sloníci a Chai Polibek orientu. Asi chápete, že jsem se okamžitě výskokem radosti vznesla deset metrů do vzduchu a tleskala jak blázen. Mňam!


Chai Polibek orientu  je orientální směs květů a koření s cukrem od značky Sonnentor, která je zastáncem "čistého" a přírodního jídla, eko a bio zemědělství a výrobků, které nejsou vypěstované s tunou chemie. V nabídce mají obrovskou škálu dobrůtek, jako je třeba bylinková směs Štěstí je být ženou nebo grilovací koření Steak That

Ve složení najdeme řepný cukr, skořici, květ slunečnice, nové koření, kardamon, zázvor a hřebíček, všechno v bio kvalitě. Asi si umíte představit, jak nádherně toto sladké koření voní. Jako perníčky, Vánoce a všechny pohádky najednou. 


Mé první hokusy pokusy samozřejmě směřovaly k tomu Chai Latté. Do mlíčka jsem rozmíchala lžičku koření. A další. A zase další. Až jsem tam dala asi čtyři. A pořád to nebylo to kavárnové chai latté, které jsem si chtěla připravit líp. Co mi nedošlo je to, že skořice & spol se jen tak nerozpustí. Vlastně se vůbec nerozpustí. Takže jsem si uvařila sladké mlíčko se skořicí. Kavárenské směsi, které tam používají, budou pravděpodobně rozpustné. Chai pití jsem tedy odložila stranou a vrhla se na chai jídlo. 


U papánek se směs osvědčila dokonale. Začala jsem ji pravidelně používat místo "obyčejné" skořice. Prakticky cokoli, co si představíte, s orientálním kořením funguje - ovesná kaše, palačinky, koláče a dorty všeho druhu, lívance, knedlíky na sladko, nebo třeba jen do jogurtu s oříškama. Jen si dejte pozor, ať nepřesladíte, protože ve směsi už je obsažený cukřík. 


Ani to pitíčko jsem nezavrhla. Chai Polibek orientu je dokonalý jako posyp na kafíčka - latíčko, kapůčo a další, nebo třeba do šejků a smoothie. 


Tady ho vidíte v akci právě s ovocem a jogurtem - směs se do jogurtu krásně vpije a je to ohromná dobrůtka. 


A teď pozor, přichází slibovaný recept. Znáte takové to, kdy si nakoupíte banány, těšíte se, jak je budete pravidelně jíst, ale nějak na ně zapomínáte, až vám změknou, zhnědnou a vám už se moc papat nechtějí? V takovou chvíli přicházejí na řadu originální receptury, které z nich vykouzlí třeba právě to smoothie, lívanečky nebo zmrzlinu


Banánky jsem nalámala do mixéru a společně s trochou vody a bezlaktózového mléka rozmixovala na kašičku. Pozor, s mlékem a vodou výsledná směs ztuhne na kámen, takže pokud byste si přáli mít jemnou "krémovou" zmrzlinu, tak vám stačí rozmixovat banán samotný a zamrazit. A to "skoro" veganské znamená, že lze zmrzlinku připravit s kapkou čehokoli - já používám bezlaktózové mléko, ale můžete dát i sójové, normální nebo jakékoli rostlinné. 


Umixovanou kašičku jsem dochutila nejdřív skořicí, než mi došlo, že mám vlastně taky sladké koření Sonnentor, takže jsem vlastně dala skořice dvojnásob :D Každopádně dochucovat můžete podle chuti čímkoli, co máte rádi. Umím si představit třeba vanilku, oříškový posyp, kakao, kousky čerstvého i sušeného ovoce, semínka...


Kdo je bezlaktózáč jako já, tak prosívám, nejvíc mi vyhovuje toto mléko. Je tak trvanlivé, že i po otevření vydrží staletí, což sice znamená, že je napumpované chemií, ale pokud bez něj nemůžete žít (zatracená kapučína a vápník), tak doporučuju Meggle. Zkoušela jsem jich několik a překvapivě je mi i po "bezlaktózových" výrobcích někdy špatně. Z tohohle je mi vždycky dobře. Pak mi ještě dělá dobře čerstvé bezlaktózové mléko Dobré ráno od značky Kunín, ale to často nestíhám spotřebovat.


Nu, aby bylo v té zmrzce ještě víc zdravých dobrot, nakrájela jsem hořkou čokoládu. Nejdřív jsem ji zkoušela rozsekat v mexéru, to se mi nepovedlo. Pak jsem na to vzala mlýnek na mák, to se taky nepovedlo. Tak jsem ji pracně nakrájela nožem :D Čokoládu používám hořkou bez mléka.


Čokošku jsem naházela do kašičky, ještě párkrát protočila v mixéru a nalila do prázdné vaničky od zmrzliny, kterých máme doma bambilion, protože skladujeme všechny obaly, které by se mohly do budoucna hodit, většinu roku leží ve spíži, ale jakmile přijdou Vánoce (cukroví), nebo léto (zmrzliny, ovoce, marmošky), tak se o ně skoro pereme. 


Zmrzku jsem pak šoupla do mrazáku a nechala zmrazit. Jak už jsem říkala výš, ztuhla mi na kost, takže jsem před jezením nechávala vaničku chvilku na lince roztát a následně dolovala zmrzku nožem. Jojo, jsem kuchařinka na vdávání :D


Tak, miláčci, to je pro dnešek všechno. Budu ráda, když mi napíšete další varianty na domácí zmrzku, případně na něco dalšího osvěžujícího, co přes léto mlsáte :)

Děkuji moc Sonnentoru za výborně dobrou dobrůtku k ochutnávání ♥ A na Chai Polibek Orientu můžete mrknout rovnou tady.



Komentáře

  1. Tuhle orientální směs neznám a vidím jí poprvé :-) ale nalákala jsi mi na ní. Pokud na Chai někde narazím, tak vyzkouším, díky za tip.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velká dobrůtka, zrovna si ho sypu do své ranní ovesné kašičky. A už jsi koukala na pana Aladina? To je taky velká dobrota :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥