Jako hladit se koťátkem: Odličování pratelnými tampóny


Když jsem objevila přírodní kosmetiku, jako by se mi zastavil vesmír. Pár let jsem si libovala v šamponech, krémech, deoších... až do loňska, kdy jsem se zase rozhlédla kolem sebe a všimla si, kolik zbytečného odpadu kolem sebe hromadím. A to si myslím, že jsem dost úsporná a sama vyhodím jeden takový ten malý sáček na potraviny týdně. Zbytek vytřídím. Ale u třídění jsem zůstat nechtěla. Chtěla jsem předejít tomu samotnému vyhazování. Chtěla jsem se zase trochu vzdělat a posunout se v nekonečném vesmíru možností dál. Existuje spousta dalších maličkostí, které dohromady dělají zázraky. Kromě přírodní kosmetiky a třídění jsem do svého života zařadila naprosto přirozeně plátěné tašky na nákupy, loni taky sáčky Frusack na ovoce a zeleninu. Během podzimu jsem se víc seznámila s udržitelnou módou a zjistila, že tenhle udržitelný život žiju naprosto přirozeně, protože zašívám, nenakupuju, nevyhazuju. Dokud se mi tričko nerozpadne, využiju ho. Když se rozpadne, je z něj hadr, nebo ho věnuju na pejsky. Poučila jsem se o nebezpečí mikroplastů a vlákýnek, které se uvolňují při praní a plujou rovnou do oceánu. Z toho mi běhá mráz po zádech, protože s tím skoro nic nedokážu udělat. Kromě toho, že postupně vyměním šatník za přírodní materiály. Ale to všechno mi ještě nepřišlo dost, chtěla jsem žít udržitelný život ještě víc.


Díky spolupráci s Míšou a jejím obchůdkem Krásná každý den jsem objevila ekologické produkty do domácnosti. Peru přírodním pracím práškem a na utírání mám pratelné bambusové utěrky. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, že i čistící přípravky do domácnosti můžou být šetrné. Všechny tyhle krůčky se sice zdají být malinké, ale mně otevírají úplně nové obzory.

Kdo sem ke mně chodíte pravidelně, tak víte, že miluju květinové vody a jsou pro mě objevem života. Dalším takovým objevem jsou pro mě pratelné odličovací tamponky. O nich si dneska společně popovídáme. 


Když se chystám prozkoumat něco nového, ať už je to kosmetika nebo jiný druh kakaa, přistupuji k tomu s velikým skepticismem. Radši se nechávám příjemně překvapit než hluboce zklamat. Stejně tak jsem pohlížela i na odličovací tampony Vilibaldo. Co to je zač? Bude to fungovat? Vypere se z toho mejkapová špína? Už jsem tuhle šmakocinku viděla na sociálních sítích a cítila jsem se připravená udělat udělat ve vztahu k ekologii další krok.


Pratelné odličovací tampony Vilibaldo mi přišly v síťkovaném pytlíčku. Už když jsem je vzala do ruky jsem věděla, že to bude přelomová událost mého života. Jsou tak heboučké! Jako když hladíte malé koťátko. Tamponky ale nechlupatí (na rozdíl od kočiček a koťáteček), jsou ekologické, vyrobené z přírodních materiálů - povrch tvoří 100% biobavlna, pod kterou je druhá vrstva z 25% biobavlny a 75% bambusu. Díky bavlně v bio kvalitě se při praní nezatěžuje příroda a navíc působí i antibakteriálně a antialergicky. 


Když jsem se s nimi dostatečně poňuchňala, přišel čas je vyzkoušet. V sáčku jsem našla 10 tamponků a říkala jsem si, jestli mi to bude stačit. Klasickými odličovacími tampony jsem se do té doby odličovala téměř každý den a většinou mi na celý obličej stačil jeden, maximálně dva. I tak to ale byla docela spotřeba. 

Na první odličování se znovupoužitelnými tampony nezapomenu. Nanesla jsem svou klasickou odličovací vodičku, přiložila na oko, odlíčila a byla v šoku. Nejen, že to funguje, ale je to ohromně příjemné! Jako hladit se po tváři koťátkem. Na celý obličej jsem potřebovala jen malou část tamponu, druhá strana zůstala naprosto čistá. To se mi na tamponech taky moc líbí - špína se mi nepropíjí na druhou stranu. 


Použití je hrozně jednoduché, protože pouze kopíruje mou zaběhlou rutinu, v tomhle se nic nezměnilo. Jen mám díky tamponkům mnohem víc prostoru a krásně se mi odličuje celý obličej. Co oceňuji hrozněmoc je to nechlupacení - vyhazovací tampony mi na obličeji často chlupatily, drolily se, různě se trhaly... Vilibaldík ale ne, ten odličuje hezky, jemně a bez mikrovláken. 

V pytlíčku s tampony jsem našla i návod na jejich údržbu. Přiznám se, že tampony neumývám po každém odlíčení. Jsem líná. I když je mi jasné, že to je dobrá věc je vždycky po odličování propláchnout, smýt čerstvou barvu a vymýt bakterie, které se tam mohou začít tvořit. Když tak o tom teď tady píšu, asi je začnu prát trochu víc, protože bych byla nerada, aby se mi na citlivý ksichtík vrátila peorálka jen proto, že jsem byla líná si v ruce tamponky přemáchnout. Zatím mi ale moje metoda "odličuju, dokud nezůstane místo čisté" vyhovuje. Že by ta bio bavlna opravdu působila proti bakteriím a alergiím?


Předtím, než jsem je poprvé hodila do pračky, jsem měla trochu stažené půlky. Co když se úplně zničí? Co když se rozbijí a zacuckují ostatní prádlo? Napoprvé jsem jich pár mrskla volně mezi prádlo a prala na 60 °C. Vytáhla jsem je krásné čisté a skoro jak nové. První praní si taky budu pamatovat navždycky, protože mám pocit, že se mi vypraly úplně nejlíp. Od té doby jsem zkoušela několik jiných variant. Vždycky ale peru jen s pracím gelem a nikdy nedávám aviváž (místo ní dávám do praní často jen ocet, vůbec s ní tak nějak šetřím). Zkoušela jsem prát na 40°C i na 60°C a žádný extra velký rozdíl jsem v čistotě vyprání neviděla. Ten jsem spíš pozorovala u toho, jestli dám tampony volně nebo v síťce, ve které se můžou prát. Nepoužívám ani moc pracího gelu. Řekla bych, že hodně záleží i na kosmetice, kterou používáme. Nepoužívám voděodolné řasenky a makeupem taky šetřím. Zato ale miluju matné tekuté rtěnky, které odličuju olejem. A i přes to se mi tamponky vyperou krásně do bíla.

Po prvním úspěchu s praním "na volno" jsem to tak udělala i po druhé, ale jeden tamponek se mi zachytil na skleněném víku pračky zevnitř a celou dobu praní tam smutně seděl a koukal na točící se prádlo. Když dám tampony v síťce, tak se tohodle nemusím bát, ale některé se nevyperou úplně do čista. Na úplně poslední fotce jsou vedle sebe dva tamponky, ale není to čistý a špinavý, jsou to dva čerstvě vyprané, přičemž ten ušmudlaný je ten zachycený chudáček z víka. Druhý se vypral úplně do čisťoučka. 

Myslím, že když tamponky po každém odlíčení ošplouchnete v umyvadle s mýdlem a jednou za čas hodíte do pračky v síťce, vyperou se vám do běloučka. 


Víte, jak jsem se bála, že mi deset tamponků nebude stačit? No, tak to jsem se bála úplně zbytečně. Používám jen polovinu a pět čerstvých netknutých ještě odpočívá ve spíži se zásobami kosmetiky. Tím, že jsou tamponky velké a mají dvě strany vynahradí tak 6 vatových tamponků. A klidně i víc, když to s líčením nepřeháním. Takže 5 tamponků z biobavlny nahradí celý balík odličovacích tamponů z drogérky. Masakr, co?

Kromě odličování jsem našla čistým pratelným tampónkům ještě jednu funkci. Používám je jako podtácky pro menstruační kalíšek, když ho vypucuju a potřebuju nechat oschnout na vzduchu a nechci položit na umyvadlo. 

Jednu věc ale tyhle tamponky zatím nenahradily. Nepoužívám je na odlakování nehtů. Na to pořád používám ty vyhazovací. Mám silné tušení, že lak by se z nich už nikdy nevypral. Přemýšlím ale o tom, že nehty bych si mohla odličovat starou látkou - starými tričky, který stejně přijdou do hadrů a následně do koše. Nebo starými ponožkami, které mají tolik děr, že by po zašití připomínali spíš jehelníček než ochranu nohy před zimou. 


Pratelné odličovací tamponky Vilibaldo jsou jedna z nejlepších věcí, kterou jsem v poslední době objevila. Bez přehánění. Miluju je a myšlenka, že bych se měla odličovat vatovým tamponem mi přijde hrozně nechutná. Fakt! Zamilovala jsem se do nich tolik, že jsem je k Vánocům koupila i mamince a postupně s nimi obdaruji i další kamarádky, protože to je taková lahůdka a navíc ekologická a smysluplná. Doporučuji je celým svým srdíčkem. Kdo jednou okusí, ten už nebude chtít jinak.

Moc moc děkuju zlaté Míše, která nám s obchůdkem Krásná každý den otevírá obzory a učí nás, že existují i jiné a šetrnější produkty pro naše tělíčko i domácnost. Pratelné odličovací tampony seženete tady.

Co vy a eko myšlenky? Jaké jsou vaše udržitelné vychytávky?


Komentáře

  1. Mám přesně ty samé jako ty a jsem s nimi moc spokojená :).
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  2. O pořízení těchto tamponu jsem přemýšlela už dříve. Pak jsem to nějak vzdala, ale myšlenku v sobě nosím stále..

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě k nim jednou najdeš cestu, až bude pravý čas :) Taky často nosím v hlavě nějakou dobu takovouhle myšlenku a pak bum, kupuju :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥